BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
czujniki zuzycia klockow
Autor Wiadomo
Gepard 

Pomg: 7 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2004-05-13, 23:04   czujniki zuzycia klockow

poszukuje informacji na temat czujnikow klockow poniewaz w moim malenstwie swieca sie kontrolki od przednich i tylnich. w lewym przodzie i prawym tyle wisza jakies kable dokladnie po trzy na przod i tyl i teraz wlasnie pytanko co tam powinienem polaczyc bo jak dla mnie te kable sa mortwe (brak +12, i masy ) moze jest jakis bezpiecznik lub przekaznik od tych kontrolek gdzie szukac przyczyny. A autko to 535 e28 86 rok z ABSem(szkoda ze nei dziala :P )

Deggial
Go
Wysany: 2004-05-14, 07:51   

Dziwi mnie to ze masz 3 kabelki u mnie w e28 524td z 83 sa dwa i tyle samo jest w czujniku (moze Ty masz trzy bo ABS - moze ktos jest madrzejszy). W moim przypadku wystarczyło zmostkować te kabelki i wszytsko ladnie gasło i juz nie wkurzało. Sprobuj u siebie połaczyc te kabelki w roznych konfiguracjach.

Czekam na wypowiedz kogos kto sie orientuje bardziej.

Go

Wysany: 2004-05-14, 11:49   

Wystarczy polaczyc te kabelki ze soba i dobrze zaizolowac

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2004-05-14, 19:49   

albo wsadzić czujnik

kaprys
Go
Wysany: 2004-05-14, 20:00   

czy wy widzicie pytanie????????
kolega pyta dlaczego ma 3 kabelki a nie 2 ...
to ze można wsadzic czujnik loko to on pewnie wie tak samo jak wie ze mozna je zewrzeć...pytanie dlaczego jest 3 kabel !

Gepard 

Wysany: 2004-05-15, 00:08   

dokladnie kaprys mam wrazenie ze to sa pozostalosci po instalacji abs. znaczy sie ktos probowal naprawic ten wynalazek i pociagnal calkiem nowa instalacje ale cos mu nie wyszlo :P tylko dziwi mnie fakt ze akurat kabelki te znajduja sie w przednim lewym i prawym tylnim nadkolu czyli tak jak powinny wystepowac czyjniki klockow. Napisalem rowniez ze kable te zachowuja sie jak martwe czyli brak w nich wogole jaiegos pradu ani masy moze jutro lub w niedziele podejde do tego jeszcze raz tylko ze z miernikiem a nie z zarowka :P A wlasnie zwarcie wszystkich tych kabli ze soba lub inne kombinacje nie przynosza rezultatu :( sorki ze glowe zawracam ale wkurza mnie choinka na desce :(

toomasz27
Go
Wysany: 2004-05-16, 19:19   

Gepard... na "choinkę na desce" jest skuteczna i bardzo prosta metoda... wyjąć żarówkę od kontrolki :D

Deggial
Go
Wysany: 2004-05-17, 08:02   

tak sobie teraz skojarzyłem ze ja tez z przodu mam 3 kabelki z czego na dwoch jest prad a jeden jest zerowy a do czujnika ida tylko dwa a ten jeden jest skrocony i schowany. Ale za to z tyłu mam 2 :?

Gepard 

Wysany: 2004-05-17, 23:31   

i w koncu nie mialem czasu zajzec :( a o zarowkach to slyszalem tylko jakos mnie irytuja te przewody i zastanawia mnie o c w tym chodzi bede zglebial ten temat az dojde i wtedy dam znac no chyba ze ktos mi pomoze :)

ScOOti
[Usunity]

Wysany: 2004-05-18, 10:07   

umnie jest tez taka sytuacja. :evil: swiatelko nieswiecilo sie ale jak zuzyly sie klocki to zaczleo swiecic sie i od wymiany klockow swiatelka juz nie zgasly :evil: swieci sie i swieci. Tez mam 3 kabelki a od czujnika ida dwie. Jeden jest uciety. Facet w serwisie powiedzial mi ze ktos wymianial widocznie kable i wrzucil zwykly elektryczny. Ale cos mi sie nei chce w to wierzyc.

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2004-05-19, 13:00   Re: czujniki zuzycia klockow

Gepard napisa/a:
... swieca sie kontrolki od przednich i tylnich. w lewym przodzie i prawym tyle wisza jakies kable dokladnie po trzy na przod i tyl i teraz wlasnie pytanko co tam powinienem polaczyc bo jak dla mnie te kable sa mortwe (brak +12, i masy ) .....

tzn. że masz dwie kontroloki :?: :?: od przodu i od tyłu :?: :?:

Właśnie przeglądam schemat elektryczny od mojej E30-stki, być może E28 ma podobny układ
wydaje misie, że sygnalizacja zużycia klocków jest na zasadzie "przerwy w obwodzie" na to wynika ze schematu, czujniki są podłączone szeregowo, kabelki do czujników są kolorów czarny i brązowy . Spróbuj kabelki tych kolorów skręcić (zrobić zwarcie) ale jednocześnie i z tyłu i z przodu i wtedy odpal silnik i sprawdź czy kontrolkaa zgasła. Jak nie zgasła to pisz bedziemy dalej myśleć w temacie.

Mnie to interesuje bo zauważyłem że ostatnio szczególnie na nierównościach mruga do mnie ta lampka, ale klocki mam jeszcze wporzo,
a-ha i czy może ktoś nie orientuje sie czy te czujniki są jednorazowego użytku :?: :?: tzn. czy przy wymianie klocków trzeba też te czujniki wymieniać (misie wydaje że tak):?: :?:
w renówce też miałem takie ale były w komplecie z klockami a w beemce chyba ich nie ma razem z klockami

pozdrawiam

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-05-19, 14:33   

tak trzeba je wymieniac, bo one zamontowane w kolockach sie scieraja razem z nim, az do przerwania obwodu, koszt nie jest duzu - u mnie po 15 pln za sztuke, ale udalo mi sie kupic klocki hamulcowe teraz (Delphi za 100 pln) i czujniki juz byly w komplecie.

ScOOti
[Usunity]

Wysany: 2004-05-19, 17:27   

hmmm to co wkoncu jak mam 3 zyly w kablu to znaczy ze ABS byl umnie czy tak poprostu ktos walnal trzy zyly?

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2004-05-19, 17:33   

Panowie a sprawdzie inaczej niech ktos sprawdzi jak to jest jak samochod jest z ABSem i bez ABeSu,moze na tym polega róznica.

Gepard 

Wysany: 2004-05-20, 20:56   

kabelki zwieralem na wszystkie sposoby i nic :( watpie zeby ktos u mnie zmienal te kable choc moze tu tkwic przyczyna ja lacze kable a one poprostu gdzies dalej sa rozlaczone nic moze niedziele bede mial wolna to sprawdze gdzie te kable ida i zewre je u zrodla :P

ScOOti
[Usunity]

Wysany: 2004-05-21, 21:10   

wczoraj sprawdzilem czemu mi sie swieci.

Kabelki przy laczcie miedzy kablem a czujnikiem byl naderwany. Tak ze izolacja byla nalozona ale wsrodku byl urwany. Ucialem i zloczylem i jest dobrze :twisted:

narescie na desce nic mi sie nie sweci czerwonego ehheeh

Gepard 

Wysany: 2004-05-30, 19:44   

Panowie sytuacja opanowana :P wreszcie zgasilem te cholerne klocki :) sam nie wiem jak ale sie udalo chyba mielem gdzies kabel naderwany w wiazce bo poskracalem i pomoglo teraz moze glupie pytanie ale o co chodzi z kontrolkami (!) i (P) bo nie czaje po co sa dwie bo obie chyba sa od recznego?? (moze (P) jest od skrzyni automatyczneej) w kazdym razie swieci mi sie kontrolka (!) moze mial ktos podobny problem?

Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2004-05-30, 21:43   

No żeby to jasna ch***** wzięła. Miałem spokój z tym aż tu dziś zapaliła mi się kontrolka zużycia klocków. Mając chwilę wolnego zdjąłem koło i sprawdziłem stan klocków. Są dosłownie 2 góra 3 mm ciensze od nowych(wiem bo mam nowe) i teraz ja bede walczyc z tą kontrolką. aha u mnie przy kablach od czujnika tez jest izolacja wiec byloby fajnie gdyby to tylko to!!!

Marcin320i
[Usunity]

Wysany: 2004-05-30, 21:43   

u mnie jest tak:
(!) - zapala sie gdy jest za niski poziom płynu chmulcowego
(P) - podczas zaciągniętego ręcznego

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-05-30, 22:46   

A ja ostrożnie wyjąłem z Manta stary czujnik i wsadziłęm go w nowe klocki. Czasami się pali kontrolka, ale to całkowicie spontanicznie. Czasami zaraz po rozpoczeciu jazdy, a innym razem w środku drogi, niezależnie czy sucho czy deszczowo :?

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Gepard 

Wysany: 2004-05-30, 23:21   

Dzieki marcin jutro zaczynam zabawe ze zbiorniczkiem :P a od recznego w takim razie wogole mi nie dziala. ciekawe czy to zgasze to by zostal tylko abs :P a swoja droga dzis zaswiecila mi sie inspekcja z symbolem zegarka chyba czas na jakis przeglad :P

Marcin320i
[Usunity]

Wysany: 2004-05-31, 18:07   

Inspekcję można łatwo skasować za pomocą druta ;)

Anonymous
Go
Wysany: 2004-05-31, 18:20   

Marcin_e30 napisa/a:
Inspekcję można łatwo skasować za pomocą druta ;)

Oleju mozna nie zmieniac, itd itp :twisted:

Pzdr,
dUSk

Gepard 

Wysany: 2004-05-31, 19:39   

przeglad (drucik) odrazu zrobilem of corz :P

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw