Wysany: 2005-04-08, 13:39 Jak rozpoznać oryginalne części blacharskie
Mam pytanie ponieważ mam do kupiemnia parę częsci blacharskich
błotnik przedni
atrapę metalową
zderzak
I nie wiem jak rozpoznać czy to oryginał chcę jechac na giełdę i np jak gosćiu będzie miał używany błotnik to poczym ja rozpoznam ,że jest to oryginał,a nie podróbka
Kiedyś kupiłem błotnik przedni do E30 w jednym z warszawskich sklepów, Błotnik był nowy, ale zamiennik i na samym przodzie na krawędzi od strony maski krawędź byłą pofalowana i nierówna, było to na wszystkich zamiennikach. Porównując go do oryginału odrazu było widać kolosalną różnicę, Porponuję dokładnie obejżeć swój błotnik jego wykonanie, to poznasz się całkiem łatwo. Dodatkowo oryginalny błotnik ma na płaszczyźnie na któej są śróby mocujące (od strony komory silnika) takie wystające dzyndzelki (wybrzuszenia), oryginał ma je dośc pokaźne i widoczne, natomiast zamiennik ma te wybrzuszenia dużo łagodniejsze i płytsze
Ponadto błotniki zamienniki trzeba dodatkowo formować zeby założyc na auto, a efekt jest tragiczny, bo idealnie wtedy nie pasuje
Jeśli chodzi o zderzak, to wydaje mi się że ten który kiedyś oglądałem był lżejszy i ogólnie delikatniejszy niż oryginał.