Wysany: 2004-09-19, 18:55 jak rozpoznac jakie mam amortyzatory?
witam
mam w swojej E30 amorki koloru czarnego ale nie wiem gdzie szukac ich oznaczen. Betka wyglada na obnizona w stosunku do innych, amorki lub sprezyny zdaja sie byc zuzyte bo po przejechaniu po np sporeyn dolku kolo prawe zachowuje sie ok ale z kola lewego dochodzi czasem odglos jakby kolo uderzylo w samochod(bez amortyzacji). Wprawdzie autko ogolnie zachowuje sie normalnie podczas hamowania jak i pokonywania innych lzejszych nierownosci jednak przypuszczam ze nie jest to wina gum drazka stabilizatora ani gum trzymajacych wahacze. Stad moje pytanie jak odczytac jakie mam amory i sprezyny i ile takowe moga kosztowac?
Ewentualnie czy znacie jakies metody na sprawdzenie amorow - poza bujaniem autem bo przy bujaniu nie slychac "efektu tapniecia". (a moze znacie jakis warsztat w okolicy wawy co sprawdzaja takie rzeczy-jaka cena)
moje autko to e30 320 '89 4 drzwiowy.
A jak bujasz to auto jak się zachowuje?
Jak w zakrętach beemka się trzyma?
Zeby zobaczyć jaki masz amortyzator to musiał byś rozebrać macpersona i liczyć nato że bęzie jakaś naklejka jakie to amorki
A jeżeli masz inne sprężyny niż seryjne a są to sprężyny firmowe to na zwoju będziesz miał nazwe firmy i numer przynajmniej ja mam tak na swoich.
Amorki mogą ci na stacji djagnostycznej sprawdzic biora chyba 25 zeta.
Jezeli będziesz pewny ze amorki sa do wymiany a z tego co piszesz są to wymień je albo zregeneruj 100zl biora od sztuki tylko mówisz im jaka ma być twardość
a pozatym temat amorów był już wiele razy poruszany na tym forum wjęc szukaj aż znajdziesz a jak znajdziesz i będzie za mało to napisz a ktos ci odpisze a teraz szukaj
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-09-19, 19:20
Paweł, skoro juz wspomniałeś, to napisz dokładnie gdzie są zakłady co tak fajnie zregenerują amorek na zamówienie ... wszystko jedno jaki? Monroe? Bilstein? Koni? Sachs? gzowy? olejowy? gazowo-olejowy? każdy za 100zł? Gdzie to robią?
Dzięki, pytam powaznie
czyli tak czy siak musze je rozebrac zeby stwierdzic jakie one sa . Juz ogladalem autko od spodu i na amorach nie ma zadnej ani naklejki ani nabitych cyferek nazw - nic. W zakretach autko sie trzyma dobrze - nie mialem okazji az tak tego sprawdzic ale nie zauwazylem jak dotad zadnych oznak niepokojecyach. A jakie macie moze orientacje ile moze kosztowac komplet czyli 2 amory na przod?
Ok tym razem to efekt zmeczenia pchnol mnie do tego zeby ominac funkcje szukaj - ale jak sie do 2 w nocy grzebie we wlasnym autku to sie czlowiek egoistyczny jakis robi
a może poprostu masz do :cenzura: poduszki?
Wez pobujaj autem i podczas bujania przyłuz ręke do poduszki amorka i będziesz czuł jeżeli będzie coś nie tak
he no nie moge z tobą masz schemat przedniej zawiech i niewiesz gdzie to siedzi? w poldku tez to było
A na poważnie jak otworzysz maske to widzisz kielich chyba wiesz coto jest?
Załużmy że wiesz a jak nie to się dowiesz do kielicha jest przykręcony mc person na 3 nakrętki i pośrodku tych nakrętek jest duży otwór i w otworze najprawdopodobniej masz kapselek z logo BMW noi tam przytykasz dłoń do poduszkia nie do kapselka i bujasz drugą ręką auto.
ok czaje. myslalem ze jest tu jakas inna poduszka i juz w panice bylem ze ja tu czegos nie widze. wogule mialem dluzszy czas opory zeby w nim zaczac grzebac bo bmw to nie polonez ale im bardziej sie zaglebiam tym bardziej widze wiecej podobienstw. ide sprawdzac....
podjedz na jakas stacje diagnostyczna to ci sprawdza stan amortyzatorow (tyle o ile bo te ich testery sa do d... ale przynajmniej zobaczysz jak duze sa roznice). A co do tego jakie sa amortyzatory to j/w jest napisane - musisz rozebrac McPersona - inaczej sie nie da.
Takze zeby sprawdzic amorki podjedz na jakas stacje.