Wysany: 2005-07-13, 15:31 GLUPIE PYTANIE : jak zdjac galke zmiany biegow ??
moje pytanie niektorym moze wydac sie glupie ale naprawde nie mam pojecia czy jest ona montowana na wcisk czy jest przykrecana czy moze jeszcze jakos inaczej a nie chce zrobic nic na sile i spieprzyc tylko wole wczesniej zapytac sie kogos kto mial z tym do czynienia .
_________________ BMW 520 e28 1984
Wysany: 2005-07-13, 15:37
to zależy jaką gałkę masz - z tego co pamiętam, to taki temat już był poruszany na forum i było tam powiedziane, że niektóre modele mają gałkę wkręcaną, a niektóe (np. E30) wciskną
pozdro
u mnie w rekinie byla nakrecana
natomiast w e30 mialem zamontowana jakas "tuningowa" ktora aby zdjac nalezalo odkrecic nakretke pod galka a pozniej odkrecic 3 male srubki imbusem
_________________ www.bmw-e30.pl
Benek_Gliwice [Usunity]
Wysany: 2005-07-14, 10:50
W e30 jest gałka na zatrzasku - plastikowe ząbki wchodzą w wyżłobienie na końcówce drążka. Wyciągasz ciagnąc - zazwyczaj przy tym rozwalając lub zsuwając nakladkę gałki z plastikowego zatrzasku który zostaje na metalowej końcówce i musisz go zdjąć oddzielnie.
A jeżeli masz stuningowane to diabli wiedzą jak to siedzi
A moze byly rozne wersje, w zaleznosci od np rocznika? U mnie galka wyglada na oryginal, bez problemu dala sie wyciagnac do gory. Chociaz nie wykluczam, ze poprzedni wlasciciale mogl cos polamac, bo obraca sie na drazku.
Prawdopodobnie masz już wyłamane ząbki w gałce i dlatego łatwo się ściąga (czasem nawet sama wyskakuje podczas jazdy paskuda - sam tak miałem i wiem co to znaczy szukać gały na podłodze podczas jazdy na autostradzie ).
Możliwe też, że poluzowało Ci się mocowanie plastikowego zatrzasku w samej gałce i dlatego się obraca.
Sama gałka nie powinna się obracać - końcówka drążka wychodząca ze skrzyni ma wycięcie i tylko w jednym połozeniu można prawidłowo założyć gałkę na drążek.
Pozdrawiam
W moim E30 91` ciągniesz do góry, chociaż ja mam uszkodzoną bo kiedyś chciałm ją zdjąć i i zacząłem nią kręcić teraz mam połamane ząbki w środku i mi lata... ehh człowiek uczy się na błędach, tylko szkoda ze na własnych...
więc najpierw spróbuj wyciągnąć do góry bez kręcenia. Jak połamiesz ząbki będzie już za późno...