ale poradze ci kup sobie 5l dobrego koncentratu i roscięczysz go wodą myśe że wjęcej jak 10l nie powinno wejśc tym bardziej że pewnie wszystkiego z bloku nie spuscisz
10.5 litra jak masz klime to 11 litrow. Ale jak kupisz 10 to spoko starczy bo nigdy wszystkiego nie zlejesz no chyba ze bedziesz ssal weze 8)
Do slawo - a odpowietrzales z ogrzewaniem na max i ..... wez go tak odpowietrz przy jakis 3 tys/obr bedziesz mial wtedy pewnosc ze z nagrzewnicy wszystko wypompuje (powietrze)
wymienilem dzisiaj plyn jednak 1 rzecz mnie martwi...
zmiescilo mi sie tylko 5 litrow...
ale wszystko dziala, ogrzewanie napiera, odpowietrzony, kable wszystkie ciagna ladnie ale czemu wzielo tak malo??
a spuscilem wszystko, prawie co do krop;li, sprawdzalem na odpalonym, rozgrzanym, macalem wszystkie i wiecej wyplynac nie chcialo...
i pytanko w zwiazku z tym, jesli zostalo trochu wody, a ja teraz dolalame tego badziewia, to cos mi sie moze spieprzyc??
A ja niedawno wymieniłem płyn, bo go troche brakowało i teraz autko nie zagrzewa sie do optymalnej temperatury przez jakies 10km czy to normalne ? (e30/m40/89) Ktos już pisał na forum ze po 3km ma zagrzane auto, tylko ze ja tak miałem przed wymianą. Ten co lał płyn twierdzi ze odpowietrzył jak należy, a ztego co czytam to zrobił to tak jak piszecie. Jaka jeszcze moze być przyczyna ? I czy ktoś wie jak długo sie powinien nagrzewać ten motor ?
duchPW [Usunity]
Wysany: 2004-11-16, 22:38
panowie center i rupnik - a jaki płyn zalaliście obecnie?
center - bo jeśli zalałeś płyn niezamarzający (tak zakładam) to nie masz się co martwić - nawet jeśli trochę wody zostało - wyparuje - do zimy będziesz musiał kapkę uzupełnić
rupnik - może obecny płyn lepiej przewodzi ciepło niż poprzedni - więc chłodzenie sprawniej działa - jest zimno i autko nie zagrzewa się aż tak szybko (zwłaszcza jeśli nie masz gazu)
poza tym moim zdaniem 10 km na zagrzanie autka to jednak trochę dużo - u mnie po 3-5 km jest już w pełni zagrzane więc może inne są przyczyny - zależy jeszcze od stylu jazdy i sprawności pozostałych elementów układu chłodzenia - np. visco
przy okazji pamiętasz ile płynu ci weszło?
Ostatnio zmieniony przez duchPW 2004-11-16, 22:45, w caoci zmieniany 1 raz
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-16, 22:41
wezcie pod uwage ze w roznych modelach i roznych rocznikach wychodzily rozne chlodnice i pojemnosc ukladu chlodzenia sie zmieniala
np. E30 325 przed 87 mialo waska chlodnice, a po 87 mialo szeroka a cienka
Go
Wysany: 2004-11-17, 00:12
Udało się wlać tylko 5L płynu. Styl jazdy niewiele zmienia i wcale sie nie skraca czas nagrzania. Wcześniej jakoś sie nagrzewał wiec sądze ze to kwestia płynu tylko i jego ilości (wczesniej nie było stanu).