po prostu to mosiężne cięgno mialem za dlugie o jakies 2cm, juz mam obcięte jutro spawam, a shorta jak się robi? wiem, że coś się przedłużało pod gałką, ale nie mam pomysłu.
acha i czujnik temp nie pokazuje mi na zegarach i obrotomierz nie hula, z tego co sie dowiedzialem to musze coś pozmieniac piny w okrągłym złączu, nie studiowałem jeszcze schaematu, może ktoś mi podpowie w skrócie?
Czujnik temperatury nie pokazuje, bo najprawdopodobniej jest z dwoma pinami a powinien byc z jednym u mnie też nie pokazywał a jak wymieniłem na czujnik z jednym pinem wszystko gra i buczy
marcinek84, zmien czujnik na 1 pinowy a obrotek to trzeba podłączyc poprzez to 3 pinowa kostke w schowku.trzeba z wiazki przy kompie pociagnad sygnał z czarnego przewodu co idzie do cewki taki grubszy niz pozostałe
nic nie zamieniaj pinów w okrągłym złaczu.wszystko powinno sie zgadzac
od czego jest ta buda
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
a co tu tłumaczyc masz wiazke z e34 a tam czujnik byl dwupinowy i z takim wspólpracowały zegary.w e30 jest jedno pinowy i tyle.drugi kabel we wtyczce jest wolny
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
panrkacy, http://static.bmwfans.info/images/epc/MzQzX3A=.png nr 11 w obudowie termostatu, to jest włśnie czujnik temperatury , dający sygnał do kompa, a nr 13 ma byc 1-pinowy w m20 i to jest czujnik podający sygnał na wskaźnik zegarów.
Panowie mam jeszcze pytanko gdzie znajde układ przewodów chłodzenia silnika? bo mam już chłodnice od m20, a wczesniej miałem podpiętą od m10, wszystko szczelnie, ale popełniłem gafe i nie zamontowałem zbiornika wyrównawczego , teraz jak zaloże właściwą chodnice, to niewiem gdzie się wpiąc ze zbiorniczkiem.
Ostatnio zmieniony przez marcinek84 2009-12-10, 17:05, w caoci zmieniany 2 razy
wskaźnik nie podnosi się nic a nic, leży jakby w ogóle nie miał zasilania.
ciężko określić ile mam obrotów - nie zmieniłem jeszcze obrotmierza na tym z 4cyl obroty na zimny są w okolicy tysiąca, a jak się auto nagrzeje to nawet ponad 2k.
ja mam zegary z 4cylindrówki i obroty są ok 1200-1400 na wolnych, ale skoro u Ciebie Pankracy są 2000 to faktycznie za dużo, niestety nic nie pomogę w tej sprawie, może ktoś inny coś podpowie.
A w moim temacie, założyłem czujnik temp 1 pinowy , wskaźnik temp działa jak należy obrotomierz podpiąłem tak jak pisaliscie od czarnego kabla cewki minusa do czarnego w 3 pinowej kostce w schowku niedaleko wtyczki do kompa.
dziękówa Kamil.k
mam jeszcze kłopot bo nie mam mocowań do chłodnicy z M20, narazie została ta z M10, jednak chciałbym to przerobic, ale niewiem czy jest taka opcja'? uchwyty pod chlodnice m10 są fabrycznie przyspawane na pasie przednim.
możliwe, nie przyglądałem sie jak to wygląda w ori m20 w e30, wiem że nie pasuje rozstaw stupek pod chłodnicą ( a takie jedna i druga ma ale w innej odległości).
[ Dodano: 2009-12-15, 20:00 ]
dzisiaj ... w bombki strzelił u mnie w garażu, chciałem założyc wał i okazuje się ze trójkąt (flansza) przy skrzyni ma wiekszy rozstaw niż ten na wale co z tym fantem zrobic? jest nakretka, ale dojscie takie, że nie odkrece tego, bo mam też taką flansze przy innej skrzyni co by pasowala, chciałbym uniknac wymiany skrzyni.