jak to z boku??
czy tak: )?
... ni eważne - przedewszystkim powinieneś "poprosić" "fachowca", żeby naprawił to co schrzanił...
poza tym trzeba wyjąć lampę i wszystko przestawić - z wyjęciem całej lampy nie powinieneś mieć kłopotu
odkręć atrapę - tylko tę część z lampą (2 śrubi i 2 spinki), potem odłącz kable od lamy (3 wtyczki od środka - pozycja, długie...) odkręć lampę od przodu (3 śrubki) i wyjmij (możesz mieć problemy z miejscem - wtedy wyjmij tylną część świateł mijania - jak przy zmianie żarówki)... a dalej rozkręcasz i składasz jak powinno być - pamiętaj, że lampy w Polsce powinny świecić: \_ \_ - można to przestawiać, tak by świeciły po angielsku - więc może dlatego Twój "fachowiec" tak załatwił sprawę
Jak masz uśmiech bokiem to wstawione masz dwie lewe lub prawe lampy.Jak kojarze to przestawić się chyba nie da bo są tylko trzy otwory do mocowania. W lewej i w prawej w różnych miejscach.
_________________ Coś się stało że się ze...ło
cypis [Usunity]
Wysany: 2005-07-19, 16:21
tak sobie czytam i soczewka hella bez usmiechu to tzw przejsciówka byla montowana w 88r ja ma tez takowe i najchetniej to xenony bym walnol kupilem zarówki 4800k i swiatlo biale ale bez rewelacji (saxo podajrze koszt ok 45zl) hmmm nie wiem czy zwykle nie swiecily lepiej ale tipo matki ma lepsze swiatla (ale zarówki 100W i kostki bylo trzeba mocnejsze i przekaznik bo sie wypalac zaczol)
a teraz pytanie jak i czym najlepiej wypolerowac lampy bo mam troche wypiaskowane (( i zastanawialem sie nad xenonami helli (takie z allegro ok 500zl) zda to egzamin???
odswieze lekko temat..
zaczyna sie coraz szybciej zciemniac a reflektory w mojej 324d wygladaja jak dwie swieczuszki (e30 '87 ale szeroka lampa z soczewkami helli bez usmieszku) zastanawiajac sie nad tym doszedlem do wniosku ze 18-letnie lampki maja prawo sie zuzyc i zerknolem do katalogu IC - lampy sprzed 87 roku (zwykle, zamienniki) kosztuja 48zl a po 87 roku chyba cos 300zl (soczewka, rowniez zamienniki) i szczerze mowiac czytajac forum stwierdzam ze te soczewki to zadna rewelka (choc sa napewno ladniejsze )tylko sie zastanawiam czy beda pasowac bez zadnych przerobek (mocowania itp.)
poradzcie cos, moze probowac odrestaurowac moje (tylko jak )
_________________ same najsłabsze
e21 316->e30 324d->e36 318tds
Mam soczewki w waskiej lampie, wiec zamiana jest mozliwa. Z tego co wiem to nie trzeba zezbic zeby je zalozyc, ale pewny nie jestem wiec niech sie jeszcze ktos wypowie. Skoro da sie zalozyc soczewki do waskiej lampy to odwrotnie pewnie tez.
witam
soczewka ma inne wtytczki ja prerabialem z nie soczewek na soczewki moge podac ci namiary na kolesia to za doslownie 1zl wytargasz od niego ładny komplecik wtyczek hmmm albo nawet ja gdzies mam moje stare jak bedziesz zainteresowany to daj znac na priv
pozdrawiam
michal
_________________ bylu 327i mtech 1 a teraz jest subaru impreza i w planie e30 drift car:))
A ja z kolei mam pytanie ( podpowiedz ) do ludzi ktorzy montuja xenony "z allegro" do zwyklych reflektorow ... czy przypadkiem nie jest tak ze zabronione jest uzywanie swiatel xenonowych w autach nie przystosowanych do nich ze wzgledu na to ze w KAZDYM aucie z ORYGINALNIE zalozonymi swiatlami xenonowymi jest AUTOMATYCZNA regulacja poziomu swiecenia swiatel ustawiajaca sie ( o ile mi wiadomo ) w zaleznosci od poziomu podloza ( widac to zwlaszcza przy zapalaniu swiatel jak sie stoi na parkingu - pierw swiatla ida na maxa w gore i sie znizaja do odpowiedniego poziomu ), dzieki ktorej nie oslepiamy nadjezdzajacych z przeciwka - w koncu swiatla xenonowe maja niezla temperature swiecenia. Co do zarowek 100Watt-owych to powiem tyle ... nawet na opakowaniach pisze "NOT FOR USE IN EUROPE" - kiedys takie kupilem jeszcze do rekina na pojedynczej lampie ( H4 100/90) swiecily pozadnie ale ten napis ... hmm... chyba mowi sam za siebie. Jeszcze moge skomenowac roznice miedzy zwyklymi reflektorami a soczewkowymi jako ze w rekinie mam zwykle a w e30 soczewy ... powiek krutko ... soczewki bija swiatla z rekina ( ktore z reszta sa takie same jak w e30 bez soczewek ) pod kazdym wzgledem. POZDRO.
_________________ BMW E21 315(i) `83
BMW E30 318is `90
chcialem sie pochwalic ze wymienilem zaroweczki w moich paskudnych lampach na tungsramy+50% light czy cos. tak jak myslalem rewelacji nie ma ale jest ciut lepiej, juz nie boje sie jezdzic po zmroku
ale nie spodziwalem sie ze bede musial filtra powietrza wykrecac zeby wymienic zarowke (e30 324d m21)
_________________ same najsłabsze
e21 316->e30 324d->e36 318tds