BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
gaz - na co zwracac uwage?
Autor Wiadomo
Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2008-01-12, 18:11   gaz - na co zwracac uwage?

Slyszalem juz nie raz, ze jak bede zakladal szambo to mam gazownikom stac nad glowa i uwaznie patrzec na rece zeby zrobili dobrze i nie odwalili fuszery. Tylko co to znaczy dobrze? Na co zwracac uwage, czego wymagac, na co sie nie zgadzac i nie pozwalac? Jak sprawdzic przy odbiorze czy wszystko jest ok, czy moze cos trzeba poprawic? Na co patrzec przy strojeniu i jak powinno ono wygladac? Co ze strojeniem w czasie jazdy, jak powinno ono przebiegac? Jak juz bede nad nimi stal to chcialbym wiedziec co i jak, a raczej nie moge sie popisac zbyt wielka wiedza na temat LPG.
Aha, chodzi o instalacje wtrysku gazu (IV generacja), prawdopodobnie BRC Sequent 24 lub STAG 300, bo wlasciwie nic innego nie zakladaja w mojej okolicy
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2008-01-12, 18:12, w caoci zmieniany 2 razy  

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2008-01-12, 22:23   

chyba ogolnie chodzi o to zeby bylo dobrze zainstalowane/poprzykrecane, zeby pod maska nie bylo "smietnika"... nie wiem do jakiego motoru ma byc ta sekwencja ale niektorzy gazownicy za dodatkowa oplata wszystko ladnie montuja tak ze malo co zostaje na wierzchu... poza tym najlepiej jest sprawdzic auto na rolkach przed i po... i jesli beda duze roznice to reklamowac...

sherifff 

Pomg: 1 raz
Doczy: 05 Mar 2005
Skd: Szczecinek
Wysany: 2008-01-12, 22:41   

tak jak napisał jaqub patrz aby wszystko było ładnie założone pod maseczką kabelki były ładnie pochowane itd. Ja proponuje ci jeszcze żebyś wlew do tankowania gazu umieścił sobie za klapką do wlewu paliwa. Maiłem tak zrobione w ostatnim aucie wygląda to dobrze a po za tym i nie ma żadnych dziur w zderzaku itp.. Co do strojenia to moim zdaniem powinno być w czasie jazdy. Bo na postoju to wolne obroty wyreguluje i wszystko. A dopiero podczas jazdy wychodzi reszta.

www.scsclub.pl
pomoc drogowa Szczecinek

rogaś318 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Wwa, Gardzienice
Wysany: 2008-01-13, 13:03   

jak zakladalem gaz do foerstera rodzicow to koles sam wszystko ladnie poowijal tasma do wiazek, parownik jest ladnie schowany pod puszka filtra powietrza, tankowanie pod klapka. jedyne co widac to wtryskiwacze ale zeby je schowac to trzebaby zdejmowac kolektor dolotowy a nie chcialem zeby az tak rozbierac silnika. po instalacji jakies pol godziny jazdy z laptopem i strojenie w czasie jazdy na podstawie chyba lambdy wzorowanej na kilku przejazdach na benzynie.
koles za wszystko wzial ode mnie 2300zl, przy czym do subaru potrzebne sa dwie listwy wtryskowe (boxer) i przez to drozsza instalka o 100zl.
aha
instalka to stag 300

już nie Mczy.

mucha 

Doczy: 15 Mar 2005
Skd: kwidzyn
Wysany: 2008-01-13, 13:55   

bruner dowiedz sie na jakich gratach bedzie ta instalka ja swoje kombi kupilem juz ze stagiem i np reduktor byl do 90KM i srednice dysz duzo za male o mapie nie wspominajac

HeMP 

Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-01-13, 20:44   

pilnuj by parownik nie byl wy zej od chlodnic y (zbiorniczka) .

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2008-01-13, 20:59   

Gazownicy powinni wiedzieć co robią, niemniej jednak przypilnuj, żeby odpowietrzyli układ chłodniczy i nie zagotowali Ci dyliżansu, nie pozwól gazować autem na zimnym silniku jak będą odpalać auto po założeniu instalki.

fileo 
PowerOfDreams

Doczy: 26 Sty 2006
Skd: WA
Wysany: 2008-01-13, 23:25   

Bruner, sam jestes specem wiec nie powiem nic nowego.
Gazownicy nie dadzą Ci patrzeć na rece a jeżeli nawet to cię to zmęczy.
U mnie zakładałem gaz w 3 autach.

1. Patrz na to czy nie robia czegoś na siłe - czy się nie mocują z jakimiś częsciami - świadczy to o tym ze nie robili tego auta wcześnij.

2. tam gdzie wiercili w metalu (zbiornik, parownik) to sprawdz czy jest konserwacja założona

3 . Pokaz im gdzie byś chciał wlew. Inaczej może się okazać ze bedzie nie tam gdzie byś sobie wymarzył.

4. Wejdz pod auto i sprawdz jak idą przewody gazowo/elektryczne. U mnie porawiali bo poprowadzili je kretyńsko. Muszą być w rynienkach/korytkach fabrycznych najlepiej

5. Kable lużne pod maską są niedopuszczalne. Jeżeli coś wisi to są to pierdoły/partoły

6. nie daj sobie wmówić ze "ta kontrolka moze się zapalać" - nic się nie ma prawa zapalać. Reklamuj reklamuj reklamuj ja coś nie gra.

Szacun Bruner.
Spadam

- plynu do spryskiwacza

"... zabijać komary bocznymi szybami - bezcenne ..."

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych