BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
rozpory kielichów
Autor Wiadomo
SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-10-28, 10:24   

Doszedłęm do wniosku że pomierzenie nic nie da.
Samemu należy wyrzeźbić sobie pierścienie na kielichy, a rurę wygiąć na gientarce (i tu się wymiar przyda tylko) potem równo przyciąć i przyspawać wstępnie na samochodzie (podniesionym samochodzie)
Nie ma jak zmierzyć po prostu. Skąd macie pewność że wymiary jakie zostaną wam dane nie będą odbiegały od serii o kilka milimetrów. Czy nie lepiej zrobić Customową rozpórkę? Weźmy na przykłąd że ktos zmierzy na swoim autku i poda te wymiary i będzie błąd 2-3mm w długości i już macie spitoloną geometrię zawieszenia i opuszczając wóz po montażu wyginacie go na maxa. A niedajboże że odchyłka jest w górę to wogóle nie zamontujecie :?
Rozpórka to nie jest byle co, liczą się ułamki milimetra, aby zachować seryjne nastawy i niczego nie pogiąć :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

SUCHY
[Usunity]

Wysany: 2005-05-18, 22:41   !!!!Robię na zamówienie rozpórki!!!

Witam!!!
Panowie !!
To że ważny jest każdy milimetr ,jest prawdą!!!
Ponieważ traci się w danym momencie katy pochylenia kół! Wiem z doświadczenia!!
Dlatego też !! Łącząc moje zainteresowania jak i to iż mam możliwość zrobienia takich rozpórek do każdego samochodu !! ! Na indywidualne zamówienie!!!!
Na przód i tył!!!
Termin realizacji ok :7 dni!
Jesteś zainteresowany zadzwoń lub napisz:
0-505-799-466 lub suchy66@wp.pl lub wejdż na:http://www.swistak.pl/aukcje/987576.html
Pozdrawiam!!

Szef_22

Doczy: 22 Lis 2004
Skd: Zielona Góra
Wysany: 2005-05-27, 15:28   e30

Jestem w trakcie robienia urządzenia jak w temacie.Jak narazie idzie mi bardzo dobrze,zrobiłem mocowania do kielichów,jutro bede je mocował.Dobre materialy + fachowiec od spawania i bedzie git.Bedzie mnie to kosztowało flaszke jakies vudeczki :D Jak tylko zrobie to zmieszcze foty na forum Po co placic 300zł,moze nie bedzie jak firmowa ale oszzcedność za tym przemawia

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-05-27, 21:19   rozpórka

Mam "niedyskretne" pytanie - jaką rurę (średnica i grubość )zaordynowałeś na tę rozpórkę.Ja mam "fabryczną" chyba Mattiga ,ale myślę o zrobieniu czegos podobnego z tyłu - PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Jawor
[Usunity]

Wysany: 2005-05-27, 22:08   

ja mam rozporke tylnich kielichów..moge porobić zdjecia...w porónaniu do przedniej jest moim zdaniem błacha do zrobienia...mam rozporkę przednią i tylnią Jacky...

Szef_22

Doczy: 22 Lis 2004
Skd: Zielona Góra
Wysany: 2005-05-27, 22:08   e30

Jutro podam szczegułowe dane,pomierze zrobie foto i napisze.

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-05-28, 10:39   

SmasherE30 napisa/a:
Doszedłęm do wniosku że pomierzenie nic nie da.
Samemu należy wyrzeźbić sobie pierścienie na kielichy, a rurę wygiąć na gientarce (i tu się wymiar przyda tylko) potem równo przyciąć i przyspawać wstępnie na samochodzie (podniesionym samochodzie)

Smascher to bylby dobry spsob ale w NOWYM AUCIE. Dlaczego? Oto odpowiedz. Mam oryginalna rozporke przednia Wiechers do E21 i chcialem ja zamontowac. Podnieslismy samochod na podluznicach i nadal brakowalo kilku min. zeby dalo sie ja wcisnac. Okazuje sie ze po kilku latach auto sie skladaja na tyle, ze nawet podniesienie samochodu niewiele pomaga i tak skonstruowana rozporka prawdopodobnie bedzie i tak odbiegac o kilka min. od nastawow fabrycznych. Dodam, ze sytuacja byla identyczna w 3 roznych rekinach.

U mnie udalo sie rozporke na sile zamontowac i wtedy samochod zostal obspawany i teraz jest GIT ale dzieki temu, ze mialem markowa rozporke (i nie regulowana) to wiedzielismy jaki jest wymiar fabryczny!

Takze polecam jednak kopiowac markowe rozporki albo kupic oryginaly.

PZDR

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-05-28, 22:35   

albo kupić OMP ze śrubą rzymską i rozciągnąć na prawidłowy wymiar :twisted:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

SUCHY
[Usunity]

Wysany: 2005-05-29, 13:13   

WITAM!!!!
PANOWIE WŁAŚNIE O TO CHODZI ŻE KAŻDY SAMOCHÓD MA INNE WYMIARY RÓŻNICE SĄ MILIMETROWE ALE SĄ .DLATEGO TEŻ POMYŚLAŁEM ŻE MÓGŁBYM ROBIĆ TAKIE NA INDYWIDUALNE ZAMÓWIENIE PO ZROBIENIU DOKŁADNYCH WYMIARÓW!!
MAM ZROBIONĄ DO E36 PRZÓD I TYŁ.WYMIERZONĄ CO DO MILIMETRA!!
I JEST SPOX!!
W ORGINALNYCH ROZPÓRKACH ROBOIĄ DLATEGO TE ŚRUBY RZYMSKIE DO REGULACJI!!!
BEZ SENSU ,PONIEWAŻ W TYM WŁAŚNIE MIEJSCU ROZPÓRKA MA SWÓJ NAJSŁABSZY PUNKT!!
POROBIE ZDJĘCIA TO WAM POKAŻE JAK TO WYGLĄDA W MOIM WYKONANIU!!!
NIE JEDEN ORGINAŁ SIE CHOWA!!!
POZDRAWIAM!!

Jawor
[Usunity]

Wysany: 2005-05-29, 14:13   

moim zdaniem rozporki robione samemu sa OK po wzgledem wizualnym..ale nie spełniaja swojej roli czyli nie staja sie elementem karoserii...rozporka to wzmocnienie, a jak moze nia byc skoro sciagamy wymiar z auta jak ono stoi...ideą rozporki jest własnie podniesienie samochodu i założenie jej jak przód lub tył jest w gorze...a to co pisze Mcinek to prawda nie ma sie co dziwic że auto ponad 20-letnie sie rozchodzi...w nim juz rozporka nie bedzie spełniala swojej roli bedzie tylko efektem wizualnym...

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-05-29, 14:38   

Jawor napisa/a:
...a to co pisze Mcinek to prawda nie ma sie co dziwic że auto ponad 20-letnie sie rozchodzi...w nim juz rozporka nie bedzie spełniala swojej roli bedzie tylko efektem wizualnym...

Rozporka bedzie spelniala swoja role ale tylko wtedy gdy zalozysz rozporke oryginalna tzn. taka, ktora zostala wyprodukowana wykorzystujac fabryczne nastawy kielichow. Jezeli taka rozporke udalo sie juz zalozyc bez rozwiercania dziur itp. to bedzie spelniac swoja role poniewaz skoro weszla to tym samym kielichy zostaly ustawione na wymiar fabryczny.
Dlatego do starych aut nalezy kupowac tylko rozporki firmowe i tylko stale (tzn. bez srub) gdyz wtedy taka rozporka jest wzorem wymiaru idealnego i jak sie ja uda zalozyc to mamy pewnosc, ze kielichy stoja tak jak tego fabryka chciala.

A tak na marginesie, moje auto zostalo przy okazji remontu obspawane i wierzcie mi, ze teraz rozporke zakladam bez problemu :D

SUCHY
[Usunity]

Wysany: 2005-06-05, 15:56   

Witam Panowie !!
Siedze w tych rozpórkach i znam się na tym!!
A zresztą co się będe mądrzył ,każdy ma swój rozum!!
Ja założyłem swoją robioną na podniesinym samochodzie i przód i tył!!
Tak to wygląda!!
A i efekt jest super przy bokowaniu !!
Pozdro!![img]//Documents and Settings\Marcin\Pulpit\1.jpg[/img]
ewentualnie na świstaku!! Są zdjęcia!![/img][/list]

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych