BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Wymiana dźwigienki zaworowej M20B20
Autor Wiadomo
MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-08-13, 15:26   

Zabrałem się dzisiaj znowu za robotę i trafiłem na kolejny problem... jak ustawić wałek żeby wszystkie dźwigienki były wolne ? A przy okazji tak wygląda moja głowica :) Widać pękniętą dźwigienkę na V cylindrze no i olej nie był raczej zmieniany na czas :/

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2007-08-13, 15:27, w caoci zmieniany 1 raz  

mucha 

Pomg: 1 raz
Doczy: 15 Mar 2005
Skd: kwidzyn
Wysany: 2007-08-13, 16:00   

MAJSU_WuWuA napisa/a:
jak ustawić wałek żeby wszystkie dźwigienki były wolne ?

nie ma takiej opcji :)

MAJSU 

Wysany: 2007-08-13, 20:10   

Rzeczywiście nie da sie tego zrobić ale po chwili doszedłem że trzeba zsunać dźwigienkę z pierwwszego cylindra na bok i wtedy już jest OK...

rafx666 czekam na medal :jupi: razem z wałkiem mi go przyślesz :wink:

Zachęcam odrazu panowie do wymiany magistrali olejowej znajdującej się w głowicy i dbanie o okresową wymianę oleju bo takie są skutki zapchania i niewymieniania...

Moja dźwigienka rok 1986, cała czarna stopka baaardzo wytarta

Dźwigienka rok 1983

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2007-08-13, 20:10, w caoci zmieniany 1 raz  

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2007-08-13, 20:21   

Brawo ;) Mówiłem że się uda :D

Pamiętaj teraz że montuj.ąc nową dzwigienkę niestety zacznie skutecznie wycierac krzywkę na wałku rozrzadu ... :?

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

MAJSU 

Wysany: 2007-08-13, 20:52   

LUKAS napisa/a:
Brawo ;) Mówiłem że się uda :D

Pamiętaj teraz że montuj.ąc nową dzwigienkę niestety zacznie skutecznie wycierac krzywkę na wałku rozrzadu ... :?

he ? A dlaczego tak ma się dziać ? Poza tym w planie jest wyjęcie także wałka rozrządu ale to za chwilę jak znajdę jakiś dobry...

I co się da jeszcze wymienić w głowicy bez zdejmowania ??

Aaaa i co zrobić ze stopkami "nowych" koników tzn mają małe wżery i niewiem czy to jakoś przepolerować czy zostawić tak jak jest ?

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2007-08-13, 21:33, w caoci zmieniany 2 razy  

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2008-07-17, 01:11   

Luk, dlaczego ma zżerać wałek? bo się będzie docierać? eee ... raczej tak czy siak stopka jest miększa od krzywki, ale jeśli krzywka ma wżery to ona z kolei zacznie zżerać stopkę nowej dźwigienki ... jak robiłem u siebie kapitalkę góry to ... nawet o tym wspominałem ostatnio ... polerowałem wałek (krzywki) filcem na wiertarce na sucho, aż się go przez rękawiczki nie dało utrzymać. Wszystko po to żeby wyprasować/zaoblić ostre krawędzie wżerów (efekt tzw. piking'u - odkruszanie się wierzchnich warstw metalu pod wpływem dużego nacisku jednostkowego, który spowodowany jest brudem w oleju ... opiłkami i drobinkami piachu, które dostają się między krzywkę, a stopkę dźwigienki i siła nacisku przekazywana jest przez te drobinki punktowo i się materiał poddaje i wykrusza) żeby nie frezowały mi dźwigienek ... i tak samo zrobiłem z dźwigienkami żeby mi nie frezowały wałka :D

Rozrząd to taki temat, że jak się coś zacznie jechać to najlepiej powymieniać wszystko albo kupić inny silnik lub co najmniej czapkę... albo włożyć mnustwo pracy, na która zwykle nikt nie ma czasu...

p z d r

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Rafal_e30 

Doczy: 19 Lut 2008
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2009-09-13, 15:51   

Panowie odgrzebuję kotleta, ponieważ spotkał mnie podobny problem :( Pękła mi dźwigienka zaworowa na piątym cylindrze i dobrze by było ją wymienic :P
Czy może mi ktoś zdradzic patent na jej wymianę bez zdejmowania głowicy?? Wiadomo, trzeba wysunąc wałek i wszystko ładnie pięknie ale jak tego dokonac skoro nie ma opcji wybicia go bo zawadza ściana grodziowa a wałek siedzi dosyc mocno i nie bardzo chce mu się ruszac z miejsca ;/ Proszę o porady :help:
Pozdrawiam

MAJSU 

Wysany: 2009-09-13, 16:28   

Rafal_e30 napisa/a:
Panowie odgrzebuję kotleta, ponieważ spotkał mnie podobny problem :( Pękła mi dźwigienka zaworowa na piątym cylindrze i dobrze by było ją wymienic :P
Czy może mi ktoś zdradzic patent na jej wymianę bez zdejmowania głowicy?? Wiadomo, trzeba wysunąc wałek i wszystko ładnie pięknie ale jak tego dokonac skoro nie ma opcji wybicia go bo zawadza ściana grodziowa a wałek siedzi dosyc mocno i nie bardzo chce mu się ruszac z miejsca ;/ Proszę o porady :help:
Pozdrawiam

http://www.e12-e28.pl/viewtopic.php?t=482

Rafal_e30 

Wysany: 2009-09-13, 19:02   

Dzięki wielkie :wink:

Szajbaa 
Fan Marki

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Mar 2008
Skd: warszawa
Wysany: 2009-09-14, 09:34   

kurde co z tymi dzwigienkami mi w m20b20 w piatek pękła na 4 wydechowa, ja wywalilem silnik bo odrazu poszedl nowy rozrzad pompa i uszczelnienie silnika...

mialem nie wyjmowac silnika bo uwarzałem ze go wypchnę teraz wiem że by nie wyszedł dużo nagaru prrzez co cięzko bylo go wybić.

skolei podobno jeśli silnik czysty to palcami wyjdzie?

MAJSU 

Wysany: 2009-09-14, 09:46   

Szajbaa napisa/a:
kurde co z tymi dzwigienkami mi w m20b20 w piatek pękła na 4 wydechowa, ja wywalilem silnik bo odrazu poszedl nowy rozrzad pompa i uszczelnienie silnika...

mialem nie wyjmowac silnika bo uwarzałem ze go wypchnę teraz wiem że by nie wyszedł dużo nagaru prrzez co cięzko bylo go wybić.

skolei podobno jeśli silnik czysty to palcami wyjdzie?

Ssącą wyjmuje się palcami bo ma smarowanie które zapobiega zapiekaniu się ośki a z wydechową jest zawsze problem. Trzeba pamiętać żeby co chwilę ją smarować olejem jak już się ruszy i wtedy jakoś idzie.

Rafal_e30 

Wysany: 2009-09-14, 12:32   

U mnie troszkę gorsza lipa i będę musiał za pewnie zwalac czapkę. Ktoś już kiedyś chyba wyjmował ten wałek i jest na końcu lekko rozklepany. Będę musiał go wysunąc w drugą tronę.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: