BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
jak rozpoznac jakie mam amortyzatory?
Autor Wiadomo
007 

Doczy: 13 Wrz 2004
Skd: prawy brzeg
Wysany: 2004-09-19, 18:55   jak rozpoznac jakie mam amortyzatory?

witam
mam w swojej E30 amorki koloru czarnego ale nie wiem gdzie szukac ich oznaczen. Betka wyglada na obnizona w stosunku do innych, amorki lub sprezyny zdaja sie byc zuzyte bo po przejechaniu po np sporeyn dolku kolo prawe zachowuje sie ok ale z kola lewego dochodzi czasem odglos jakby kolo uderzylo w samochod(bez amortyzacji). Wprawdzie autko ogolnie zachowuje sie normalnie podczas hamowania jak i pokonywania innych lzejszych nierownosci jednak przypuszczam ze nie jest to wina gum drazka stabilizatora ani gum trzymajacych wahacze. Stad moje pytanie jak odczytac jakie mam amory i sprezyny i ile takowe moga kosztowac?
Ewentualnie czy znacie jakies metody na sprawdzenie amorow - poza bujaniem autem bo przy bujaniu nie slychac "efektu tapniecia". (a moze znacie jakis warsztat w okolicy wawy co sprawdzaja takie rzeczy-jaka cena)
moje autko to e30 320 '89 4 drzwiowy.

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-09-19, 19:01   

A jak bujasz to auto jak się zachowuje?
Jak w zakrętach beemka się trzyma?
Zeby zobaczyć jaki masz amortyzator to musiał byś rozebrać macpersona i liczyć nato że bęzie jakaś naklejka jakie to amorki :wink:
A jeżeli masz inne sprężyny niż seryjne a są to sprężyny firmowe to na zwoju będziesz miał nazwe firmy i numer przynajmniej ja mam tak na swoich.
Amorki mogą ci na stacji djagnostycznej sprawdzic biora chyba 25 zeta. :twisted:

Jezeli będziesz pewny ze amorki sa do wymiany a z tego co piszesz są :lol: to wymień je albo zregeneruj :wink: 100zl biora od sztuki tylko mówisz im jaka ma być twardość :wink:

Pawel-e30 

Wysany: 2004-09-19, 19:03   

a pozatym temat amorów był już wiele razy poruszany na tym forum wjęc szukaj aż znajdziesz a jak znajdziesz i będzie za mało to napisz a ktos ci odpisze a teraz szukaj :twisted:

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-09-19, 19:20   

Paweł, skoro juz wspomniałeś, to napisz dokładnie gdzie są zakłady co tak fajnie zregenerują amorek na zamówienie ... wszystko jedno jaki? Monroe? Bilstein? Koni? Sachs? gzowy? olejowy? gazowo-olejowy? każdy za 100zł? Gdzie to robią?

Dzięki, pytam powaznie

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Pawel-e30 

Wysany: 2004-09-19, 19:37   

smasher mówie o olejowym zresztą widziałeś jak mi się przód zachowuje :wink:

ul. Grochowska
Jadąc od strony marsa Grochowską zaraz za pętlą tranwajową po prawej stronie będzie widać :lol:

Pawel-e30 

Wysany: 2004-09-19, 19:39   

Smasher a coto za rużnica jaki amortyzator dajesz przeciesz i tak oni ci go hipolem bodajże zalewają :twisted:

007 

Wysany: 2004-09-19, 20:03   

czyli tak czy siak musze je rozebrac zeby stwierdzic jakie one sa :( . Juz ogladalem autko od spodu i na amorach nie ma zadnej ani naklejki ani nabitych cyferek nazw - nic. W zakretach autko sie trzyma dobrze - nie mialem okazji az tak tego sprawdzic ale nie zauwazylem jak dotad zadnych oznak niepokojecyach. A jakie macie moze orientacje ile moze kosztowac komplet czyli 2 amory na przod?
Ok tym razem to efekt zmeczenia pchnol mnie do tego zeby ominac funkcje szukaj :) - ale jak sie do 2 w nocy grzebie we wlasnym autku to sie czlowiek egoistyczny jakis robi :D

Pawel-e30 

Wysany: 2004-09-19, 20:15   

a może poprostu masz do :cenzura: poduszki?
Wez pobujaj autem i podczas bujania przyłuz ręke do poduszki amorka i będziesz czuł jeżeli będzie coś nie tak :wink:

007 

Wysany: 2004-09-19, 20:29   

a w ktorym miejscu to siedzi bo mam tylko schemat zawieszenia przedniego od betki i doswiadczen kupe z poloneza :D

Pawel-e30 

Wysany: 2004-09-19, 20:37   

he no nie moge z tobą masz schemat przedniej zawiech i niewiesz gdzie to siedzi? w poldku tez to było :lol:

A na poważnie jak otworzysz maske to widzisz kielich chyba wiesz coto jest? :D

Załużmy że wiesz a jak nie to się dowiesz :wink: do kielicha jest przykręcony mc person na 3 nakrętki i pośrodku tych nakrętek jest duży otwór i w otworze najprawdopodobniej masz kapselek z logo BMW noi tam przytykasz dłoń do poduszkia nie do kapselka i bujasz drugą ręką auto.

Czy wiesz już oco chodzi?

007 

Wysany: 2004-09-19, 21:20   

ok czaje. myslalem ze jest tu jakas inna poduszka i juz w panice bylem ze ja tu czegos nie widze. wogule mialem dluzszy czas opory zeby w nim zaczac grzebac bo bmw to nie polonez ale im bardziej sie zaglebiam tym bardziej widze wiecej podobienstw. ide sprawdzac....

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-09-19, 23:59   

podjedz na jakas stacje diagnostyczna to ci sprawdza stan amortyzatorow (tyle o ile bo te ich testery sa do d... ale przynajmniej zobaczysz jak duze sa roznice). A co do tego jakie sa amortyzatory to j/w jest napisane - musisz rozebrac McPersona - inaczej sie nie da.

Takze zeby sprawdzic amorki podjedz na jakas stacje.

Pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: