BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Koło zamachowe
Autor Wiadomo
Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-06-21, 21:35   Koło zamachowe

Co myślicie od odchudzaniu koła zamachowego?

A może ktoś sie wypowie co już to ma za sobą?

Jakie są plusy tej operacji i jakie minusy, gdzie potem takie koło można wyważyć?

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-06-21, 22:57   

Da Ci mniejsze opory wkręcania się na obroty kosztem stabilności biegu jałowego (to trzeba uważac o ile się planuje koło)

Taki zabieg wykonany prawidłowo polepszy zauważalnie przyspieszenie na niższych biegach i może spowodowac zmniejszenie Vmaxa, ale nie musi. Może byc teraz więcej problemu z wjeżdżaniem pod górkę, ale to zmora małych silniczków z odchudzonym kołem, a nie R6 czy R4 BMW :wink:

Po zabiegu należy wyważyć koło osobno i razem z wałem napędowym. Polecany zakład ... Wawa ul. Młocińska (koło ronda babka). Tanio i dobrze :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Pawel-e30 

Wysany: 2004-06-26, 00:27   

Dobra chyba już można temat zamknąć !
Jedynie tylko Smasher sie wypowiedział i dzięki mu za to :lol:

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2004-06-26, 13:47   Koło zamachowe

To co powyżej napisał Smasher to sama esencja.Po prostu nic dodać ,nic ująć ....święte słowa.
Robiłem taką operację dwukrotnie w swoich "sprzętach" / na szczęście nie w BMW / i ma to rację bytu jeżeli przygotowuje się auto do wyczynu. Do jazdy na codzien jest to moim zdaniem zbędne .Denerwujące jest zwłaszcza szarpanie przy ruszaniu na względnie niskich obrotach, przy których to obrotach poprzednio to zjawisko nie występowało.Wiąże się z tym planowaniem koła zamachowego konieczność podniesienia obrotów biegu jałowego nawet pow. 1000 obr/min. No i te koszty......
- henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-06-26, 18:03   

henry ... o jaki procen masy planowałes koła zamachowe w swoich bolidach i jakie fragmenty tego koła podlegały szlifom ... jak to się tak na prawde powinno robić :?: :idea: :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Pawel-e30 

Wysany: 2004-06-27, 09:14   

henry o ile ci się zmiejszył V max po odchudzeniu koła?

henry 

Wysany: 2004-06-27, 17:40   Koło zamachowe

Przepraszam nie bylo mnie w Kielcach 2 dni, o 21-ej siadam do komputera i piszę szczególowo jakie były i są tego skutki - pozdrawiam
henry

henry 

Wysany: 2004-06-27, 19:59   Koło zamachowe

Przepraszam ,ale odpowiedź będzie trochę obszerna.Pierwsze "odchudzanie" dotyczyło poczciwego motoru w 125p w połowie lat osiemdziesiątych i robiłem to na podstawie literatury pt."Poprawa ekonomiczności i dynamiki samochodów osobowych" autorstwa pp.Szczecińskich i Januły WKiŁ 1981 r.Mimo upływu lat opisane tam modernizacje silników są oczywiście nadal aktualne.Nie mam skanera by rysunki pokazujące co trzeba "zdjąć" przenieść na ekran ale jestem gotów zrobić ksero i wysłac wszystkim zainteresowanym.Głównie planowaniu podlegały miejsca takie jak:powierzchnia powyżej przylegania tarczy sprzęgła na szer. ok.10 mm,tył koła zamachowego prawie od wienca zębatego rozrusznika do ok. polowy średnicy koła - to trzeba jednak pokazać na rysunku ,sam opis nie odzwierciedla tego.
W tym przypadku masa koła zamachowego zmniejszyła sie o okolo 20-25%.W drugim "sprzęcie" umieszczonym w moim każdym podpisie pod postem zastosowałem gotowe ,splanowane koło zamachowe przygotowane w dawnym OBR FSO w Warszawie, zostało ono sprawdzone defektoskopem rengenowskim po tej operacji i wyważyłem je razem z wałem korbowym i sprzęgłem również w stolicy.Tutaj ubytek wagi jest już znaczny i wynosi około 30%/swobodnie jedną ręką podnoszę to kolo do góry ,waży max.8-10 kg/.Lecz silnik w tym aucie jest przygotowany pod kątem uczestnictwa w różnych amatorskich imprezach sportowych.Jazda zaczyna się od 4500 obr/min a max. moc jest osiągana gdzieś okolo 7500 obr.min.Prędkość obr. biegu jałowego 1800 obr.Po ulicy nie da się tym wolno jechać bo szarpie na I i II biegu w zakresie nawet do 3000 obr/min,do tego jeszcze walki rozrządu o czasie otwarcia zaworów 300 stopni, CR 10:1 ,4 gaźniki /bardzo trudne do wyregulowania/ i trochę innych modyfikacji.Na torze na zwykłych oponach to chodzi bokiem czasem i na III biegu dlatego na suchym torze startuję na slick'ach a mam też opony "deszczówki".

No opisałem się trochę nie w "temacie", prosze mi wybaczyć , naprawdę sądzę , że operacja planowania koła zamachowego w szacownej marce BMW jest niepotrzebna.
Odpowiadam Pawłowi E30 - Vmax nie ma prawa się zmienić gdy nic nie kombinujemy ze zmianą przełożeń i kół a dokręcamy silnik do tych samych obrotów."Odchudzone" koło zamachowe pozwoli najwyżej bezpiecznie "przekręcić" silnik o 300-500 obr/min.,oby tylko zawory zdążyły się otwierać i zamykać/żeby nie nastąpiło zjawisko tzw. "odklejania" się zaworów/.

Niestety nie znam literatury dotyczącej tuningu BMW a to co powyżej napisałem w znacznym stopniu pochodzi z książki pt."Modifying & Tuning Fiat/Lancia Twin Cam Engines".
Myślę,że dosyć zająłem miejsca na forum - pozdrawiam Klubowiczów - henry
Ostatnio zmieniony przez henry 2004-06-27, 20:08, w caoci zmieniany 1 raz  

Pawel-e30 

Wysany: 2004-06-27, 20:06   

Jeżeli o mnie chodzi to ja raczej już niemam więcej pytań :lol:

Wielkie dzięki henry 8)

Go

Wysany: 2004-06-27, 22:15   

jakie sprerzyny zaworowe zastosowaliscie w tym fiacie ,że byl on wstanie kręcic sie ponad 7 tys bo wiem ,że seryjny fiacior czy poldek przestawał sie kręcic powyrzej 6800,co do planowania kola zamachowego w bmw to jestem zdania,że mozna to zrobic zastepujac koło 2 masowe jedna masa fakt,ze przy małej masie koła reakcja silnika na wchodzenie i zchodzenie z obrotów jest bardzo szybka w silnikach w których kolo zamachowe posiada mała mase chamowanie silnikiem jest bardzo skuteczne co kierowcy rajdowi wykorzystuja do skuteczniejszej jazdy w zakrętach,jak by co to moje koło zamachowe bedzie MIALO MASE 70 % NIRZSZĄ OD fabrycznej a jezdziłem beemka gdzie masa jest prawie 80% mniejsza i jazda w warunkach miejskich nie jest wcale trudna kwestjia wprawy,aha co do Vmax to rzeczywiscie rurznic nie ma

Pawel-e30 

Wysany: 2004-06-27, 22:30   

Dawid to dałeś mi teraz dużo do myślenia :lol:

Go

Wysany: 2004-06-27, 23:05   

DRACK napisa/a:
jestem zdania,że mozna to zrobic zastepujac koło 2 masowe jedna masa

Nie zgadzam sie ze mozna kolo dwumasowe zastąpic zwyklym. Zrobilem tak u siebie gdy dwumasowe kolo mi sie rozlecialo. Efekt byl taki ze na zwyklym kole zamachowym skrzynia wpadala w takie wibracje ze na biegu jalowym stojac przy samochodzie nie bylo slychac silnika(diesel) tylko warkot skrzyni. Moze potwierdzic to Loko.

Go

Wysany: 2004-06-28, 00:17   

obawaiam sie ze przyczyna bylo nie zgranie sie kola z wałem bo zrególy jedno wywarzane jest z drugim poniewarz pracuja na jednej osi obrotu fakt ze koło 2 masowe ma ta mase troszke dalej niz 1 masowe ale co do wymiany kół to juz byłem przy tym kilka razy i za karzdzym razem efekt byl pozytywny jezeli wszystko było dobrze wywarzone nie występował rzaden problem z wibracjami.

henry 

Wysany: 2004-06-28, 20:55   Kolo zamachowe

Witaj Drack!! Sorry, ale zawsze odpowiadam na posty i muszę teraz też to zrobić mimo,że temat odbiega od BMW.W opisanej I wersji były sprężyny zaworowe od "Łady" i faktycznie przy 6500 obr/min zawory nie nadążały. Teraz mam potrójne, ale motor to DOHC bez żadnych dźwigienek zaworowych,"lasek" itp. więc mój kolega z Warszawy podobny motor "kręci" do 9000 obr/min........
Pozdrawiam Cię -henry

Go

Wysany: 2004-06-28, 23:31   

DRACK napisa/a:
obawaiam sie ze przyczyna bylo nie zgranie sie kola z wałem bo zrególy jedno wywarzane jest z drugim poniewarz pracuja na jednej osi obrotu

Czyli po wlozeniu zwyklego kola nie zakladając skrzyni trzeba wywazyc to kolo?
Dlaczego po zalozeniu uzywanego kola dwumasowego wszystko wrocilo do normy bez zadnego wywazania

Go

Wysany: 2004-06-29, 15:36   

koza0007 napisa/a:

Nie zgadzam sie ze mozna kolo dwumasowe zastąpic zwyklym. Zrobilem tak u siebie gdy dwumasowe kolo mi sie rozlecialo. Efekt byl taki ze na zwyklym kole zamachowym skrzynia wpadala w takie wibracje ze na biegu jalowym stojac przy samochodzie nie bylo slychac silnika(diesel) tylko warkot skrzyni. Moze potwierdzic to Loko.

tego nie rozumiem? :cry: ja mam jednomasowe zamiast dwumasowego - z prostej przyczyny - jest duzo tansze i sie nie zepsuje.

Zarowno na zyklej tarczy jak i na spieku jezdzi sie OK.

Wydaje mi sie ze mogles kupic jakies uszkodzone/krzywe/uderzone kolo zamachowe i stad jakies dziwne wibracje...

logika procesu produkcji podpowiada ze kolo zamachowe wywaza sie osobno i wal osobno, dlatego mozna je zamienic.... czy sie myle?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: