BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
pytanko o przepisy - kto ma racje?
Autor Wiadomo
duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-31, 12:20   

kurde i ktos ma odpowiadać za to, że jeździsz niesprawnym samochodem? teraz widzisz jak ważne sa nawet głupie styki, czy żarówki - samochód z niesprawnym oświetleniem nie ma prawa poruszać sie po drodze publicznej, więc odpowiesz za szkodę i na dodatek stracisz dowód rejestracyjny :idea:

LoveJoy 

Doczy: 03 Sie 2005
Skd: Varshava
Wysany: 2006-10-31, 12:25   ?

Siema,

Wiesz, jak ja miałbym taką sytuację (mało wykonalne, bo co jak co ale kierunki zawsze włączam), to gość odpowiadałby za swoją nieuwagę, niedostosowanie się do znaku, próbę wymuszenia pierszeństwa na mnie i jeszcze kilka bym znalazł.... Sorry, ale trochę się mylisz myśląc, że za brak kierunkowskazu ktoś zabierze dowód rejestracyjny! Idąc Twoim tokiem myślenia - powinienem przed każdym włączeniem kierunkowskazu zatrzymać się, wyjść z auta, sprawdzić czy działa i dopiero go włączać? To trochę dziwne nie sądzisz?

Pozdro
LJ

Sprzedam kilka pozostałości pomojej e30 - bliższe info - GIEŁDA

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-31, 16:43   

LJ - w przykładzie przedstawiona jest sytuacja TEORETYCZNA i pytanie było o to jak należy ją ocenić, a nie jak TY byś się zachował :D

wiadomo, że prawo nie mówi jak jest, tylko jak powinno być

BTW - sądzę, że jakbys się upierał, że to nie Twoja wina, że Ci kierunek nie działa, to marnie byś na tym wyszedł :idea:

Biały 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 29 Mar 2006
Skd: Lubań
Wysany: 2006-10-31, 19:09   Re: ?

LoveJoy napisa/a:
Siema,

Wiesz, jak ja miałbym taką sytuację (mało wykonalne, bo co jak co ale kierunki zawsze włączam), to gość odpowiadałby za swoją nieuwagę, niedostosowanie się do znaku, próbę wymuszenia pierszeństwa na mnie i jeszcze kilka bym znalazł.... Sorry, ale trochę się mylisz myśląc, że za brak kierunkowskazu ktoś zabierze dowód rejestracyjny! Idąc Twoim tokiem myślenia - powinienem przed każdym włączeniem kierunkowskazu zatrzymać się, wyjść z auta, sprawdzić czy działa i dopiero go włączać? To trochę dziwne nie sądzisz?

Pozdro
LJ

Jeżeli chodzi o ścisłośc to raczej nie trzeba wysiada z auta, żeby sprawdzić czy działa kierunek czy nie. Wystarczy go włączyć i sprawdzić bo jak jest jeden spalony to miga 5 razy szybciej :D
POMOCY!! szczególy w temacie.
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=18218
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=17922
Remont beemki znów rozpoczęty (05.04.2007)

LoveJoy 

Wysany: 2006-10-31, 19:31   

Siema,

OK Pioter TEORETYCZNIE samochód jadący z podporządkowanej powinien się zatrzymać, zachować zasadę ograniczonego zaufania widząc samochód jadący drogą główną i PO UPEWNIENIU sie, że nie skręca mógł wyjechać na drogę główną - to tyle jeśli chodzi teorię... Pokazałem dziś to znajomemu z drogówki - powiedział jeno - wina wyjeżdżającego z popdporządkowanej.... Czemu? Czytaj wyżej :D Fakt, jadący główną powinien włączyć kierunek...
Biały - niby masz rację, ale jak odróżnić czy przedni padł czy tylny cwaniaczku :mrgreen:

Pozdro
LJ

Ostatnio zmieniony przez LoveJoy 2006-10-31, 19:38, w caoci zmieniany 1 raz  

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-10-31, 19:37   

Dzisiaj tez pytalem o to goscia z drogowki i potwierdzam to co mowi LoveJoy - wina wyjezdzajacego z podporzadkowanej, ma ustapic i koniec, jak nie jest pewien to nie wyjezdza. Podobnie jesli np ktos jedzie z wlaczonym kierunkiem i z bocznej drogi wyjedzie ktos bo myslal ze tamten bedzie skrecal - wina itak bedzie tego ktory nie ustapil pierwszenstwa. To samo na rondzie.
Natomiast tak jak napisal Pioter W, nie ma tlumaczenia ze masz niesprawny samochod - jak by Ci ktos w dupe wjechal bo nie miales swiatel stopu to Ty bedziesz mial problem a nie on. Samochod ma byc sprawny, za Twoje niedbalstwo nie moze odpowiadac ktos inny. W przypadku omawianego skrzyzowania itak bedzie wina zielonego, ale jak czerwony bedzie sie tlumaczyl ze wlaczyl kierunkowskaz ale ten nie dziala, to straci dowod rejestracyjny.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

LoveJoy 

Wysany: 2006-10-31, 19:49   

Siema,

Z tym nie działającym źle mnie zrozumieliście Koledzy. Mi chodziło raczej o to, że np gość włączył kierunek i nie zauważył, że mu nie działa a nie mówił, że mu nie dział - to co innego! Z tym stopem to bym się spierał z Tobą Bruner, bo tu z kolei wchodzi niezachowanie bezpiecznej odległości od jadącego wcześniej pojazdu, a w przypadku W (nie teoretycznie) nikt nie udowodni, że światła Ci nie działały jak ktoś Ci w zadek wjechał (zawsze mogły przestać działać po dzwonie)... Niezachowanie bezpiecznej odległości od poprzedzającego pojazdu - to wszystko. W praktyce prawie zawsze (99,99 wypadków na 100) jest wina gościa Co wali Ci w zadek...

Pozdro
LJ

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-10-31, 20:18   Re: ?

LoveJoy napisa/a:
Siema,

Jaqub ma racje - zielony był na podporządkowanej i MUSI ustąpić pierwszeństwa. Poza tym Czerwony może np. powiedzieć że włączył kierunek (co z tego że świadkowie - akurat przepaliła mu się żarówka w przednim?)... Dodatkowo - zasada ograniczonego zaufania... IMO - zielony jest winny i koniec.

Pozdro
LJ

DZIEKI LJ :)

a co do tego ze tak to czekalibysmy w niekonczonosc jest tylko potwierdzeniem z jakiej przyczyny mamy tyle wypadkow... kazdy mysli ze tylko jemu sie spieszy.... prawda jest taka ze lepiej poczekac nawet 3-5 minut na przejazd przez skrzyzowanie niz potem tracic 2-3 godziny czekajac na policje, nastepnie kilka tygodni a tlumaczenie sie w przytoczonej sytuacji ze ktos nie wlaczyl kierunku (jadac glowna) tylko przyspieszy decyzje policjanta a upierajac sie przy swoim mozna stracic wiecej czasu wloczac sie po sadach grodzkich a fakt faktem oprocz czasu stracimy tez sporo kaski (poleca znizki na OC, trzeba auto bedzie wyklepac)... FESTINA LENTE...

LoveJoy 

Wysany: 2006-10-31, 20:27   

Siema,

Nie ma zo co Jaqub :mrgreen: To jest moje zdanie i zdanie drogówki... Tak jak powiedziłeś FESTINA LENTE... i coś ode mnie MARGERITAS ANTE PORCOS - mam nadzieję, że ktoś złapie niuans...

Pozdro
LJ

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku