BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Tego jeszcze nie bylo - 2.5R6 z BMW w Polonezie
Autor Wiadomo
Senn_PTK
[Usunity]

Wysany: 2005-11-24, 10:53   

Osobiscie nie znam tego kolesia ktory to swapowal i nie wiem czy modyfikowal zawieszenie i hamulce. W tym momencie nie jest to dla mnie wazne. Gdybym byl posiadaczem tego poldka juz by mialo. Łukasz, nie wiem czy kiedykolwiek miales okazje uczestniczyc w swapie silnika. Duzym problemem jest wlozenie np. silnika rovera do poldka z 1.6 pomimo tego ze wychodzily poldki 1.4, ale nie bede opisywal tutaj dlaczego. Duzym tez problemem jest wsadzenie dwojki, pomimo ze tez takie poldki wychodzily. Ogromnym problemem bylo dla kolegi z Mlawy wsadzic 2.9 Scorpio, a to co ten koles wyprawil z tym silnikiem BMW to jest po prostu MAJSTERSZTYK mechaniczny w pelni tego slowa znaczeniu.
Postaram sie czegos wiecej dowiedziec w temacie tego polda.

Pozdrawiam

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2005-11-24, 11:09   

Apropos sporu - troszkę brakuje mi słów na to co robicie z dyskusji, szkoda, bo wiele rzeczy można powiedzieć inaczej.

JA poldków nie lubie, nie podobają mi się , jeździłem ze dwa razy w życiu i nie rajcuje mnie. Co do tej wymiany silnika, fajna sprawa. Kiedyś moim 3,5litrowym e23, któe wymiatało zdrowo, stanąłęm na światłąch z tajniakami w czerwonym Atu:) Oni gazują i się cieszą.. ja też, żółte zielone. OGIEŃ.... nie przecieliśmy 3 pasów i już widziałem ich tylny zderzak, do końca dwójki już nie odczytałem ich tablic.... Do dziś dnia zastanawiam się co tam było... A Beema moja wymiatała... są świadkowie:D

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-11-24, 11:23   

Senn_PTK napisa/a:
Osobiscie nie znam tego kolesia ktory to swapowal i nie wiem czy modyfikowal zawieszenie i hamulce. W tym momencie nie jest to dla mnie wazne. Gdybym byl posiadaczem tego poldka juz by mialo. Łukasz, nie wiem czy kiedykolwiek miales okazje uczestniczyc w swapie silnika. Duzym problemem jest wlozenie np. silnika rovera do poldka z 1.6 pomimo tego ze wychodzily poldki 1.4, ale nie bede opisywal tutaj dlaczego. Duzym tez problemem jest wsadzenie dwojki, pomimo ze tez takie poldki wychodzily. Ogromnym problemem bylo dla kolegi z Mlawy wsadzic 2.9 Scorpio, a to co ten koles wyprawil z tym silnikiem BMW to jest po prostu MAJSTERSZTYK mechaniczny w pelni tego slowa znaczeniu.
Postaram sie czegos wiecej dowiedziec w temacie tego polda.

Pozdrawiam

piszesz, że majstersztyk mechaniczny a nie wiesz prawie nic o aucie oprócz tego, ze ma silnik z beemki, mylisz pojęcia - majstersztyk to nie jest wrzucenie motoru pod maskę na druty(bo tam tak to wyglada po trosze), a profesjonalne, kompleksowe przerobienie auta. To nie wygląda na majstersztyk, ale na auto zrobione dla jaj dla zakładu o skrzynkę wódki. Ale możliwe, ze sie mylę, a auto stoi na bilsteinach i eibachach, a rozwiązania napedowo-zawieszeniowo-kierownicze przechodzą moje pojęcie.
Po raz kolejny piszę, że to tylko moja opinia, przecież nie każdy musi się z nia zgadzać
Mówisz, że są problemy z włożeniem motrów - od czego masz diaksa? :wink:

Baur, dlatego, że znam swoje auto i jego małe braki - jeżdżę nim nader spokojnie, pozwalając sobie na mały odpał tylko w naprawdę dobrych warunkach pogodowo-okolicznościowych. Nawet w ten sposób można czerpać z niego przyjemność. Wystarcza świadomość.

Pozdrawiam

P.S Wolałbym swapować wartburga -przynajmniej jest na ramie. :idea:

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-11-24, 11:36   

Łukasz ... biorąc pod uwagę przedział cenowy w jakiej plasuje się ten peloponez to ja też uwazam że to majstersztyk ... przecierz indywidualny łepek nie będzie miał funduszy na stworzenie czegoś takiego jak Stratopoldon ... W tym przypadku nie zastanawiano się czy rozkład mas będzie 51,3% na tył czy 48,2% na przód, albo czy opony 225 Avon będą optymalne itd ... tu się liczyło tylko czy ten silnik się zmieści od maską i co trzeba przerobić by ukł napędowy poldona podpasił do tego serca i skrzyni .... dla szarego polaka taki swap to wyczyn i należy to docenić :idea:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Jacek E30 
em pała E30

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2005-11-24, 12:35   

SENN jak masz możliwość to znajdż i zapodaj jak najwięcej informacji na temat tego POLAJA, z ogromną chęcią poczytam :wink: , pzdr.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-11-24, 14:00   

Trochę wiadomości o tym aucie z innego forum:

Cena to 3500zl, jakos nisko, gosc zrobil niedawno swap. Wpakowal kase w silnik, wlozyl mase roboty i poloneza za darmo tez nikt nie oddaje. Wydaje mi sie ze nie da sie tym poprostu jezdzic i chce sie tego pozbyc lub wlasciciel mial inne oczekiwania. Co do wyzszych predkosci w Polonezie to lecialem troche powyzej 140km/h dalo by sie szybciej ale wywalone koncowki byl luz troche i maska sie podnosila do gory az w srodku sie zapalalo swiatelko (w poldasie jak sie podniesie maske w srodku zapala sie lampka) ogolnie tragedia, gdyby wyrwalo mi maske do gory to kaplica, tak samo jest jak trzeba szybko zwolinic przy takiej predkosci zuca po calej drodze, nie sadze zeby ktos chcial latac tym ponad 200km/h bez wiekszych modyfikacji plusy to to ze auto jest niepozorne i oryginalne a minusy to to ze polonez sie nadaje jedynie do wozenia workow z ziemniakami

P.S nie obrazajac kierowcow polonezow, bo sam dosiadalem taki sprzet

KotSylwester 

Wysany: 2005-11-24, 14:07   

Proponuję się umówić na oględziny i spalić mu dom za profanację deliktuśnej firmy BMW....

Notabene Łukasz, koleś zrobił to co TY, wstawił dopiero silnik, jeszcze nie zmieniając reszty, a jeździ raczej powoli i ekonomicznie... czasem tylko depnie.... Fakt że Ty jak mówisz zrobiłeś heble i zawias, ale on nie bo po co skoro sprzedaje? Zresztą patrząc ekonomicznie to pewnie operacja warta zachodu nie była, ale czy posiadacze e30tek zawsze zachowują się ekonomicznie :roll: ..bo ja nie...

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-11-24, 14:11   

Nie Radek, ja wstawiłem silnik z BMW do BMW , nie mam poloneza, przecież widziałeś moje auto, czy ono przypomina Caro? A może Atu? :lol:
Prawie robi róznicę :wink:

poza tym zacytowałem - to nie moje słowa.

KotSylwester 

Wysany: 2005-11-24, 14:18   

No nie bardziej dużego Fiata,

4 światła z przodu
Nadwodzie 4d
silnik rzędowy
napęd na tył
skaj na boczkach drzwi (do 88r.)
kalpa otwierana z kluczyka
maska otwierana do przodu....

Hahaha, a po tym Atu 3 dni ne miałem humoru co zaowocowało zmianą opon...

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-11-24, 14:22   

2d - not 4d, skaj jest fakt :lol: napęd na tył też chyba, ale nie wiem, nie sprawdzałem które koła sie kręcą jak jadę. 8)

Tamten Atu co Cię zgrzał to był 1.4 rover :lol: albo 2.0 d z silnikiem citroena oba zapinaja jak wściekłe. W opcji była szpera, czy szpara już nie wiem bo nie mam prospektu pod ręką :P

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-11-24, 16:02   

a von lukasz musi miec zawsze odmienne zdanie na forum bo czyms musi sie wyroznic . a czym? no sam napisal,ma nowe ,prawie nowe 4 opony :lol: ma nowe amory bilsztejny czy jak mu tam i ejbachy,ma silnik hartge .jezu jaki to fajowy samochod musi byc.chlopaki,doslownie zaczynam mu zazdroscic.jejku i jeszcze 2 drzwiowy.wooow :lol:
aaa i hamulce ma jakies extra mocne.jejku no..teraz to o niczym nie bede myslal.juz nawet o tym polonezie nie wspominam tylko o tym potworze lukasza.wooow i szpera tam jest.no doslownie chyle czola.
chlopaki ja to juz nie przyjezdzam na wasze spoty bo az mi glupio z moim zamulonym druciarskim bmw.jak to mozna w ogole nazwac bmw.
:cry: :cry: :cry:

KORDI 
RWD love.. 8)

Pomg: 1 raz
Doczy: 12 Wrz 2005
Skd: Pacanów..... :))))))
Wysany: 2005-11-24, 16:13   

A propo tego "CYTATU",to on chyba jest z jakiegoś humorku.....

Bo nikt,ale to nikt nie pisze tak o swoim aucie w dodatku jeśli jest z nim zwiazany(stąd fanklub)....A ten tekst jest typowo jakby ktos sobie jaja robił...

Jeszcze jedna uwaga...
W ZADNYM POLONEZIE PRZY OTWIERANIU MASKI NIE ZAPALA SIE ŚWIATEŁKO W ŚRODKU....TROCHE LOGICZNEGO MYŚLENIA.... MIAŁEM pOLDA Z 2000R.I NIE MIAŁ TAKIEGO ROZWIĄZANIA...WIĘC SĄDZE ŻE STARSZE TEŻ NIE MIAŁY.....

A dla mnie też to jednak jest coś....bo koleś miał fantazje....

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-11-24, 16:19   

menel skończ już bo nudny jesteś

kordi cytat jest realny, a może sam sobie to światełko zamontował :wink: w końcu w "motorze" co tydzień ukazuja się jakieś fajne porady - zrób to sam - grzanie lusterek, foteli, mierniki tego i owego.

Polonez ten przynajmniej narazie - z relacji świadków nie jest za bardzo profi.

Menel 

Wysany: 2005-11-24, 16:35   

dobrze panie von lukasz..guru nasz warszawski
ale masz tak super profi auto i tak wszystkich wszędzie i zawsze krytykujesz ze doslownie az boje sie z domu wychodzic zeby ktos mnie nie skilowal na swiatlach a przede wszystkim tak profi beemka jak twoja.jaki wstyd gdy znajomi mnie zobacza jak przegrywam...
jejku no super masz to auto...

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-11-24, 16:44   

Prosze skonczyc te osobiste wycieczki, to sie juz nudne robi. Jeszcze 1 taki post i bede kasowac.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

KORDI 
RWD love.. 8)

Doczy: 12 Wrz 2005
Skd: Pacanów..... :))))))
Wysany: 2005-11-24, 19:58   

Senn nie przejmuj sie negatywnymi opiniami i zapodaj jeszcze jakieś informacje o tym Poldku....
Pozdro... :)

P.S.chłopaki nie najeżdzajcie na swoje autka bo to gorsze od obrażania swoich kobiet...i kazdy facet zareaguje nerwowo..... :D
Więcej dystansu... :)

peace..... :D

pudzian 
upalacz

Doczy: 09 Gru 2004
Skd: Nałeczów
Wysany: 2005-11-24, 20:26   

ja bym wolal tego poloneza chodziasz niema serca od betyyy ale ma naped na tyllll i szpereee :wink:
http://img345.imageshack....oldi12lm1he.jpg

cinek_sw 
Dezerter

Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Leszno
Wysany: 2005-11-24, 21:27   

KotSylwester napisa/a:

skaj na boczkach drzwi (do 88r.)
ja mam przyjemniejszy w dotyku materiał :D
Łukasz napisa/a:
albo 2.0 d z silnikiem citroena
1.9d, gwoli ścisowści :wink:
BTW - ten z coswortem też niezła sztuka :shock: :shock:

nie skaczcie sobie już do gardeł....... panowie, plisssss.....

GG 6271263

------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW -> > Bóg powiedział ludziom co dobre :) :)

Menel 

Wysany: 2005-11-24, 22:53   

pudzian napisa/a:
ja bym wolal tego poloneza chodziasz niema serca od betyyy ale ma naped na tyllll i szpereee :wink:
http://img345.imageshack....oldi12lm1he.jpg

pudzian,ten tez ma naped na tyl :wink:
sam nie mialem poloneza i nie chcialem miec ale sam pomysl mi sie bardzo podoba.jednak polak potrafi.jaka koles ma teraz satysfakcje ze cos takiego wsadzil i nie jakiegos tam japonca,golfa,forda tylko przepieknie brzmiaca 6 garowke.nie sztuka jest wsadzic silnik bmw do bmw ,opisy mozna znalezc wszedzie.a tu prosze.taki maly,smieszny wynalazek :wink: bez spoilerkow ,cywilek i juz pol polski o nim mowi.jeszcze tydzien wolnego czasu i mozna spokojnie dopracowac zawieche,rozporki,klatka (aby sie to nie rozpadlo :wink: )...
sztuka jest sztuka 8)

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2005-11-24, 23:00   

Zaptyajcie swoich dziadów albo ojców moze pamietaja (chyba ze to była wtedy jakas tejamnica) ale normalnie była krótka seria Poldolotów silnikiem 2.0 mówie o tych pierwszych - miały napis na klapie 1500 a pod maska 2.0 - z tego co wiem smigali ci kierowcy w rzadzie tamtych czasów.

Jacek E30 
em pała E30

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2005-11-24, 23:06   

Owszem KIREK było tak ale nie było tego, ze na klapie 1500 a pod machą 2,0! Jak 2,0 to i na klapie "POLONEZ 2000".
A te silniki były już montowane na początku lat 80-tych.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-11-24, 23:10   

Kirek z tego co wiem to byla wersja milicyjna. Ale jeszcze ciekawsze fury mialy sluzby specjalne za nasz wschodnia granica - np taka niepozorna Wolga GAZ 24:

W wersji Gaz 24-34 miala silnik 5,5 litra V8 z Czajki - 2 gazniki i 220 koni. Byla to wersja specjalna produkowana dla KGB. Wiecej info np na www.gazklub.cz To jest dopiero niepozorny killer :wink: Chetnie bym sie czyms takim przejechal.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2005-11-24, 23:11, w caoci zmieniany 1 raz  

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2005-11-24, 23:11   

Jacek K. E30 325i napisa/a:
Owszem KIREK było tak ale nie było tego, ze na klapie 1500 a pod machą 2,0! Jak 2,0 to i na klapie "POLONEZ 2000".
A te silniki były już montowane na początku lat 80-tych.

No to widzisz mój świetej pamieci dziadek od wojny az po koniec PRL woził rozne wazne głowy i opowiadał mi własnie o autach i miał takie cudo.Jedno z wielku które prowadził.A to tak dla informacji tylko.

Menel 

Wysany: 2005-11-24, 23:21   

kumpel z klatki obok mial z 8 lat temu fabrycznego poloneza z silnikiem od Fiata 132 Argenta .2 walki na gazniku dwu gardzielowym 118 koni. wychodzily tez na 4 walkach 170 koni.szukal takiego do swapa przez pare lat i zero info,zero wiesci :?

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-11-24, 23:42   

Bruner - kozacka Wołga :shock:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw