BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
E-30 z przymusu czy z pasji?
Autor Wiadomo
yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2006-03-13, 09:42   

kiedys gdy kupowalem pierwsze auto kolega proponowal mi BMW E30, powiedzialem ze nigdy w życiu nie bede jezdził beemka i kupilem Omege - to był błąd 6 miesiecy pozniej kupilem E30 a 2 miechy pozniej druga :D i trzecia :) (2 z nich juz sprzedane) jedna jezdzi moja matula, sa to super samochody. moja zonka zakochana jest w E21 ale z przymusu dla niej jezdzi E30 bo ja tak wybralem ze wzgledu na czesci i bezpieczenstwo (BMW vs. CC czy inne male gowno) mam jeszcze w "garazu" E34 ale uwazam ze do miasta i do zabawy E30 to super sprawa bardziej chcialbym jak widac duzo innych osob E24 :D ale nie stac mnie na ekspolatacje, po za tym gdzie to trzymac :lol: :P
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-03-13, 10:13   

Robo - Ironia i dystans - pozdro :)

--==maly==-- 

Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-03-13, 10:22   

RoboCop napisa/a:
większość pisała nie na temat - a czemu ja wybrałem e30, bo to auto jest THE BEST
tłumaczyłem to już w innym temacie http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=12487

zastanawiam się czemu Mały napisałeś (i jeszcze ktoś tam), że e30 jest tańsze w utrzymaniu niż e36...
wydaje mi się że jest na odwrót:
1. ciągłe spore dolewki oleju (zużycie & wycieki),
2. spalanie na poziomie serii 5-7,
3. kłopoty z blacharką,
4. etc możnaby wymieniać tak w nieskończoność... koszty mam dużo wyższe niż gdybym się zdecydował na e36...

[ Dodano: Pon Mar 13, 2006 9:22 am ]
Łukasz napisa/a:
ale na jakis małych wiejskich dyskotekach na wypolerowanego rust styla jeszcze jakis pasztet się załapie :mrgreen:

Łukasz, nie wiem czym jest spowodowana Twoja wściekłość, ale tym stwierdzeniem
mocno przegiąłeś, obrażasz wszytskie te fajne laski, które wsiadały z przyjemnością do e30... nie tylko te z wiejskich dyskotek...

Robo co do kosztów to wcale nie było tak źle. Przynajmniej mój egzemplarz E-30 aleju potrzebował bardzo mało blacharka była idealna (ale jest wadą i E-30 i E-36) jedynie ze spalaniem mógł bym się zgodzić ale teraz nie mam 6cyl podejżewam,że w 2.0 spalanie było by podobne.

Meecowhy 

Doczy: 09 Sty 2006
Skd: Żory
Wysany: 2006-03-13, 10:49   

hehe jestem mlody i mialem juz pare aut ... wlasnych ( nie z mamusia czy tatusiem)...
e30 jest z nich najlepsze.... - to taki tani w utrzymaniu przyjemny samochod... gokardzik!!
choc obie moje e30 mialy 4 gary.... dawaly rade .... a mialy by i moze 6 garow i 2.5 litra ... ale ja place za 1.8L 1300PLN OC :( .... a jestem biednym bezrobotnym(dla urzedu skarbowego) studentem ....

jezeli bedzie nastepne to e30 325 .... :D touring :D

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2006-03-13, 10:56   

ogolnie model e30 nie był nigdy nastawiony na ekonomie i choc uzytkownicy sobie to mowi przed kazdym wyjazdem z domu " bede jechał wolniej mniej spali " to i tak jezdza z ciężką nogą szczegolnie teraz jak gdzies jest maly zakrecik pusty i trzeba dodac gazu zeby były jakies wrazenia :twisted: e30-tka jest samochodem dość lekkim i nie dużym ... przez co jak napisał yorshi nadaje sie np. dla dziewczyny czy zony .... wiec chcesz jezdzic oszczednie kup 1,8m10 chcesz sie bawic kup 2,5l m20 .... chcesz mocnych wrazen pakuj 2,5 24V lub 3,5lm30 wszystko sie da .... samochód beczka pomysłow, aby tylko w miare org. wyglad ewent. dedykowane graty firmowe M-technik, Alpina, Hartge, MK-Motorsport ... Schinitzer....gratów jest wszystko zalezy od portfela i dobrego pomysłu ... w innych modelach juz z tym cięzej... chcesz felgi 5x120 troche checi i sie da .... 4x100 też jest sporo ładnych wzorów i rozmiarów .... e30-tka była w wyobraźniach konstruktów samochodem kultowym i to sie potwierdziło ....

korzuch 

Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-03-13, 11:00   

yo!
Mały ale po co ten cały hałas jedz do dobrego mechanika i niech ci popatrza w serce i ustawia co trzeba bo zaczynasz kombinowac jak mister Zioło (bez obrazy kolego ) bo zaraz beda posty o szukaniu nastepnego złoma :D
pozdro

--==maly==-- 

Wysany: 2006-03-13, 11:13   

Hehe Korzuch widzisz ja już tak mam. E36 zrobiłem w pół roku 30tyś i nic absolutnie nie naprawiałem poza tulejkami na wachaczach i jedną końcówką drążka (klocki,olej,świece,filtry)
Nie moge narzekać zero awarii czy jakich kolwiek przygód. Silnik M43 sprawuje się super. Spalanie nie duże w okolicach 8,5L ale ja tak lubie kombinować sam widziałeś co było z E30 :D Taka lalka była i sprzedałem. Teraz musze zacząć walke z korozją i tak mnie natchnelo na zmiany :wink: Wkurzają mnie tylko materiały we wnętrzu plastik i ciniutka blacha nie to co E30. Pozatym za dużo lamusów jeździ E36 :lol:

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-03-13, 11:18   

racja z tymi lamusami :lol:
korzuch - lamusie :idea:

korzuch 

Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-03-13, 11:21   

Łukasz napisa/a:
racja z tymi lamusami :lol:
korzuch - lamusie :idea:

yo!
fackaj sie :mrgreen:
pozdro

--==maly==-- 

Wysany: 2006-03-13, 11:23   

O Korzuchu nie mówilem bo krecik jakoś dziwnie zerka :wink:

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-03-13, 11:40   

Ja zawsze chciałem mieć e30. Ale pracę miałem taką że robiłem ok 40tys km w pól roku i co tyle czasu zmieniałem samochód, a że to km w trasie to abs , poduszki i klima wymagane:) Wiec mialem focusa, passat b5 4x4, itp.

Teraz wreszcie mogę sobie pozwolić na posiadanie e30 do jazdy weekendowej i jestem bardzo zadowolony.

Jeżeli chodzi o finanse że im więcej się ma tym nowszy samochód? U mnie akurat tak to nie wygląda, ważniejszy od samochodu dla mnie jest dom.

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-03-13, 11:40   

Od E30 ładniejsza jest tylko M3 E30 to Beta z duszą i zawsze bedzie w moim garazu

Meecowhy 

Doczy: 09 Sty 2006
Skd: Żory
Wysany: 2006-03-13, 11:46   

ja sie musze dokrzesac do 325 ... a narazie jezdze 318 a potem oddam ja mojej kobiecie.... :D bo jest czerwona ... :D
a sobie kupie czarna 325 i jak kaze tradycja zglebuja ja i zaloze jaj ladne buciki !! !

Grzesio 
BMW Power

Pomg: 5 razy
Doczy: 05 Kwi 2004
Skd: Lublin
Wysany: 2006-03-13, 12:17   

Ja zawsze polowałem na e30, 6 lat temu już miałem brać taką zieloniutką 320 tke ale po wizycie u mechanika mi odeszło, okazało się że to straszny szrot i pogniewałem się trochę na markę BMW (kiedyś chodziła taka pogłoska że sami złodzieje jeżdżą BMW i wszystkie beemki są "lewe" i ojciec jako były policjant też mi odradzał i się jego posłuchałem) i kupiłem Fieste czego w sumie nie żałuję bo przez 4 lata nakręciłem nią 200tyś km przktycznie bezawaryjnie, autko zarabiało na siebie. Ale jak skończyła mi się praca wymagająca samochodu odrazu poszła pod "młotek" i już wtedy nie widziałem innej opcji jak E30, powiedziałem sobie że kupie coś naprawdę cool i wspólnie z Agentem do cabrio jeździliśmy po Polsce za autkiem dla mnie. No i trafiło się wypatrzyłem ją na allegro pojechaliśmy - stan był wręcz rewelacyjny w porównaniu do masy autek jakie wcześniej widzieliśmy, jednak zabrakło mi chyba 3 tyś :evil: Ale zostawiłem zadatek i szybko do Lublina załatwiać kase. Dziadek mój kochany zawsze mi pomaga, dołożył mi :D
Teraz mam naprawdę fajne autko i cieszę się z jazdy nim. Niektórzy pytają czy chcę sprzedać, ja im odpowiadam że nie - chyba że dadzą mi jakieś kosmiczne pieniądze. Jak mam oddać za cenę rynkową to lepiej niech stoi w garażu, zawsze się coś w niej podłubie i będzie ładne autko, części, gadżetów jest do e30 na mase i z autkiem można zrobić wszystko tanio i przyjemnie, a spalanie :?: cóż nie wszytko w życiu będzie kolorowe :lol:

E30 325iS '87 M-Technic II http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=8560 - sprzedane

E34 530i V8 '94 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=31236

E30 318i '88 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=36500 - sprzedane

E46 320td '02 Compact - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=411671

G-STYLE SQUAD* :D
*grupa LANS SQUADu

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2006-03-13, 13:36   

Hej - E30 to choroba :) ja mam juz trzecia mimo ze po sprzedaniu mojej etki Arkowi z Gdyni (jest na forum = fileo) powiedzialem sobie ze juz nie chce E30 i biore E34 535i :) Ale jak to mowia na niektore choroby nie ma lekarstwa wiec jak sie pojawila na horyzoncie E30 325i Touring z 93 roku w prawie max wypasie to decyzja byla jedna - wskoczylem w TDSa (w rodzinie mam jeszcze E34 TDS i E34 525i 24V) i polecialem po nia do Czestochowy (ponad 500km) i nie zaluje - to jak tym samochodem sie jezdzi, prowadzenie osiagi, spalanie itp = tego nie dal mi zaden inny samochod. Wiem ze obecna (trzecia po 320 coupe, 327i sedan) 325i kombi pojezdze pare latek bo autko w stanie bdb i maly przebieg, dzieciak w drodze wiec kombi jak znalazl....pozostalo mi tylko dokupic sobie cabrio do kompletu :D .

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-03-13, 18:47   

Moja e30 sie zbuntowała lub przestała mnie kochać, narazie jeszcze nie wiem dlaczego, cały czas próbuje sie dowiedzieć. Zaczęło sie od dnia kiedy nie chciała zakręcić bączka i pojechała prosto na siatke, specjalnie wcalowała w słupek, potem silnik włożyłem i niebardzo chciał działać, jak zaczął to rozwaliłem miske, ściągająć ją zauważyłem że przekładnie mam pekniętą i ogólnie całą kołyske zgięta, drążki kierownicze zaczęły sie nagle oddzywać, prędkościomierz sie zepsuł (wymieniłe i narazie działa), teraz problemy z temp. pewnie uszczelka sie wydmuchała, pozatym drzwi od kierowcy nie chcę sie zamykać dopiero jak szybe spuszcze to sie zamykają, coś stuka na na dachu :? :? :? jak jade po dziórach... no i ostatnio też jak już zaczynam nieładnie mówić do niej to wtedy gaśnie....

każdy mówi sprzedaj to bo sie wykończysz... i jak narazie nikogo nie słucham i lecze ją ale psychika mi siada już powoli...

co myślicie o tym ?? ?? jak byście postępili w mojej sytuacji ?? ?

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

pudzian 
upalacz

Doczy: 09 Gru 2004
Skd: Nałeczów
Wysany: 2006-03-13, 19:06   

ja cie juz podziwiam myslalem ze ja zle trafilem ale jak przecztalem to co sie dzieje z twoja to sie ciesze ze moja miala tylko amorki do wymiany i pompe wody :lol: miske tez raz rozwalilem ale tak konkretnie ze niebylo co spawacc :x pierwsze tygodnie posiadaniaa:D a ty jestes bardzo cierpliwy ja bym sie chyba zalamal pozdro 3mam kciuki za ciebie pozdro

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-03-13, 21:23   

E30 chcialem miec od dziecka :mrgreen:

wszystko zaczelo sie chyba od tego ze jak mialem 10-11 lat byly w piotrkowie wyscigi samochodow;zamknieto ulice i sie scigali
pamietam ze mama nie chciala mnie puscic ale jakos sie udalo;no i wtedy to wlasnie Piotr Bednarek jezdzil BMW E30
nie pamietam czy to bylo M3 czy nie ale nie wazne; wtedy pierwszy raz siedzialem i nawet kawalek sie z nim przejechalem :mrgreen:
do dzis pamietam jak krecil boczki na dwupasmowce :mrgreen: i ten ryk silnika :mrgreen:

pozniej brat cioteczny kupil roczne E30 325i i tez jako dzieciak uwielbialem z nim jezdzic ;p o E30 kupil E36 ale ani mi ani jemu
juz mi sie tak nie podobalo

nie predko przesiade sie w cos innego ;p o prostu na razie nie ma drugiego takiego auta ktore by mi sie tak podobalo

to auto ma w sobie to cos :wink:

Lord Lukasz - jak zyje 22 lata to sie nie dalem pokonac :mrgreen: a w garazu siedze od dziecka i rozne rzeczy tam robie
byly komarki ,romety,wsk-i ,simsonki , maluchy itp. tez mnie czasem doprowadzaly do szalu i mialem dosyc :mrgreen: pamietam ze
od zawsze co jakis czas cos sie psulo i trzeba bylo naprawiac a to wiazalo sie z kosztami

Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Wrocław
Wysany: 2006-03-13, 21:57   

Lord Lukasz napisa/a:
Moja e30 sie zbuntowała lub przestała mnie kochać, narazie jeszcze nie wiem dlaczego, cały czas próbuje sie dowiedzieć. Zaczęło sie od dnia kiedy nie chciała zakręcić bączka i pojechała prosto na siatke, specjalnie wcalowała w słupek, potem silnik włożyłem i niebardzo chciał działać, jak zaczął to rozwaliłem miske, ściągająć ją zauważyłem że przekładnie mam pekniętą i ogólnie całą kołyske zgięta, drążki kierownicze zaczęły sie nagle oddzywać, prędkościomierz sie zepsuł (wymieniłe i narazie działa), teraz problemy z temp. pewnie uszczelka sie wydmuchała, pozatym drzwi od kierowcy nie chcę sie zamykać dopiero jak szybe spuszcze to sie zamykają, coś stuka na na dachu :? :? :? jak jade po dziórach... no i ostatnio też jak już zaczynam nieładnie mówić do niej to wtedy gaśnie....

każdy mówi sprzedaj to bo sie wykończysz... i jak narazie nikogo nie słucham i lecze ją ale psychika mi siada już powoli...

co myślicie o tym ?? ?? jak byście postępili w mojej sytuacji ?? ?

To może zamień sie z Ziołem ok ok nie chcialem denerwować :mrgreen: :lol:

metaldaw 
Emigrant

Pomg: 14 razy
Doczy: 01 Cze 2005
Skd: Glasgow
Wysany: 2006-03-13, 22:49   

ja wybrałem E30 bo to bardzo solidna fura zniesie wiecej niż inne

http://metaldaw.posadzdrzewo.pl

fileo 
PowerOfDreams

Doczy: 26 Sty 2006
Skd: WA
Wysany: 2006-03-13, 23:24   

Jak to mówi moja żona: Bmw (E-30 przyp. aut.) to przedłużenie penisa. Ja swojej na nic i za nic nie zamienię! Chociaż uzywam jej tylko w weekendy (kolejne autko w domu) to nigdy nie miałem więcej radochy. Zakręty bokiem, dzwięk sześciu garków i te mandaty 123/50 - dla mnie odjazd. Chociaż mogę mieć większąsć aut na rynku to nie ma takiego co by tak się prezentowało i miło charakter. To poprostu cooltowe autko!

Mateusz
[Usunity]

Wysany: 2006-03-13, 23:44   

ja bym E30 kupowal raczej z przymusu, osobiscie duzo bardziej wole piatki od trojek i takiego E12 czy E34 za nic bym nie zamienil na E30 :P

David 
FULL OLDSCHOOL

Doczy: 12 Kwi 2005
Skd: T/A/R/N/O/W
Wysany: 2006-03-14, 00:13   

Moja obecna e30 kupilem z przymusu...nie bylo mnie stac na odrestaurowanie e21(ktore uwazam za krola bmw) nie chcialem kolejnego e36-mam juz jedno w rodzinie, wiec zmuszony bylem kupic e30 (e34 nie lubie-rowniez mialem) a na e46 m3 mnie nie stac, wiec do wyboru zostalo znowu tylko e30(to juz piate) :wink:
794 001 051

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-03-14, 00:36   

krotko , zwiezle i na temat
z przymusu , bo kasy nie mam na porzadne e36 (kredytu nie bede bral :lol: ) lub na porzadne e34 (v8 ).

ŚP+jinos+ 

Doczy: 04 Sty 2005
Skd: Malbork
Wysany: 2006-03-14, 15:51   

podobnie jak menel - oczywiscie, ze z przymusu.
E36 328 na full wypasie to jest moje docelowe auto na ten rok ew. Passat B5 :D
A E30 zawsze mi sie podobalo, ale tak jak czytam wypowiedzi niektorych, ze beda jezdzic nim zawsze to traktuje to ze sporym przymruzeniem oka.

GG: 2776423

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: