BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Silnik M20 z E34 w E30
Autor Wiadomo
marcinek84 

Pomg: 3 razy
Doczy: 08 Kwi 2008
Skd: kraków
Wysany: 2009-12-07, 00:00   

właśnie nic innego jak spawanie mi nie zostaje. lewarek jest pochylony w jedną stronę, więc jak się go obróci, to już całkiem kicha...

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-12-07, 19:51   

marcinek84, zrób sobie shorta odrazu :)

biegi ci nie wchodza bo lewarek zawadza o tunel czy jak ??

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

marcinek84 

Wysany: 2009-12-07, 23:50   

po prostu to mosiężne cięgno mialem za dlugie o jakies 2cm, juz mam obcięte jutro spawam, a shorta jak się robi? wiem, że coś się przedłużało pod gałką, ale nie mam pomysłu.

acha i czujnik temp nie pokazuje mi na zegarach i obrotomierz nie hula, z tego co sie dowiedzialem to musze coś pozmieniac piny w okrągłym złączu, nie studiowałem jeszcze schaematu, może ktoś mi podpowie w skrócie?

Rafal_e30 

Doczy: 19 Lut 2008
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2009-12-08, 11:15   

Czujnik temperatury nie pokazuje, bo najprawdopodobniej jest z dwoma pinami a powinien byc z jednym :) u mnie też nie pokazywał a jak wymieniłem na czujnik z jednym pinem wszystko gra i buczy :wink:

marcinek84 

Wysany: 2009-12-08, 14:33   

tak jest z dwoma pinami, ale wiązka do tego czujnika nie idzie z tej głównej wiązki, a była juz przy silniku, łącznie z wtyczkami wtryskiwaczy.

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2009-12-08, 21:33   

marcinek84, zmien czujnik na 1 pinowy a obrotek to trzeba podłączyc poprzez to 3 pinowa kostke w schowku.trzeba z wiazki przy kompie pociagnad sygnał z czarnego przewodu co idzie do cewki taki grubszy niz pozostałe

nic nie zamieniaj pinów w okrągłym złaczu.wszystko powinno sie zgadzac

od czego jest ta buda ??

marcinek84 

Wysany: 2009-12-08, 22:11   

Kamil.k ale jesli zmienie czujnik na 1- pinowy, a wiązke mam z wtyczką na 2 piny?
buda jest to wąska z 1.8 M10.

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2009-12-08, 22:50   

czujnik musi byc 1 pinowy bo w e30 tylko takie były własnie i zegar od wody nie bedzie inaczej pokazywal

jak byda tak jak piszesz to musisz zrobic obrotek tak jak napisałem.o tej 3 pinowej kostce był ojuz na forum tysiąc pincet razy :D

marcinek84 

Wysany: 2009-12-08, 23:03   

ok to jutro sie podepne z obrotkiem, ale wytłumacz mi jeszcze co z wiązką jak zamienie ten czujnik na jednopinowy.

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2009-12-09, 20:37   

a co tu tłumaczyc ?? masz wiazke z e34 a tam czujnik byl dwupinowy i z takim wspólpracowały zegary.w e30 jest jedno pinowy i tyle.drugi kabel we wtyczce jest wolny

panrkacy 

Doczy: 16 Lip 2008
Skd: Wrocław
Wysany: 2009-12-10, 13:03   

hej - zrobiłem identyczny swap z m40 na m20.

wskaźnik temperatury leży cały czas, jaki czujnik muszę wymienić ? jak on sie dokładnie nazywa i gdzie się znajduje ?

mam m20 jeszcze jeden problem - na zimnym silniku, ma bardzo niskie obroty, jak się nagrzeje, obroty są aż za wysokie - co może byc tego przyczyną?

marcinek84 

Wysany: 2009-12-10, 16:58   

panrkacy, http://static.bmwfans.info/images/epc/MzQzX3A=.png nr 11 w obudowie termostatu, to jest włśnie czujnik temperatury , dający sygnał do kompa, a nr 13 ma byc 1-pinowy w m20 i to jest czujnik podający sygnał na wskaźnik zegarów.

Panowie mam jeszcze pytanko gdzie znajde układ przewodów chłodzenia silnika? bo mam już chłodnice od m20, a wczesniej miałem podpiętą od m10, wszystko szczelnie, ale popełniłem gafe i nie zamontowałem zbiornika wyrównawczego :roll: , teraz jak zaloże właściwą chodnice, to niewiem gdzie się wpiąc ze zbiorniczkiem.
Ostatnio zmieniony przez marcinek84 2009-12-10, 17:05, w caoci zmieniany 2 razy  

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2009-12-10, 22:34   

zbiorniczek wpinasz w pompe wody pisane było chyba na pierwszej stronie tematu

to jakie weże zalezy ktora masz chłodnice od m20

brazowy czujnik to ten od zegarów :)

panrkacy, po przekreceniu zapłonu wskazówka podnosi sie troche czy nic :?:

co do obrotów to może czujnik ten niebieski dla kompa walniety.odepnij wtyczke i zobacz jaka bedzie reakcja

ile tych obrotów masz na zimym i ile na ciepłym ??

sprubuj jeszcze ustawic dobrze czujnik przepustnicy.jest na forum wystarczy poszukac :)

panrkacy 

Doczy: 16 Lip 2008
Skd: Wrocław
Wysany: 2009-12-11, 18:14   

wskaźnik nie podnosi się nic a nic, leży jakby w ogóle nie miał zasilania.
ciężko określić ile mam obrotów - nie zmieniłem jeszcze obrotmierza na tym z 4cyl obroty na zimny są w okolicy tysiąca, a jak się auto nagrzeje to nawet ponad 2k.

marcinek84 

Wysany: 2009-12-11, 21:57   

ja mam zegary z 4cylindrówki i obroty są ok 1200-1400 na wolnych, ale skoro u Ciebie Pankracy są 2000 to faktycznie za dużo, niestety nic nie pomogę w tej sprawie, może ktoś inny coś podpowie.

A w moim temacie, założyłem czujnik temp 1 pinowy , wskaźnik temp działa jak należy :) obrotomierz podpiąłem tak jak pisaliscie od czarnego kabla cewki minusa do czarnego w 3 pinowej kostce w schowku niedaleko wtyczki do kompa.
dziękówa Kamil.k

mam jeszcze kłopot bo nie mam mocowań do chłodnicy z M20, narazie została ta z M10, jednak chciałbym to przerobic, ale niewiem czy jest taka opcja'? uchwyty pod chlodnice m10 są fabrycznie przyspawane na pasie przednim.

jutro zakręcam wał i wyjazd z garażu. :) :) :)

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2009-12-11, 22:23   

założ temat w dziale giełda albo popytaj i podzwon tych co handluja moze bede mieli bo chyadzi co o to gorne mocowanie tak ?? taki podłużny plastik ??

marcinek84 

Wysany: 2009-12-11, 23:18   

możliwe, nie przyglądałem sie jak to wygląda w ori m20 w e30, wiem że nie pasuje rozstaw stupek pod chłodnicą ( a takie jedna i druga ma ale w innej odległości).

[ Dodano: 2009-12-15, 20:00 ]
dzisiaj ... w bombki strzelił u mnie w garażu, chciałem założyc wał i okazuje się ze trójkąt (flansza) przy skrzyni ma wiekszy rozstaw niż ten na wale :( :( :( co z tym fantem zrobic? jest nakretka, ale dojscie takie, że nie odkrece tego, bo mam też taką flansze przy innej skrzyni co by pasowala, chciałbym uniknac wymiany skrzyni.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: