Jestem ciekaw waszych opinii na ten temat. Nie był zbyt lubianym prezydentem, jednak to też człowiek i nikomu nie życzy się śmierci, a napewno już nie takiej. Mam nadzieję jednak, że nie było go na pokładzie.
_________________ BMW jest jak SEX... Radość z jazdy!
Dziś rano wyjątkowo wcześnie i szybko wyskoczyłem z łóżka jak tylko jeden z domowników wracając ze sklepu powiedział "włączcie telewizor, prezydencki samolot rozbił się - wszyscy nie żyją" Mnie tam informacja zszokowała, wręcz myślałem, że to jakiś żart... niestety po dłuższej chwili oglądania wiadomości ogarnął mnie smutek, wręcz prawie łzy. Dla mnie to przede wszystkim nie politycy, a ludzie - a więc tragedia ludzka wręcz nie wyobrażalna że w XXI w. dochodzi do sytuacji, że w jednej chwili tracimy tyle osób, dla niektórych bliskich osób. Dziś, nie wiem jak wy ale na moim domu będzie wisieć flaga polski.
Co do sceny politycznej - nie ukrywam, że głosowałem na PiS i chciałem głosować na PiS, ale jak to będzie dalej to czas pokaże, bo roszada się zrobi duża.
Mam nadzieję, że choć dziś, w tak tragiczny dzień opamiętamy się i nie będziemy się krytykować za swoje PRYWATNE poglądy polityczne. Jest nas wielu i oczywistym jest, że zdań będziemy mieli wiele.
Jade rano do sklepu gra radio wysiadajac kątem ucha wpada samolot sie rozbił para prezydencka myśle co jest? jakies żarty sobie robią w tym radiu... wchodze do sklepu i słysze znow to samo i dopiero zaczyna do mnie docierac co sie dzieje. Po prostu nie do uwierzenia...
No masakra, ja akurat sprzątałem po wczorajszej imprezce, włączyłem tv i słyszę - rozbił się samolot w Rosji - myślę sobie oho kolejny i dalej sprzątam, potem słyszę - rządowy tupolew - i to już przykuło moją uwagę, a jak usłyszałem że nikt nie przeżył, ponad 80 osób i zaczęli czytać listę to po prostu usiadłem
Odrzucając wszelkie polityczne antypatie - straszna tragedia
A mnie wkurza rmf - ciągle gadają o prezydencie i jego otoczeniu, a słowem nie odezwali się o reszcie ofiar..
Też nie przepadałem za Kaczyńskim ale to co się stało to okropna tragedia, mam nadzieje że mimo wszystko uda się utrzymać Państwo w ryzach..
Pomg: 3 razy Doczy: 19 Mar 2007 Skd: Borken DE / Warszawa
Wysany: 2010-04-10, 12:37
lipa straszna!!!
Mnie tylko denerwuje fakt ze tak wazni ludzie zgineli najprawdopodobniej przez blad pilota, ktory 4 razy podchodzil do ladowania
"Telewizja Wiesti-24 podaje, że polski samolot runął w czasie czwartego podejścia do lądowania na lotnisku Siewiernyj koło Smoleńska. Według stacji, wcześniej pilotowi proponowano lądowanie na lotniskach zastępczych - w Mińsku lub Moskwie."
Moim zdaniem to ludzka glupota doprowadzila do tragedii
Jaki to jest wjazd na pyche dla rodzin tych ludzi, a rodzina to nie tylko domownicy a przewaznie z 30osob...
[ Dodano: 2010-04-10, 13:06 ]
Chyba ze ruskie tak pokierowali pilota zeby sie rozbil
Ostatnio zmieniony przez Pablo325i 2010-04-10, 12:38, w caoci zmieniany 2 razy
Pełna lista ofiar.. 87 pasażerów i 8 członków załogi
Lech Kaczyński, prezydent RP
Maria Kaczyńska, Pierwsza Dama
Ryszard Kaczorowski, ostatni prezydent RP na uchodźstwie
Joanna Agacka-Indecka
Ewa Bąkowska
gen. Andrzej Błasik
Krystyna Bochenek, wicemarszałek Senatu
Anna Maria Borowska, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Bartosz Borowski, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
gen. Tadeusz Buk
Miron Chodakowski, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Czesław Cywiński, osoba towarzysząca
Leszek Deptuła
Zbigniew Dębski
Grzegorz Dolniak, poseł
Katarzyna Doraczyńska
Edward Duchnowski, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Aleksander Fedorowicz
Janina Fetlińska
Jarosław Florczak, BOR
Artur Francuz, BOR
gen. Franciszek Gągor, szef sztabu generalnego Wojska Polskiego
Grażyna Gęsicka, poseł
gen. Kazimierz Gilarski
Przemysław Gosiewski, poseł
Bronisław Gostomski, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Mariusz Handzlik, sekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta
Roman Indrzejczyk
Paweł Janeczek, BOR
Dariusz Jankowski
Izabela Jaruga Nowacka, poseł
Józef Joniec
Sebastian Karpiniuk, poseł
Andrzej Karweta
Mariusz Kazana
Janusz Kochanowski, RPO
gen. Stanisław Komornicki
Stanisław Jerzy Komorowski
Paweł Krajewski
Andrzej Kremer
Zdzisław Król, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Janusz Krupski
Janusz Kurtyka, prezes IPN
Andrzej Kwaśnik, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Bronisław Kwiatkowski
Wojciech Lubiński
Tadeusz Lutoborski, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Barbara Mamińska
Zenona Mamontowicz-Łojek, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Stefan Melak, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Tomasz Merta
Stanisław Mikke, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Aleksandra Natalli-Świat, poseł
Janina Natusiewicz-Mirer
Piotr Nosek, BOR
Piotr Nurowski, szef PKOl
Bronisława Orawiec Loeffler, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Jan Osiński, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Adam Pilch, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Katarzyna Piskorska, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Maciej Płażyński, poseł
Tadeusz Płoski, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
gen. Włodzimierz Potasiński
Andrzej Przewoźnik
Krzysztof Putra, wicemarszałek Sejmu
Ryszard Rumianek
Arkadiusz Rybicki, poseł
Andrzej Sariusz-Skąpski, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Wojciech Seweryn, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Sławomir Skrzypek, prezes NBP
Leszek Solski, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Władysław Stasiak, szef Kancelarii Prezydenta
Jacek Surówka, BOR
Aleksander Szczygło, szef BBN
Jerzy Szmajdziński, wicemarszałek Sejmu
Jolanta Szymanek-Deresz, posłanka
Izabela Tomaszewska
Marek Uleryk, BOR
Anna Walentynowicz
Teresa Walewska-Przyjałkowska, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Zbigniew Wassermann, poseł
Wiesław Woda, poseł
Edward Wojtas, poseł
Paweł Wypych, sekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta
Stanisław Zając, poseł
Janusz Zakrzeński
Gabriela Zych, przedstawiciel Rodzin Katyńskich
Dariusz Michałowski, BOR
Wytłuściłem ludzi odpowiedzialnych za obronność kraju.. SZOK!
jak rozbil sie kilka lat temu samolot z wojskowymi bylo plakanie i mowa ze nie mozna puszczac tylu waznych ludzi jednym samolotem, no i tradycyjnie niczego sie nie nauczylismy
lepiej nigdy nie bedzie, mozna sie tylko modlic zeby nie bylo gorzej
_________________ nie rób nic na siłę.weź większy młotek
GG: 6377445
Ostatnio zmieniony przez mareks 2010-04-10, 14:00, w caoci zmieniany 1 raz
Szkoda ludzi bo to zawsze istnienie ludzkie i tak na dodatek gwałtownie odebrane a mnie to zawsze boli jak ludzie giną w wypadku samolotowym.
Napiszę to co wszyscy lotnicy wiedzą i mówią od dawna:
sprawa samolotów ciągnie się od 17 lat,w zeszłym roku moja firma była gotowa w pełni wyposażonym samolotem do lotu (AMCI) dla rządu - 2 razy była taka sytuacja (bo Tutki miały usterki),zrezygnowali.Od LOTu wzięli w leasing (czy jak to teraz tam jest) dwa nowiuteńkie pachnące,świeże samoloty Embraer,że gdy będzie potrzeba biorą je i lecą ........................................... co tu dużo pisać,potrzeba jak zwykle w Polskiej Historii wielkiej tragedii aby inni zmądrzeli...............................................................[']
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Mój ojciec jest ex pilotem wojskowym(m.in Mi-24) i miewał równe często trudne sytuacje, powiedział, mi, że biorąc pod uwagę, że pomimo zaleceń "wieży" nie polecieli na inne lotnisko wziął się stąd, iż pewnie czuli na sobie ogromną odpowiedzialność, żeby zdążyć, wylądować na czas.
W takim samolocie jest wysokościomierz, jednak przy tych warunkach nie na wiele mógł się przydać.
Prawdopodobnie był to błąd pilota, który chcąc za wszelką cenę wylądować we mgle na ułamek sekundy stracił panowanie , "machnął" skrzydłem, zawadził o drzewa, ziemię i ....koniec.
Uszanujmy tą ogromną tragedię, która jest bez precedensu we współczesnym świecie.
Mam nadzieję, że Polska się poddźwignie i nie dopuści do tego, aby ta sytacja odbiła się negatywnie na nas wszystkich.
Trudno cokolwiek napisać więcej... Ogromna tragedia....
Mnie podobnie jak większości osób ta poranna wiadomość "ścięła" z nóg... nie mogłem w to uwierzyć. Po raz kolejny Katyń okazał się tragicznym miejscem w dziejach Polski....
Niestety wszystko wskazuje na to ze przyczyną tragedii był błąd pilota zapewne zwiazany z presja czasu i ważności wydarzeń katyńskich...
To już kolejna katastrofa z udziałem polskiej elity po wypadku wojskowej Casy...
Byłem dzisiaj pod Pałacem Prezydenckim. widok tysięcy ludzi, zniczy i kwiatów jest poprostu niedoopisania...