Ja tam nie mam nic przeciwko temu żeby moje organy uratowały komuś życie gdy już mi nie będą potrzebne.
Tylko że znając nasz piękny kraj i uczciwych ludzi w nim żyjących to niejeden pewnie się nieźle dorobi na takich organach, skoro zwłokami handlowali to co za problem z organami.
Organy drogie a w służbie zdrowia płace marne...
Wg. norm prawnych, jedyną drogą do tego by narządy czyjeś nie były pobrane do przeszczepu jest rejestracja w Krajowym Rejestrze Sprzeciwów. (http://www.poltransplant.org.pl/) . Jesli takiego zgłoszenia nie było, to lekarze po stwerdzeniu zgonu (orzeka to komisja smierci - 4 lekarzy anestezjolog, neurolog, chirurg, laryngolog) moga przystąpic do złozonego procesu przygotowania dawcy do "rozbiórki"
kiedyś słyszałem że był taki przekręt, ktoś miał dostęp do tej bazy, wybierali sobie gościa, wyszukiwali go, mały upozorowany wypadek i po nim. Organy miały być na przeszczep, wyciągnęli je i......
poszły na handel
moja koleżanka w szkole i na studiach zawsze była prymuską, niestety bez znajomoście nie mogła znaleźć normalnej pracy ani się dostac na specjalizację, więc wyjechała do Wielkiej Brytanii i teraz wróciła do Polski, żeby zrobić specjalizację tu, bo tam wszystko obstawili pakistańczycy - na wstępie nie masz szans jak jesteś z Polski - co innego, jak już tę specjalizację masz
[ Dodano: 2006-12-01, 18:01 ]
lekarz zaraz po studiach wcale nie ma tam tak lekko, choc oczywiście będzie zarabiał więcej niż tu
moja koleżanka w szkole i na studiach zawsze była prymuską, niestety bez znajomoście nie mogła znaleźć normalnej pracy ani się dostac na specjalizację, więc wyjechała do Wielkiej Brytanii i teraz wróciła do Polski, żeby zrobić specjalizację tu, bo tam wszystko obstawili pakistańczycy - na wstępie nie masz szans jak jesteś z Polski - co innego, jak już tę specjalizację masz
[ Dodano: 2006-12-01, 18:01 ]
lekarz zaraz po studiach wcale nie ma tam tak lekko, choc oczywiście będzie zarabiał więcej niż tu
zrobil sie OT w OT
ja slyszalem od osob ktore wyjezdzaly ze jednak lepiej jest zaraz po studiach... juz tam odbywac staz... dobrze sie zakrecic, wykazac i zyc szczesliwie