Chciał bym zrobić coś z tylnym zawieszeniem w moim BMW e30 325i ponieważ jest ono zbyt miękkie i auto trochę zamocno sie przechyla aktualnie mam jakieś polskie amorki Monre Comfort, sprawność niby ok. Biorę pod uwagę też kupienie zestawu na tył MTS-Technik czyli amorki i sprężyny -40, ale chcem żeby auto lepiej się prowadziło i boje się ze jak wstawię ten zestaw to będzie na dziurawych nie równych droga podskakiwać i gorzej się prowadzić. Bynajmniej tak ma kolega z Ibizy TDi EVO co se wstawił sprężyny -40mm do seryjnych amorków auto na dziurach podskakuje i nie prowadzi się. Ja z przodu mam amorki chyba seryjne i spreżyny Janmex -40 w sumie poza nie miłymi walnieciami przy wiechaniu w niektore dziury to jest ok i prowadzi sie dobrze.
I teraz mam pytania:
Czy amorki mają wpływ na przechylanie się samochodu??
Czy do amorków koni sport wrazie czego jak bedzie za miękko będę mógł wsadzić sprężyny -40mm i nie pogorszy się prowadzenie bo na stronie Koni są dostępne Koni sport short -30m i inne do -40mm.
Koni sport kupić gazowe czy olejowe??
Czy Bilstein B6 jest lepszy od Koni??
Zainwestuj w stabilizatory lepiej. I lepiej kupić używane Koni czy Bilsteiny i dedykowane do nich sprężyny i dać do regeneracji te amory niż pchać się w shittechniksy, zwłaszcza, że auto ma służyć do jazdy boczkami.
Jeśli założysz "sportową czerwoną" sprężynę do seryjnego amora - będzie skakał - i im twardsza będzie to sprężyna tym mocniej będzie skakać.
Amortyzator im sztywniejszy tym samochód WOLNIEJ się przechyla na zakręcie, ale na przechył nadwozia w zakręcie mają wpływ STABILIZATORY, sprężyny mają za zadanie UTRZYMAĆ KONTAKT OPONY Z NAWIERZCHNIĄ.
To tak w wielkim skrócie:)
_________________ e-30/ e36 - swapy silników, zawieszeń (na podzespołach e30 jak i e36 tył i przód) - sztywniejsze stabilizatory, układy dolotowe i wydechowe, modyfikacje mechaniczne silników: 793 993 316 gg. 570 72 87 - ceny ustalane indywidualnie
Ostatnio zmieniony przez choody 2009-11-13, 09:44, w caoci zmieniany 2 razy