W e36 jest taka śrubka z kontrą gdzieś w okolicy maglownicy.Jeden mechanik mi ją podkręcił i kierownica się zacinała.Poluzował póżniej,kierownica chodziła lżej.Jednak mam wrażenie że auto pływa.Trzeba praktycznie cały czas korygować tor jazdy.Nie ma że puszczę kierownicę i auto jedzie do przodu.Raz w lewo raz w prawo głównie na nierównej nawierzchni.Maglownica ma niewielki luz.Stuka przy gwałtownych ruchach.Proszę o radę do czego może służyć ta śruba i czy jej odpowiednie wyregulowanie ma jakiś wpływ na komfort prowadzenia.
Pozdrawiam,
Tak ta śróba reguluje luz na listwie i ma być dokręcona tak aby nie było czuć luzu przu ruchach kołem kierownicy. Co innego że od strony pasażera magiel poprostu się wyrabia i tam słychać stuki. Wtedy takowy należy całkiem rozebrać i dopiero wtedy kasować luzy.
Ale ogólnie jak samochód pływa to sprawdz stan drążków i silentbloków, szczególnie tych co trzymają wachacz.
Dokładnie tak , każde urządzeniemechaniczne można regenerować (z mniejszym lub większym skutkiem )
A co do magla to każdy jest w jakiś sposób rozbieralny i regenerowalny. Najlepsze te ze wspomaganiem , bo one z natury się niszczą tzn. rozszczekniają i trzeba w nich uszczelniacze wymieniać. A znowu w zwykłych listwach najczęściej z powodu wybitej prawej gałki wybija się i tuleja prowadząca listwę.