Zabrałem się dzisiaj znowu za robotę i trafiłem na kolejny problem... jak ustawić wałek żeby wszystkie dźwigienki były wolne ? A przy okazji tak wygląda moja głowica Widać pękniętą dźwigienkę na V cylindrze no i olej nie był raczej zmieniany na czas
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2007-08-13, 15:27, w caoci zmieniany 1 raz
Rzeczywiście nie da sie tego zrobić ale po chwili doszedłem że trzeba zsunać dźwigienkę z pierwwszego cylindra na bok i wtedy już jest OK...
rafx666 czekam na medal razem z wałkiem mi go przyślesz
Zachęcam odrazu panowie do wymiany magistrali olejowej znajdującej się w głowicy i dbanie o okresową wymianę oleju bo takie są skutki zapchania i niewymieniania...
Moja dźwigienka rok 1986, cała czarna stopka baaardzo wytarta
Dźwigienka rok 1983
Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2007-08-13, 20:10, w caoci zmieniany 1 raz
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2008-07-17, 01:11
Luk, dlaczego ma zżerać wałek? bo się będzie docierać? eee ... raczej tak czy siak stopka jest miększa od krzywki, ale jeśli krzywka ma wżery to ona z kolei zacznie zżerać stopkę nowej dźwigienki ... jak robiłem u siebie kapitalkę góry to ... nawet o tym wspominałem ostatnio ... polerowałem wałek (krzywki) filcem na wiertarce na sucho, aż się go przez rękawiczki nie dało utrzymać. Wszystko po to żeby wyprasować/zaoblić ostre krawędzie wżerów (efekt tzw. piking'u - odkruszanie się wierzchnich warstw metalu pod wpływem dużego nacisku jednostkowego, który spowodowany jest brudem w oleju ... opiłkami i drobinkami piachu, które dostają się między krzywkę, a stopkę dźwigienki i siła nacisku przekazywana jest przez te drobinki punktowo i się materiał poddaje i wykrusza) żeby nie frezowały mi dźwigienek ... i tak samo zrobiłem z dźwigienkami żeby mi nie frezowały wałka
Rozrząd to taki temat, że jak się coś zacznie jechać to najlepiej powymieniać wszystko albo kupić inny silnik lub co najmniej czapkę... albo włożyć mnustwo pracy, na która zwykle nikt nie ma czasu...
p z d r
Czy może mi ktoś zdradzic patent na jej wymianę bez zdejmowania głowicy?? Wiadomo, trzeba wysunąc wałek i wszystko ładnie pięknie ale jak tego dokonac skoro nie ma opcji wybicia go bo zawadza ściana grodziowa a wałek siedzi dosyc mocno i nie bardzo chce mu się ruszac z miejsca Proszę o porady
Pozdrawiam
Panowie odgrzebuję kotleta, ponieważ spotkał mnie podobny problem Pękła mi dźwigienka zaworowa na piątym cylindrze i dobrze by było ją wymienic
Czy może mi ktoś zdradzic patent na jej wymianę bez zdejmowania głowicy?? Wiadomo, trzeba wysunąc wałek i wszystko ładnie pięknie ale jak tego dokonac skoro nie ma opcji wybicia go bo zawadza ściana grodziowa a wałek siedzi dosyc mocno i nie bardzo chce mu się ruszac z miejsca Proszę o porady
Pozdrawiam
kurde co z tymi dzwigienkami mi w m20b20 w piatek pękła na 4 wydechowa, ja wywalilem silnik bo odrazu poszedl nowy rozrzad pompa i uszczelnienie silnika...
mialem nie wyjmowac silnika bo uwarzałem ze go wypchnę teraz wiem że by nie wyszedł dużo nagaru prrzez co cięzko bylo go wybić.
skolei podobno jeśli silnik czysty to palcami wyjdzie?
kurde co z tymi dzwigienkami mi w m20b20 w piatek pękła na 4 wydechowa, ja wywalilem silnik bo odrazu poszedl nowy rozrzad pompa i uszczelnienie silnika...
mialem nie wyjmowac silnika bo uwarzałem ze go wypchnę teraz wiem że by nie wyszedł dużo nagaru prrzez co cięzko bylo go wybić.
skolei podobno jeśli silnik czysty to palcami wyjdzie?
Ssącą wyjmuje się palcami bo ma smarowanie które zapobiega zapiekaniu się ośki a z wydechową jest zawsze problem. Trzeba pamiętać żeby co chwilę ją smarować olejem jak już się ruszy i wtedy jakoś idzie.
U mnie troszkę gorsza lipa i będę musiał za pewnie zwalac czapkę. Ktoś już kiedyś chyba wyjmował ten wałek i jest na końcu lekko rozklepany. Będę musiał go wysunąc w drugą tronę.