Wysany: 2008-01-12, 18:11 gaz - na co zwracac uwage?
Slyszalem juz nie raz, ze jak bede zakladal szambo to mam gazownikom stac nad glowa i uwaznie patrzec na rece zeby zrobili dobrze i nie odwalili fuszery. Tylko co to znaczy dobrze? Na co zwracac uwage, czego wymagac, na co sie nie zgadzac i nie pozwalac? Jak sprawdzic przy odbiorze czy wszystko jest ok, czy moze cos trzeba poprawic? Na co patrzec przy strojeniu i jak powinno ono wygladac? Co ze strojeniem w czasie jazdy, jak powinno ono przebiegac? Jak juz bede nad nimi stal to chcialbym wiedziec co i jak, a raczej nie moge sie popisac zbyt wielka wiedza na temat LPG.
Aha, chodzi o instalacje wtrysku gazu (IV generacja), prawdopodobnie BRC Sequent 24 lub STAG 300, bo wlasciwie nic innego nie zakladaja w mojej okolicy
chyba ogolnie chodzi o to zeby bylo dobrze zainstalowane/poprzykrecane, zeby pod maska nie bylo "smietnika"... nie wiem do jakiego motoru ma byc ta sekwencja ale niektorzy gazownicy za dodatkowa oplata wszystko ladnie montuja tak ze malo co zostaje na wierzchu... poza tym najlepiej jest sprawdzic auto na rolkach przed i po... i jesli beda duze roznice to reklamowac...
tak jak napisał jaqub patrz aby wszystko było ładnie założone pod maseczką kabelki były ładnie pochowane itd. Ja proponuje ci jeszcze żebyś wlew do tankowania gazu umieścił sobie za klapką do wlewu paliwa. Maiłem tak zrobione w ostatnim aucie wygląda to dobrze a po za tym i nie ma żadnych dziur w zderzaku itp.. Co do strojenia to moim zdaniem powinno być w czasie jazdy. Bo na postoju to wolne obroty wyreguluje i wszystko. A dopiero podczas jazdy wychodzi reszta.
_________________ bmw e39 530d; e30 335, e30 cabrio, bmw 1800
jak zakladalem gaz do foerstera rodzicow to koles sam wszystko ladnie poowijal tasma do wiazek, parownik jest ladnie schowany pod puszka filtra powietrza, tankowanie pod klapka. jedyne co widac to wtryskiwacze ale zeby je schowac to trzebaby zdejmowac kolektor dolotowy a nie chcialem zeby az tak rozbierac silnika. po instalacji jakies pol godziny jazdy z laptopem i strojenie w czasie jazdy na podstawie chyba lambdy wzorowanej na kilku przejazdach na benzynie.
koles za wszystko wzial ode mnie 2300zl, przy czym do subaru potrzebne sa dwie listwy wtryskowe (boxer) i przez to drozsza instalka o 100zl.
aha
instalka to stag 300
bruner dowiedz sie na jakich gratach bedzie ta instalka ja swoje kombi kupilem juz ze stagiem i np reduktor byl do 90KM i srednice dysz duzo za male o mapie nie wspominajac
Gazownicy powinni wiedzieć co robią, niemniej jednak przypilnuj, żeby odpowietrzyli układ chłodniczy i nie zagotowali Ci dyliżansu, nie pozwól gazować autem na zimnym silniku jak będą odpalać auto po założeniu instalki.
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
Bruner, sam jestes specem wiec nie powiem nic nowego.
Gazownicy nie dadzą Ci patrzeć na rece a jeżeli nawet to cię to zmęczy.
U mnie zakładałem gaz w 3 autach.
1. Patrz na to czy nie robia czegoś na siłe - czy się nie mocują z jakimiś częsciami - świadczy to o tym ze nie robili tego auta wcześnij.
2. tam gdzie wiercili w metalu (zbiornik, parownik) to sprawdz czy jest konserwacja założona
3 . Pokaz im gdzie byś chciał wlew. Inaczej może się okazać ze bedzie nie tam gdzie byś sobie wymarzył.
4. Wejdz pod auto i sprawdz jak idą przewody gazowo/elektryczne. U mnie porawiali bo poprowadzili je kretyńsko. Muszą być w rynienkach/korytkach fabrycznych najlepiej
5. Kable lużne pod maską są niedopuszczalne. Jeżeli coś wisi to są to pierdoły/partoły
6. nie daj sobie wmówić ze "ta kontrolka moze się zapalać" - nic się nie ma prawa zapalać. Reklamuj reklamuj reklamuj ja coś nie gra.