Zamontowalem wentylator elektryczny wywalilem wisko bo nie pracowalo wogole.
Teraz pytanie jak to zrobic. Chodzi mi glownie oto iz silnik teraz mi nagrzewa sie do zwyklej temperatury czyli do srodka w okolo 15 min stojac na postoju, po zalaczeniu wentylatora (recznie) stoi na srodku.
NIe moge sprawdzic na ulicach bo nie mam OC
Teraz pytanie patrzylem w bezpieczniki i rozpiske donich sa tam przekazniki: Wentylator dodatkowy stopien 1 i stopien 2
Czy komputer steruje predkoscia obrotowa wentylatora?
Czy dobrze zamontowalem wnetylator iz jest zprzodu gdzies 1 cm od chlodnicy,
wentylator dodatkowy to wentylator od klimy, tez zalacza sie jak jest za cieplo automatycznie ale na nie jest taki wlacznik zatopiony w porcelance - i to zapewne on wlacza wentylator, dziala to mniej wiecej tak ze po zalaczeniu klimy wentylator zaczyna prace na 1 stopniu - powoli a jak cisnienie w ukladzie albo temp plynu chlodniczego rosnie to przelacza sie na 2 stopien wspomagajac wisko. Przy oryginalnym wentylatorze wlasnie z tym wlacznikiem system ten dziala (2 stopien) takze bez zalaczania klimy.
wentylator powinien przylegac do chłodnicy i zawsze dmuchać w kierunku silnika... niezależnie od tego czy jest przed czy za chłodnicą... jeśli masz taki wentylator który nie jest płaski z żadnej strony to MUSISZ dorobić kołnierz osłąniający boki.... wentylator MUSI stykać się z chłodnicą... pamiętaj że jecące powietrze zawsze wybierze najałatwiejszą dla siebie drogę a więc jeśli nie przylega do chłodnicy do poleci dokładnie w tą szparę która jest pomiędzy wiatrakiem a chłodnicą... a nie przez chłodnicę i wtedy jest do doopy...