BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
E30 318i VS 320
Autor Wiadomo
Freeride 

Doczy: 08 Lip 2005
Skd: Bielsko-Biała
Wysany: 2006-04-05, 10:53   

Cytat:
Ja jezdze jakies 70% trasa, 30% miasto i spalanie zamyka sie na poziomie ponizej 9l

to sie zgodze :) tylko mi chodziło o jazde 100% miasto

bo na trasie przy 120km/h pali mi 5l

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2006-04-05, 11:52   

Freeride napisa/a:
Cytat:
Ja jezdze jakies 70% trasa, 30% miasto i spalanie zamyka sie na poziomie ponizej 9l

to sie zgodze :) tylko mi chodziło o jazde 100% miasto

bo na trasie przy 120km/h pali mi 5l

otoz to - ja takze pisalem o typowiej jezdzie miejskiej...na trasie moje dawne 320 palilo nawet 8 litrow i wcale nie trzeba bylo oszczedzac.

A ty Lukaszu niestety opowiadasz baje albo mamy inne spojrzenie na typowy ruch miejski - moze jezdzisz tylko wieczorami bez sygnalizacji swietlnej - 90 km/h wtedy sie zgodze ze pali ci te 9 litrow :) . Ale wedlug mnie ruch miejski to max 60-80 km/h co chwila swiatla i stanie w korku i dynamiczne ruszanie spod swiatel ....no ale moze sie myle :D .....

Marcin - bmw zawsze klamie na niekorzysc klienta ;) spalania sa zanizane ....

Freeride 

Doczy: 08 Lip 2005
Skd: Bielsko-Biała
Wysany: 2006-04-05, 12:31   

Cytat:
Marcin - bmw zawsze klamie na niekorzysc klienta spalania sa zanizane ....

nówka może pali tyle ile w katalogu..ale wiadomo...starość nie radość :wink: nasze autka mają przeważnie ponad 200tyś km

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-04-05, 12:58   

Nówka, czyli silnik przed dotarciem potrafi spalić więcej, poza tym ma gorsze osiągi, jeszcze nie osiąga pełnych parametrów.

Jazda na jednej z lepszych benzyn, wyczucie auta, płynna, choc nie leniwa jazda, brak niepotrzebnych hamowań, a spod swiateł nie muszę wyrywać jak wariat bo nie potrzebuje co chwila komus czegos udowadniać - i to jest przepis na bardzo małe spalanie.

Pozdrawiam

P.S W normalnej jeździe, wtedy kiedy spalam te "minimalne " wartosci zazwyczaj nie przekraczam 3500-4000 obrotów, zmiana biegu przy 2800-3000.

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2006-04-05, 15:26   

no to czegos nie rozumiem - tutaj piszesz ze auto pali 9 a w watku o cabrio webrettiego ze 12 przy takiej jezdzie....miales dziure w baku i paliwo ci uciekalo czy przyczyna lezala gdzie indziej....

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-04-05, 15:54   

Sarna , 12 POTRAFI także spalić po mieście - w mrozy, w tym krótkie trasy po Otwocku i Warszawie, trochę więcej deptania (poślizgi).

Ale to 9 litrów obecnie jest normą, przy normalnej, nie emeryckiej jeździe. Kiedy jestem nastawiony na małe spalanie, wiem co robić i nie jest to problemem.

Kiedy cisnę i nie zważam na oszczędzanie wcale, a wcale - paliokoło 12 l/100, nigdy więcej.

Ale dość juz bo to i tak nie ma sensu.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-04-05, 16:37   

Sarna, z tego co wiem to jezdzisz raczej duzo ostrzej ode mnie, poza tym moja dziura jest sporo mniejsza i nie tak zakorkowana jak slupsk :) miasto miastu nie rowne, tak samo jak styl jazdy kazdego z nas. Mi po miescie 2.0 palilo w granicach 12 - 12,5 przy normalnej jezdzie, wcale nie emeryckiej, ale tez bez palowania. No i tak jak napisal Lukasz, duzo zalezy tez od taktyki jazdy, jak widze ze przede mna jest czerwone swiatlo to nie cisne bez potrzeby i nie hamuje potem z piskiem, hamuje silnikiem itp.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-04-05, 18:59   

jak moze auto palic mniej niz producenci napisali w katalogu? miasto to miasto,trasa to trasa.

webretti 

Doczy: 05 Lut 2006
Skd: .....
Wysany: 2006-04-05, 19:36   

zeby wiedziec dokladnie ile auto pali w miescie średnio na 100 km, to by trzeba było jezdzic autem 100 km bez gaszenia i bez odpalania, przy kazdym odpalaniu silnik musi dojsc do swojej temperatury wiec wiadomo, ze bedzie palil wiecej, a takich odpalen jest kilka na tym odcinku 100 km, poza tym jest wiele osob, ktore nawet 20 km dziennie nie robią, wiec najlepiej jest przeprowadzic test: dzienna jazda miejska na odcinku 100 km bez gaszenia silnika i robic taki dystans przez 7 dni, codziennie po 100 km pojezdzic i wyciagnac srednia, a na trasie to wiadomo ze latwiej bo test jednorazowy na jednej trasie, no chyba ze ktos robi trase typu z miasta wyjechac i przejechac 20 km na wioche i spowrotem buehehehe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2006-04-05, 20:14   

Bruner napisa/a:
Sarna, z tego co wiem to jezdzisz raczej duzo ostrzej ode mnie, poza tym moja dziura jest sporo mniejsza i nie tak zakorkowana jak slupsk :) miasto miastu nie rowne, tak samo jak styl jazdy kazdego z nas. Mi po miescie 2.0 palilo w granicach 12 - 12,5 przy normalnej jezdzie, wcale nie emeryckiej, ale tez bez palowania. No i tak jak napisal Lukasz, duzo zalezy tez od taktyki jazdy, jak widze ze przede mna jest czerwone swiatlo to nie cisne bez potrzeby i nie hamuje potem z piskiem, hamuje silnikiem itp.

No wlasnie i to jest najnormalniejsze na swiece spalanie 320 - to auto moze spalic mniej ale chyba na holu w miescie albo jesli ktos uwaza za miasto wioche bez swiatel przejsc dla pieszych autobusow i skrzyzowan albo wyjezdza na miasto raz w tygodniu w niedziele w porach keidy nie ma zadnego ruchu - robi 10 km i stawia samochod do garazu...
Takze kazdy potencjalny nabywca takiego auta musi sie liczyc z tym ze 12 wezmie na pewno i nie powienien zwracac uwagi na glupoty w stylu spalanie 9 w miescie bo to nierealne.

webretti 

Doczy: 05 Lut 2006
Skd: .....
Wysany: 2006-04-05, 20:16   

minimum to 12 litrow, koniec i basta
i wszystko na ten temat

moze mod by juz zamknąl temat?? jak myslicie?? czy moze jednak dalej robimy przepychanki?? :mrgreen:

pozdro :wink: :mrgreen:

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2006-04-05, 20:28   

otoz to widze ze przynajmniej w tej kwestii sie zgadzamy

Pozdrawiam :)

P.S. Najbardziej rozbawilo mnie zdanie Lukasza ze jego Hartge bierze max 12 litrow :D ......Lukasz napraw licznik bo moze przejezdzasz 50-60 km a pokazuje ci 100, albo wyjmij klocek spod pedalu gazu i daj jej ostro w kosc :D bo zwykle 325i wezmie na katunku 20-25 litrow :D a co dopiero twoja strzala. No chyba ze umiesz jezdzic na kata ekonomicznie :D wtedy chetnie pocztam jak to sie robi.

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-04-05, 21:06   

sarna nie zapominaj ze beemka lukasza jest najlepsza,najszybsza (ciagle wygrywa z kims na swiatlach) i za czym idzie najmniej pali (9 l/pb) .nie wiem dlaczego jeszcze nie zglosil jej do producentow beemek bo moze nowa technologie by sciagneli po nim i kazdy bylby zadowolony ze spalania swojej beemki. 316 palilyby 6 litrow,320 8litrow ,325 tak samo bo jak jego 326 pali 9 l to tylko zazdroscic.

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2006-04-05, 21:17   

no najlepsza nie jest bo poki co to ma tylko silnik hartge a reszta to druciarstwo na potege - slowa wlasciciela - (hamulce, zawieszenie itp) kiepski wydech itp...auta nie widzialem ale skoro sam wlasciciel tak o nim pisze to musi byc tak a nie inaczej i pozostaje mi sie tylko z tym zgodzic.

No ale ty pewnie znasz auto osobiscie wiec jezeli jest tak jak mowisz to juz sam nie wiem co myslec :D - dwie sprzeczne opinie :lol:

Mam nadzieje ze kiedys zobacze auto Lukasza na jakims zlocie (moze Borsk - lotnisko) i zobaczymy jak lata i nie bede mial o niej tylko wirtualnego zdania.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-04-05, 21:19   

Łukasz ile masz magnetyzerow i czipow z allegro :mrgreen:

dopoki nie uwierzysz ze 316i ma 9 sekund do paki :mrgreen: to ja nie uwierze ze hartgje pali 9L po miescie :mrgreen:

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: