BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
BMW wypadek w Michalinie pod Otwockiem
Autor Wiadomo
Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2005-09-23, 13:04   

moje wypadki ktore wypisalem byly autentyczne Lukasz...to tak jest jak pierwsze auto to BMW z tylnym napedem te 4 pierwsze wypadki byly tylko i wylacznie z mojej winy....ten ostatni gdzie rozbilem 318iA m10 to juz wina cysterny...rozwaga przychodzi z wiekiem...niestety

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-09-23, 20:46   

Baur napisa/a:
wsiądz do tych wszystkich nowych wynalazków, w cenie powiedzmy do 50 tys zł, w których maska ma 30 cm długości, silnik masz na kolanach, ale za to nad głową 30 cm zbednego powietrza, a konstruktor nie wie co to bezpieczeństwo czynne (sposób i pewność prowadzenia, hamulce, solidność nadwozia), księgowy kazał zadbać o bierne, bo 12 air bagów ładnie wygląda na folderze i dobrze się sprzedaje ! Chcesz tym mieć dzwona ?? ? A niestety teraz auta małe i średniej wielkości (a więc w miare dostępne dla społeczeństwa) przypominaja nadmuchane minivaniki z króciutką maską)

Niestety Baur, mylisz sie. Obejrzyj sobie swierzy odcinek 5-th Gear na TVN Turbo, rozwalaja tam kilka smartow (czyli dokladnie to co napisales - nadmuchany "minivanik" z krociutka maska). 2 najciekawsze proby wygladaja tak:
1) Zderzenie czolowe z przesunieciem z Mercedesem klasy S z lat 90-tych chyba - Smart wbija mu sie prawie do polowy maski, przewraca sie, ale nie jest mocno zniszczony, przod niewiele sie skrocil, pasazerowie prawdopodobnie nie odniesli by wiekszych obrazen.
2) uderzenie w betonowa sciane przy 112 km/h kupa fruwajacego szkla i plastiku, a nadwozie nie liczac przodu (silnik nie wjechal do kabiny) nie zdeformowane, mozna otworzyc drzwi. Jak to mozliwe - ano nowoczesna konstrukcja (np cos w rodzaju klatki bezpieczenstwa zintegrowanej ze slupkami itp), mimo ze to shit i jednorazowe wozidelko z klejonym silnikiem niewiele ciezsze od powietrza.
Podobna probe z udezeniem w sciane przeprowadzili potem z Oplem Corsa B (czyli konstrukcja z poczatku lat 90-tych, na dodatek z najnizszej polki) - samochod zniosl to gorzej niz Smart, miedzy innymi zlamal sie dach jesli dobrze pamietam, ale wygladal nadzwyczaj dobrze - spodziewalem sie ze wyjdzie z tego udezenia w gorszym stanie.
Niestety Lukasz ma racje, technika idzie mocno do przodu i nasze stare beemki nie sa tak bezpieczne jak by sie moglo wydawac, sadzac po dlugosci maski.
Ale w E30 nie jest jeszcze tak zle, sam przetestowalem walac w bariery przodem i tylem przy duzej predkosci. To jednak twarde sztuki, ale niestety wspolczesne auta, nawet te z segmentu B sa bezpieczniejsze.
Przy okazji warto pamietac ze praw fizyki nie da sie ominac i nawet najbezpieczniejsze konstrukcje nie zapewnia nam przezycia powyzej pewnych predkosci. Komentarz po rozbiciu w.w Smarta i Corsy byl mniejwiecej taki: mimo ze pasazerowie nie zgineli by zgnieceni przez blachy itp, to itak nie mieli by szans na przezycie, bo olbrzymie przeciazenie zmasakrowalo by ich organy wewnetrzne. Warto o tym czasem pamietac.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2005-09-23, 21:28   

Kolega kolegi, lekarz który pracuje w szpitalu i przyjmuje wielu pacjentów po wypadkach mówi że sytuacja na przestrzeni ostatnich lat się zmieniła. Kiedyś ludzie z wypadków przyjeżdżali pocięci, zakrwawieni, połamani na maksa, ale zazwyczaj z tego wychodzili. Teraz jest tak, że ludzie przyjeżdżają świeżutcy, niezadraśnięci,... niestety... po dniu, dwóch umierają. Z powodu obrażeń wewnętrznych. No i mamy, super nowoczesne samochody bezpieczne, ale... dla manekinów. Super. Nowoczesne nadwozia rzeczywiście są o wiele bardziej sztywne, chociażby stal używana do nadwozi (do tłoczenia) w samochodach po mniej więcej 2000 roku ma 2x większą wytrzymałość na rozciąganie. (300MPa, a nie 150MPa jak kiedyś), jest to rewolucja w stalach stopowych.... Można to sprawdzić np opierając się o drzwi samochodu starszego, ale nie takiego w którym blacha jest już stwardniała z powodu zestarzenia (takie jak nasze) i nowiutkiego, np ford mondeo. W samochodzie z 97 roku łatwo jest coś wgnieść, w nowoczesnym trudno. No i bądź tu mądry... Nie wiem które są bezpieczniejsze. Jeżeli jesteś młody, lekki, wysportowany to na pewno nowoczesne.
E30 M332 1991........ ....U__________\

Scigany 

Doczy: 15 Sie 2004
Skd: Gliwice
Wysany: 2005-09-23, 21:34   

Bruner napisa/a:

Niestety Baur, mylisz sie. Obejrzyj sobie swierzy odcinek 5-th Gear na TVN Turbo, rozwalaja tam kilka smartow (czyli dokladnie to co napisales - nadmuchany "minivanik" z krociutka maska). 2 najciekawsze proby wygladaja tak:
1) Zderzenie czolowe z przesunieciem z Mercedesem klasy S z lat 90-tych chyba - Smart wbija mu sie prawie do polowy maski, przewraca sie, ale nie jest mocno zniszczony, przod niewiele sie skrocil, pasazerowie prawdopodobnie nie odniesli by wiekszych obrazen.
2) uderzenie w betonowa sciane przy 112 km/h kupa fruwajacego szkla i plastiku, a nadwozie nie liczac przodu (silnik nie wjechal do kabiny) nie zdeformowane, mozna otworzyc drzwi. Jak to mozliwe - ano nowoczesna konstrukcja (np cos w rodzaju klatki bezpieczenstwa zintegrowanej ze slupkami itp), mimo ze to shit i jednorazowe wozidelko z klejonym silnikiem niewiele ciezsze od powietrza.
Podobna probe z udezeniem w sciane przeprowadzili potem z Oplem Corsa B (czyli konstrukcja z poczatku lat 90-tych, na dodatek z najnizszej polki) - samochod zniosl to gorzej niz Smart, miedzy innymi zlamal sie dach jesli dobrze pamietam, ale wygladal nadzwyczaj dobrze - spodziewalem sie ze wyjdzie z tego udezenia w gorszym stanie.
Niestety Lukasz ma racje, technika idzie mocno do przodu i nasze stare beemki nie sa tak bezpieczne jak by sie moglo wydawac, sadzac po dlugosci maski.
Ale w E30 nie jest jeszcze tak zle, sam przetestowalem walac w bariery przodem i tylem przy duzej predkosci. To jednak twarde sztuki, ale niestety wspolczesne auta, nawet te z segmentu B sa bezpieczniejsze.
Przy okazji warto pamietac ze praw fizyki nie da sie ominac i nawet najbezpieczniejsze konstrukcje nie zapewnia nam przezycia powyzej pewnych predkosci. Komentarz po rozbiciu w.w Smarta i Corsy byl mniejwiecej taki: mimo ze pasazerowie nie zgineli by zgnieceni przez blachy itp, to itak nie mieli by szans na przezycie, bo olbrzymie przeciazenie zmasakrowalo by ich organy wewnetrzne. Warto o tym czasem pamietac.

yyyyy.... popieram

gg 3437874

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-09-24, 14:12   

sposób prowadzenia, hamulce i solidność nadwozia Baur? Piszesz o E30 rozumiem( bo BMW słynie z pewności prowadzenia).
Co do sposobu prowadzenia, to nie będę komentował, bo wielu piszących na tym forum nie dba o sposób prowadzenia tylko o lans, ważna jest gleba, bo wtedy jest kozacko, nieważne, że sport sprężyny + seryjne amory to nie jest pewność prowadzenia tylko NIEPRZEWIDYWALNOŚĆ prowadzenia, nie mówię już o ciętych sprężynach, które co poniektórzy też wkładają byleby być bliżej ziemi. Nie mówiąc już o innych rzeczach....

Hamulce? Proszę bardzo - dane testowe kilku nowych samochodów BMW E30:

E30 316 M40, hamowanie ze 100 km/h
-zimne hamulce - 44,4 m
-gorące -46m

E30 318 cabrio, odpowiednio
-42,9m
-44,4m

E30 318is
-42,2m
-44,9m

320is
-42,4m
-44,9m

325i touring
-43,9m
-47,1m(!)

Dla porównania:
Opel Corsa C(nowy)
-zimne-37m
-gorące -38,1m

Mitsubishi Colt
-38,4m
-38,2 m

Co do solidnosci nadwozia, to rzeczywiście po kilkunastu latach na tych kombinowanych "sportowych" zawieszeniach nadwozie jest zajebiście solidne. Biorąc pod uwagę, że tzw. "większa połowa" E30tek ma za sobą dzwony, często nielekkie.

Także rozsądek wskazuje NIE, ale człowiek nie składa się tylko z rozsądku....

Pozdrawiam

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-09-24, 16:48   

Sorry, ale mimo testów wolałbym być podczas wypadku w E30 niż w smarcie lub innym małym nadmuchanym wynalazku. Ot, takie mam doświadczenia i odczucia. Testy testami, a na drodze jest troszke inaczej !! ! Na drodze suytuacje sa nieporzewidywalne, nie ustawiasz sobie auta jak i która strona, oraz w co ma uderzyć !! ! A wtedy małe auto przegrywa.

Nigdzie nie napisałem że stare E30 bedzie bezpieczniejsze od najnowszych konstrukcji z wyższych klas. Ale od aut typou panda, agila itd uważam że jest ! A to sa własnie auta w cenie do 50 tys.

Wspominałem o samochodach z połowy lat 90tych, a nie najnowszych. Jakby nie było to 10 lat temu.

Na co dzień w pracy jeżdże wieloma nowymi autami, w tym corsą c, i wierz mi Łukasz, że w praktyce ta corsa, jej pewność prowadzenia i hamulce nie umywaja się do bmw, nawet starego i kombinowanego. Poza tym zahamuj ta corsą kilka razy pod rząd ze 150, zobaczysz wtedy różnicę o której mówię jeśli chodzi o hamulcę !! ! Inny przykład, jeżdze na co dzień również volvo s60, nowiutkie. Zahamuj tym autem na łuku przy 130km/h, a potem powtórz to samo E30 czy E34. Przepaść !! !

Szukając danych w internecie i oglądając tv nie zawsze dowiesz się wszystkiego obiektywnie !! !!

To co napisałem, to wrażenia widząc rozbite samochody na drodze, lub niestety przeżywając pewne zdarzenia osobiście. W warunkach testów, może corsa b jest bezpieczniejsza. Przesiądzcie się do nich w takim razie, bo ja zostane przy bmw :)

Nie lubię strasznię teoretyzowania Łukasz, wsiądz w swoje BMW, zacznij wykorzystywac jego mozliwości choć na 90%, to zobaczysz o co chodzi. W praktyce ! Nie w laboratoriach producentów i ustaweionycvh testach.

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

Darek W-wa 735 

Pomg: 1 raz
Doczy: 30 Sie 2004
Skd: Warszawa YELONKI
Wysany: 2005-09-24, 19:56   

korzuch napisa/a:
yo!
Japoniec totalny złom :shock:
pozdro

?? ??????????????????????? :roll: :?:

DAREK-użytkownik forum
E34 525 -SPRZEDANE> Jest: PRIMERA P12,YAMAHA Fazer 600 , E36 COUPE,E 38

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-09-24, 23:16   

Nie będę wykorzystywał możliwości swojego BMW w 90% bo Warszawa, Otwock i okolice jakoś mi toru Nurburgring nie przypominają. Jeżeli ktoś żyje w wirtualnym świecie "Need for Speed" to proszę bardzo.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 2005-09-26, 10:04, w caoci zmieniany 1 raz  

Baur 

Wysany: 2005-09-25, 18:37   

No i własnie w wirtualu niektórzy czują sie mocni.

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2005-09-25, 19:16   

ja przerabialem 3 dzwony :)
2 przodem :(
1 tylem :(

wnioski BMW - BARDZO MOCNY WOZ :!:

1 przod - V=70km/h na 10m przed przeszkoda heble dzwon wgnieciny rog maski, blotni pas przedni, zderzak, 3 osoby bez pasow nikt sobie guza nie nabil :D
2 przod - V=40-60km/h uderzenie w znak drogowy dalej krzaki i drzewo - uszkodzenia maska, blotnik, atrapa, lampy, pas przedni, zderzak. Oczywiscie bez pasow, guzow brak tylko szok jak to sie stalo (-5st C mrzawka tylni naped :( )
1 tyl stalem na swiatlach nagle bum Polonez siedzi w :cenzura: (slad opon 20m mierzone miara :P ) polonez nie ma przodu, ja pas tylni i zderzak :( tylko szyja przez jeden dzien bolala
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-09-26, 10:08   

Tak oczywiście jak najbardziej.
Pozdrawiam

Baur 

Wysany: 2005-09-26, 10:47   

Dla tych co wolą corsę b w czasie wypadku...

http://www.streetracing.p...pic.php?t=26168

[color=blue][b]Chcielibyście jechać na miejscu Jankesa corsą albo jakąś agilą ?
Są według testów bezpieczniejsze !

Ostatnio zmieniony przez Baur 2005-09-26, 12:44, w caoci zmieniany 1 raz  

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-09-26, 11:00   

miał po prostu wiecej szczęścia niż rozumu.To się zdarza. 73m droga hamowania....to mówi samo za siebie.

Baur 

Wysany: 2005-09-26, 11:31   

Czyli rozumiem Łukasz że Ty nigdy nie poruszasz się z prędkościa 150km/h na trasie ?? ? Stąd sympatia do cors itd. :D A Jankes Twoim zdaniem ma mało rozumu. Ok.

Poza tym biorąc pod uwagę prędkość z jaką jechał, oraz z jaką uderzył tym bardziej każe być wdzięcznym losowi oraz beemce że uchroniły to co najważniejsze - ZDROWIE i ŻYCIE Jankesa !! !

Ostatnio zmieniony przez Baur 2005-09-26, 12:27, w caoci zmieniany 1 raz  

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-09-26, 11:42   

Nie, nie jeżdżę. Widać nie jestem takim twardzielem i kozakiem jak ten cały Jankes. A w ogóle to mi mama nie pozwala.

Baur 

Wysany: 2005-09-26, 11:54   

A na forum streetracing chwalisz się jak jezdzisz po wale miedzeszyńskim 200km/h killując, jak to sie pieknie mówi we języku pięknych streetracerów, inne fur

http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=24845

No coś podwójna osobowość :?

Ostatnio zmieniony przez Baur 2005-09-26, 12:21, w caoci zmieniany 2 razy  

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-09-26, 12:10   

konfabulacja

a co do wypadków:
http://www.safecarguide.com/mak/bmw/idx.htm

Baur 

Wysany: 2005-09-26, 12:15   

Łukasz, wreszcie jakaś autokrytyka w Twoich postach !! ! :D

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-09-26, 12:30   

to nie jest w stylu fair play, ale ok. jak chcesz.
a konfabulacja dotyczyła czegoś innego (domyśl się), tamten wyścig to fakt, ale raz nie zawsze, a dwa nie wciąż. Wałem M. jeżdżę często i zazwyczaj nie przekraczam tam 110 km/h (co i tak jest bezprawne), a wyjątek od reguły zdarzyć się może każdemu.

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2005-09-26, 12:33   

Łukasz napisa/a:
konfabulacja
a co do wypadków:
http://www.safecarguide.com/mak/bmw/idx.htm

Cytat:
konfabulacja med. wypełnianie luk pamięci przez zmyślanie sobie (a. opowiadanie) historii, wydarzeń, których naprawdę nie było.

Etym. - późn.łac. confabulatio 'rozmowa' z łac. confabulatus p.p. od confabulari 'rozmawiać, gwarzyć'; zob. kom-; fabulari 'mówić; bajać' od fabula, zob. fabularny.

no prosze sam nie wiedzialem co to znaczy :D
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2005-09-26, 12:38   

no co :?: :?:

chłopaki sobie gwarzą, zmyslając przy tym różne konfabulacje :lol: :lol: :lol:

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

Baur 

Wysany: 2005-09-26, 12:39   

Łukasz, nie powinno sie krytykować w ten sposób kogoś, skoro samemu robi się to samo. Czasami jeżdzisz szybko jak piszesz... inni tez nie jeżdzą 150-200 non stop, tylko CZASAMI.

Uważam że aby mieć wiarygodne i obiektywne zdanie na jakiś temat, powinno się poznać jego treść w praktyce, i z praktyki czerpać wiedzę i opinię. Czytając mnóstwo Twoich postów na wielu forach, w prawie każdym temacie (człowiek renesansu :) ) mam nieodprate wrażenie że Tobie wystarczy wyszukiwarka www.google.pl

Ok, pozwól że mam inne podejście.

P.s. Debata o sensie podejścia do życia i for internetowych - BAUR vs ŁUKASZ - już dziś na żywo na www.forum.beemka-klub.pl !! !! :D :D :D

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-09-26, 12:57   

Rozumiem Twoją zgryźliwość, poczucie wyższości i pobłażliwe podejście do mnie w temacie BMW - wiesz więcej, miałeś więcej, rozbiłeś więcej, jeździłeś wiecej, jeździsz lepiej, wykorzystujesz BMW do tego, do czego zostało stworzone, a ja tutaj nędzny teoretyk i grafoman śmiem twierdzić inaczej. Jeźdżę jak lamus 50km/h(czasem zaszaleję 70km/h)i śmiem się mądrzyć.
Krytykuję? Mam prawo. Takie mam poglądy. Sam tak nie jeżdżę, zdarzyło mi się raptem 2, czy trzy razy(odkąd jest Hartge) i na drodze conajmniej 2pasmowej, oddzielonej barierkami, bezpiecznej i pustej. Nie pochwalam jazdy na codzień z predkościami rzędu 150-200km/h, czy to w mieście, czy na trasie. Nie pochwalam takich ludzi, jeśli się rozbijają - jest to przeważnie ich wina. Nie obchodzi mnie czy mieli najładniejsze czy nie E30 w Polsce. Jak jechali -tak mają. Niech zabijaja się sami, a nie są zagrożeniem śmiertelnym dla innych.

Bajka 

Pomoga: 4 razy
Doczya: 22 Cze 2005
Skd: Otwock
Wysany: 2005-09-26, 13:02   

Baur napisa/a:
mam nieodprate wrażenie że Tobie wystarczy wyszukiwarka www.google.pl

a ja mam nieodparte wrażenie, że lepsze google niż rozmowa w garażu z kumplami po pięciu piwach na temat bezpieczeństwa.....

Baur 

Wysany: 2005-09-26, 13:11   

Jedyna reprezentowana przeze mnie wyższość - Praktyka ponad teorią w tematach o których piszemy na forum, bo poszukać teorii w necie potrafi każdy.

Napisałeś - Jak jechali tak mają - Z tym się nie zgadzam ! Nie będe już uzasadniał dlaczego...

[/b]Bajka - Nie znam z autopsji rozmowy o bezpieczeństwie po 5 piwach w garażu, wtedy rozmawiamy o innych tematach :D :D :D

Ciekawe są takie rozmowy ? (pytanie retoryczne)

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: