slawo mi sie wydaje ze powinienes wybierac miedzy eibach h&r i schnitzer tylko dobrze ci radze jezeli uzywasz samochodu do codziennej jazdy to nie polecam ci sprezyn czerwonych mocno utwardzajacych na nasze drogi to tragedia ja takie mam i wiem cos o tym fakt samochod sie niezle prowadzi ale musisz miec oczy szeroko otwarte i omijac kazda dziurke nawet mala bo jak wpadniesz to masz wrazenie ze samochod sie rozpada zreszta nie tylko wrazenie tylko naprawde tak jest a i jazda w naszych wszechobecnych koleinach to tragedia moja jazda wyglada zazwyczaj tak ze nie jade wiecej jak 80 na godzine kazdy sie dziwi ze mam beemke 2.0 i jezdze do 80 ale tak to juz jest ...inna sprawa jak mam rowna sprawdzona nawierzchnie nie wiem jakie to sa szare sprezyny? wiem ze niebieskie sa obnizajace ale za to nie tak twarde jak czerwone niech wypowie sie ktos kto wie wiecej o tym
_________________ E46 320iT
E30 325i M TECHNIC II 89 coupe
ja zjezdzilem 2 komplety Eibachow w poprzednim aucie (fajnie - sport polaczony z komfortem) teraz turlam sie na 3 komplecie H&R i juz wiem ze te sa najlepsze (mialem zielone - za miekkie; czerwone - za twarde; teraz mam niebieskie - jest super - w polacznie z Bilsteinem jezdzi sie rewelacyjnie).
Ja kiedys zamontowalem czarne Eibach do lanosa i moge stanowczo POLECIC ta marke. Na prawde bardzo dobry produkt. Twardosc w normie
tez moge polecić eibabachy
ps. łosiek od kiedy w maluchu z tyłu się ustawia kąty? rozbierałem wiele razy malucha i składałem ale nigdy czegoś takieg z tyłu nie widziałem zero regulacji jesli się mycle to oswieccie mnie plizzzzz
ok napisze dokladnie skad to wiem
pojechalem pierwszy raz na ustawienie zbieznosci w swojej beemce(jeszcze e21) i przy okazju zapytalem pana ktory mi to robil czy nie da sie czegos zrobic z tylnymi kołami. Jego odpowiedz byla taka nic sie nie da zrobic bo w niewielu autach mozna cos robic z tylnymi kolami i że jednym z własnie takich nielicznych wyjatkow jest nasz slawny i pogardzany maluch. Przyznaje że nie tez to zamurowało i w domu zapytałem ojca czy tak jest reczywiście (moj ojciec jezdzil kilka lat maluchami i potrafi go rozlozyc i zlozyc) a ojciec mi na to ze nawet o tym nie slyszal... ale po kilku dniach przyznal mi racje bo mowil ze rozmawial z kolega z pracy ktory ma baka i ze faktycznie mozna ustawic zbieznosc z tyłu ale malo kto o tym wie!!!
ok przyznam ze sam nigdy nie widzialem tego a mauchem jezdzilem 2razy w zyciu (i oby nigdy wiecej)
poza tym ujemny kat w obnizonym aucie jest zrobiony celowo (np. alpina) aby samochod taki lepiej trzymal sie w zakretach (wtedy gdy wchodzimy w zakret to zewnetrzne opony prostuja sie naciskaja pelna szerokoscia do asfaltu, jesli natomiest katy bylyby zerowe to wtedy przy ostrym skrecie opona wygina sie w druga strone i jest gorzej...) mam nadzieje ze jasno to wytlumaczylem.... spojzcie na kirka alpine....
Gixer [Usunity]
Wysany: 2004-11-27, 16:06
Jasne ze w maluchu idzie ustawic zbieznosc z tylu,ale tylko zbieznosc ale nie katy!A na katy tez jest sposob:dajesz podkladki pod sruby mocujace piaste do wahacza..Jest to troche prowizoryczne ale jednak da sie jakos zmienic kat
to moze mi powiecie jak się ustawia w maluchu z tyłu zbierzność to znaczy czym się kręci?
ja Ci nie powiem czym ale zastanawiam sie czy masz na tyle dobre oko zeby samemu ustawic zbieżność A może dysponujesz przyządem do ustawiania to wtedy klubowicze mogli by odwiedzać Ciebie
to moze mi powiecie jak się ustawia w maluchu z tyłu zbierzność to znaczy czym się kręci?
ja Ci nie powiem czym ale zastanawiam sie czy masz na tyle dobre oko zeby samemu ustawic zbieżność A może dysponujesz przyządem do ustawiania to wtedy klubowicze mogli by odwiedzać Ciebie
niewiem oco ci teraz zabardzo chodzi poprostu z resorakiem miałem dużo do czynienia i nigdy nie słyszałem o zbieżności a tym bardziej o ustawianiu kątów jak to wyzej napisałeś i chciałem uzupełnić moje braki wiedz
kumasz??????????
Pawel nie denerwuj sie tak wiem o co Ci chodzi ale ja z kaszlakiem mialem tyle wspolnego że jak bylem mały to rodzice mieli a jak zrobiłem prawko to braciszka sie przejechalem ze dwa razy !
Nie powiem wiec Ci jak to sie robi tylko Ci powiedziałem że jest taka możliwosc
Rozumiem że chcesz poglebic swoja wiedze ale tez czytaj dokladnie co pisze to bedziesz wiedzial ze wiem to od mechannika zajmującego sie tymi sprawami a nie z doświadczenia w machannice Maluszka
_________________ www.bmw-e30.pl
duchPW [Usunity]
Wysany: 2004-11-28, 02:30
tak jak już było powiedziane (nie cytuję, bo przez wielu)
dowiadywałem sie w związku z koszeniem opon z tyłu
- tylno-napędówkui tak mają właśnie po to, żeby na zakrętach wklejać się w drogę, b inaczej samochód mógłby sie po prostu wykopyrtnąć - więc musią być /-\
potwierdzam w maluchu mozna ustawic zbieznosc ale nie robi sie tego zadnymi srubami tylko podkladkami dlatego nie widac ze mozna zbieznosc ustawic to tak troche poza tematem no ale coz tez troche o katach kol
_________________ E46 320iT
E30 325i M TECHNIC II 89 coupe