BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
chrońcie psy:)
Autor Wiadomo
Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-01-23, 18:07   

Taaak :)
Dogi Argentyńskie są w porządku, myślałem o takim kupując swojego bandziora, ale akurat nie było nic ciekawego (same ostatnie szczeniaki z miotów pozostawały, a z tymi czasem jest ryzyk-fizyk). Są silne, zwinne i szybkie, no i właśnie potrafią zaatakować bezgłośnie, jeśli jest taka potrzeba. Ale mimo to nie są to bezmyślni mordercy (choć morderce można zrobić z prawie kazdego psa, który ma choć lekkie ku temu predyspozycje), tylko mądre , rodzinne psiaki.

Mój "Canar" na ten przykład mimo krótkiej sierści - dzięki dobrze doposażonemu kojcowi nie ma żadnych problemów z temperaturami, jakie teraz w Polsce panują, a owczarki środaz. i kaukazy to już w ogóle "bimbają" sobie na takie mrozy :)

Gończy Polski - nieczęsto spotykana rasa, jak lubisz polowania to świetnie nadaje się na dzika :idea: , znajomemu świetnie aportuje (choć nie do tego go wyhodowali), a generalnie można go wychować na świetnego psa domowego (kominek, pies przy nogach, te sprawy... :) ), miałem przez kilka dni na przechowanie suczkę tej rasy i była świetna. Rasa użytkowa, ale coraz rzadziej do tego używana....

Wiecie, zależy co kto lubi, jak widać w tym topiku niektórzy są fanami dużych, lub uznawanych za groźne psów (choć one nie zawsze takie są), ale najważniejsze, żeby pies był przewidywalny, dopasowany do charakteru właściciela i był jego przyjacielem. A czy to Dog z rodowodem za 3 tysiące, czy nieduży kundel ze schroniska to już ma mniejsze znaczenie.

Pozdro dla psiarzy.

Marek E30

Doczy: 24 Kwi 2005
Skd: Gliwice
Wysany: 2006-01-24, 00:12   

Cześć,

Widzę że tu dużo znawców tego tematu, więc może przy okazji zapytam o radę. Ostatnio zastanawiam się nad kupnem Labradora, jakie są za, przeciw, alternatywy? Z góry zaznaczam, że nie chcę żadnego mordercy w domu! :)

Pozdrawiam

E30 320i 88'
BMW - na granicy perfekcji!

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-01-24, 12:41   

jesli nie chcesz mordercy to dobry wybór, mądry i mocno do całej rodziny przywiązany psiak. Lubi duzo ruchu, aporty, wodę. Tak jak w przypadku innych troche większych psiaków trzeba dbać bardzo o odżywianie przez pierwsze 2 lata (potem także, ale już większa tolerancja) , a to kosztuje i to niemało. Kup ze sprawdzonego źródła jeśli chcesz rasowego psa.

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2006-01-24, 14:13   

A ja degustuje w owczarkach niemieckich (miałem już trzy; aktualnie mam jednego)... bo lubię tresować pieski, pracować z nimi i je przemęczać (w dobrym słowa znaczeniu) :wink:
W grudniu przygarnąłem 9-io tygodniowego mieszańca kaukaz vs bernardyn i naprawdę bardzo ładny, mądry piesiu z niego rośnie, jest trochę bardziej krnąbrny od owczarków, ale zawsze idzie się "dogadać" do pilnowania posesji będzie jak znalazł, jego instynkt obronny uwidacznia się jak na razie głównie wokół jego miski i nietolerancji kotów... :lol:
Nie długo porobię foty.

POZDRO

BOSS
[Usunity]

Wysany: 2006-01-24, 15:09   

Z krzyzówki kaukaza i bernardyna powstaje takie rasa jak moskiewski stróżujacy, ktroa takze jest na liscie raz uznawanych za agresywne. Moskiewski jest cholernie wielkim psiakiem, wiec nawet jakby byl przyjazny do obcych to i tak swoją wielkoscia przeraza ;) . Jednak jest nieufny obcym ludziom, dominant i swietnie sie sprawdza jako stroz-obronca ;) .

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2006-01-24, 15:53   

Wiem :wink: Widziałem już dorosłych potomków tej pary od której pochodzi Baca (tak się wabi :lol: ) i naprawde ładnie, oryginalnie wyglądaja. Baca ma dopiero nie całe 5 miesiecy a jest już taki wysoki jak mój owczarynek...

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-01-25, 11:55   

Moskiewski stróżójący to rasa o bardzo nierównym charakterze, znaczy to, że co osobnik, to może być inaczej, ale jak trafiłes na dobry egzemplarz to gratulacje. generalnie nie jestem zwolennikiem psów typu kaukaz (choć miałem), bo nie są tak przywiązane do człowieka...

pudzian 
upalacz

Doczy: 09 Gru 2004
Skd: Nałeczów
Wysany: 2006-02-24, 23:38   

a to moj tygryssss :lol: :lol:

pozdro

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw