poszukuje informacji na temat czujnikow klockow poniewaz w moim malenstwie swieca sie kontrolki od przednich i tylnich. w lewym przodzie i prawym tyle wisza jakies kable dokladnie po trzy na przod i tyl i teraz wlasnie pytanko co tam powinienem polaczyc bo jak dla mnie te kable sa mortwe (brak +12, i masy ) moze jest jakis bezpiecznik lub przekaznik od tych kontrolek gdzie szukac przyczyny. A autko to 535 e28 86 rok z ABSem(szkoda ze nei dziala )
Deggial Go
Wysany: 2004-05-14, 07:51
Dziwi mnie to ze masz 3 kabelki u mnie w e28 524td z 83 sa dwa i tyle samo jest w czujniku (moze Ty masz trzy bo ABS - moze ktos jest madrzejszy). W moim przypadku wystarczyło zmostkować te kabelki i wszytsko ladnie gasło i juz nie wkurzało. Sprobuj u siebie połaczyc te kabelki w roznych konfiguracjach.
Czekam na wypowiedz kogos kto sie orientuje bardziej.
Go
Wysany: 2004-05-14, 11:49
Wystarczy polaczyc te kabelki ze soba i dobrze zaizolowac
czy wy widzicie pytanie????????
kolega pyta dlaczego ma 3 kabelki a nie 2 ...
to ze można wsadzic czujnik loko to on pewnie wie tak samo jak wie ze mozna je zewrzeć...pytanie dlaczego jest 3 kabel !
dokladnie kaprys mam wrazenie ze to sa pozostalosci po instalacji abs. znaczy sie ktos probowal naprawic ten wynalazek i pociagnal calkiem nowa instalacje ale cos mu nie wyszlo tylko dziwi mnie fakt ze akurat kabelki te znajduja sie w przednim lewym i prawym tylnim nadkolu czyli tak jak powinny wystepowac czyjniki klockow. Napisalem rowniez ze kable te zachowuja sie jak martwe czyli brak w nich wogole jaiegos pradu ani masy moze jutro lub w niedziele podejde do tego jeszcze raz tylko ze z miernikiem a nie z zarowka A wlasnie zwarcie wszystkich tych kabli ze soba lub inne kombinacje nie przynosza rezultatu sorki ze glowe zawracam ale wkurza mnie choinka na desce
toomasz27 Go
Wysany: 2004-05-16, 19:19
Gepard... na "choinkę na desce" jest skuteczna i bardzo prosta metoda... wyjąć żarówkę od kontrolki
Deggial Go
Wysany: 2004-05-17, 08:02
tak sobie teraz skojarzyłem ze ja tez z przodu mam 3 kabelki z czego na dwoch jest prad a jeden jest zerowy a do czujnika ida tylko dwa a ten jeden jest skrocony i schowany. Ale za to z tyłu mam 2
i w koncu nie mialem czasu zajzec a o zarowkach to slyszalem tylko jakos mnie irytuja te przewody i zastanawia mnie o c w tym chodzi bede zglebial ten temat az dojde i wtedy dam znac no chyba ze ktos mi pomoze
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-05-18, 10:07
umnie jest tez taka sytuacja. swiatelko nieswiecilo sie ale jak zuzyly sie klocki to zaczleo swiecic sie i od wymiany klockow swiatelka juz nie zgasly swieci sie i swieci. Tez mam 3 kabelki a od czujnika ida dwie. Jeden jest uciety. Facet w serwisie powiedzial mi ze ktos wymianial widocznie kable i wrzucil zwykly elektryczny. Ale cos mi sie nei chce w to wierzyc.
... swieca sie kontrolki od przednich i tylnich. w lewym przodzie i prawym tyle wisza jakies kable dokladnie po trzy na przod i tyl i teraz wlasnie pytanko co tam powinienem polaczyc bo jak dla mnie te kable sa mortwe (brak +12, i masy ) .....
tzn. że masz dwie kontroloki od przodu i od tyłu
Właśnie przeglądam schemat elektryczny od mojej E30-stki, być może E28 ma podobny układ
wydaje misie, że sygnalizacja zużycia klocków jest na zasadzie "przerwy w obwodzie" na to wynika ze schematu, czujniki są podłączone szeregowo, kabelki do czujników są kolorów czarny i brązowy . Spróbuj kabelki tych kolorów skręcić (zrobić zwarcie) ale jednocześnie i z tyłu i z przodu i wtedy odpal silnik i sprawdź czy kontrolkaa zgasła. Jak nie zgasła to pisz bedziemy dalej myśleć w temacie.
Mnie to interesuje bo zauważyłem że ostatnio szczególnie na nierównościach mruga do mnie ta lampka, ale klocki mam jeszcze wporzo,
a-ha i czy może ktoś nie orientuje sie czy te czujniki są jednorazowego użytku tzn. czy przy wymianie klocków trzeba też te czujniki wymieniać (misie wydaje że tak):?:
w renówce też miałem takie ale były w komplecie z klockami a w beemce chyba ich nie ma razem z klockami
pozdrawiam
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
tak trzeba je wymieniac, bo one zamontowane w kolockach sie scieraja razem z nim, az do przerwania obwodu, koszt nie jest duzu - u mnie po 15 pln za sztuke, ale udalo mi sie kupic klocki hamulcowe teraz (Delphi za 100 pln) i czujniki juz byly w komplecie.
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-05-19, 17:27
hmmm to co wkoncu jak mam 3 zyly w kablu to znaczy ze ABS byl umnie czy tak poprostu ktos walnal trzy zyly?
Panowie a sprawdzie inaczej niech ktos sprawdzi jak to jest jak samochod jest z ABSem i bez ABeSu,moze na tym polega róznica.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
kabelki zwieralem na wszystkie sposoby i nic watpie zeby ktos u mnie zmienal te kable choc moze tu tkwic przyczyna ja lacze kable a one poprostu gdzies dalej sa rozlaczone nic moze niedziele bede mial wolna to sprawdze gdzie te kable ida i zewre je u zrodla
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-05-21, 21:10
wczoraj sprawdzilem czemu mi sie swieci.
Kabelki przy laczcie miedzy kablem a czujnikiem byl naderwany. Tak ze izolacja byla nalozona ale wsrodku byl urwany. Ucialem i zloczylem i jest dobrze
narescie na desce nic mi sie nie sweci czerwonego ehheeh
Panowie sytuacja opanowana wreszcie zgasilem te cholerne klocki sam nie wiem jak ale sie udalo chyba mielem gdzies kabel naderwany w wiazce bo poskracalem i pomoglo teraz moze glupie pytanie ale o co chodzi z kontrolkami (!) i (P) bo nie czaje po co sa dwie bo obie chyba sa od recznego?? (moze (P) jest od skrzyni automatyczneej) w kazdym razie swieci mi sie kontrolka (!) moze mial ktos podobny problem?
No żeby to jasna ch***** wzięła. Miałem spokój z tym aż tu dziś zapaliła mi się kontrolka zużycia klocków. Mając chwilę wolnego zdjąłem koło i sprawdziłem stan klocków. Są dosłownie 2 góra 3 mm ciensze od nowych(wiem bo mam nowe) i teraz ja bede walczyc z tą kontrolką. aha u mnie przy kablach od czujnika tez jest izolacja wiec byloby fajnie gdyby to tylko to!!!
_________________ www.bmw-e30.pl
Marcin320i [Usunity]
Wysany: 2004-05-30, 21:43
u mnie jest tak:
(!) - zapala sie gdy jest za niski poziom płynu chmulcowego
(P) - podczas zaciągniętego ręcznego
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-05-30, 22:46
A ja ostrożnie wyjąłem z Manta stary czujnik i wsadziłęm go w nowe klocki. Czasami się pali kontrolka, ale to całkowicie spontanicznie. Czasami zaraz po rozpoczeciu jazdy, a innym razem w środku drogi, niezależnie czy sucho czy deszczowo
Dzieki marcin jutro zaczynam zabawe ze zbiorniczkiem a od recznego w takim razie wogole mi nie dziala. ciekawe czy to zgasze to by zostal tylko abs a swoja droga dzis zaswiecila mi sie inspekcja z symbolem zegarka chyba czas na jakis przeglad