W kabarecie było kiedyś jak koleś z jedną nogą chciał do wojska iść i dął łapówke to na komisji mu powiedzieli "tylko nie rozpowiadajcie że nie macie tej nogi "
Za dużo tu wypowiedzi takich co słyszeli bo mu ktoś coś tam powiedział albo gdzieś tam czytali czy ktoś im coś tam mówił...
a) jak weźmiesz ślub nawet konkordatowy udzielany przez metropolitę gdańskiego w Katedrze Oliwskiej ....to i tak cię do woja wezmą... nawet gdy będziesz miał dziciaka (MON będzie płacił Twojej żonie) dopiero posiadanie żony i dwójki dzieci zwalnia od służby wojskowej sprawdzone kolege zwolnili do rezerwy dopiero jak drugie mu się urodziło...
b) jeżeli spłacasz kredyt to na czas zasadniczej służy wojskowej spłata kredytu zostaje zawieszona.
c) jeżeli masz prace np. na czas określony idąc do wojska pracodawca nie może Ciebie zwolnić a po zakończeniu służby musi Ciebie przyjąć do pracy na takim samym stanowisku i takich samych warunkach z takim samym wynagrodzeniem nawet gdy podczas służby wojskowej Twoja umowa o prace wygasła zostaje ona automatycznie przedłużona na czas określony więc masz gdzie po woju wrócić i masz od razu umowę na stałe co dzisiaj jest niechętnie praktykowane przez firmy z powodu zbyt wysokich odpraw i terminów zwolnień...
d) po wojsku jeżeli nie miałeś przed wojem pracy po wojsku masz status bezrobotnego bez prawa do zasiłku
f) nie odbierasz wezwań.... prawda MON nie ma kasy by szukać poprzez żandarmerię wojskową każdego kto nie stawia się na wezwania...
Jedyny minus to, że prokurator może wystąpić o ściganie Ciebie z urzędu i wpadniesz podczas kontroli drogowej...
Narzykład Policjant podaje Twój pesel w odpowiedzi słyszy
...Kaczyński Lech nie notowany (o ile tak jest), poszukiwany za.... przez......
trafiasz do aresztu ...w kilka godzin potem żandarmeria Ciebie zabiera trafiasz do woja po drodze masz sprawę prokurator doliczy Tobie 30-90 dni dosługi za uchylanie się od służby... możesz też dostac wyrok w zawieszeniu wyjdziesz z woja masz nasrane w papierach na całe życie....
Przy następnej kontroli policji usłyszysz .... NOTOWANY nie poszukiwany
Moja rada idź do szkoły... w końcu i tak po skończeniu 24 lat przerzucą Ciebie do rezerwy....
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
a) jak weźmiesz ślub nawet konkordatowy udzielany przez metropolitę gdańskiego w Katedrze Oliwskiej ....to i tak cię do woja wezmą... nawet gdy będziesz miał dziciaka (MON będzie płacił Twojej żonie) dopiero posiadanie żony i dwójki dzieci zwalnia od służby wojskowej sprawdzone kolege zwolnili do rezerwy dopiero jak drugie mu się urodziło...
toby sie mój szwagier uśmiał.
ma jedno dziecko, jest wysportowany (poligon nie straszny), z wykształcenia kucharz (kuchnia i obieranie kartofli nie straszne) a i tak go do woja nie chcą zawinąć mimo jego wyraźnej woli i braku przeciwskazań wyznaniowo religijnych
BTW wojsko to czeski film - nikt nic niewie - biorą kulawych, niebiorą zdrowych itp
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
ja mam tylko pytanie do tych co sie boja tych dalszych kategorii od a (np D lub E) kto wymaga i kto pisze w CV chociażby slowo o sluzbie wojskowej???????
ogladam na codzien duzo tych cv i naprawde spotyka je sie super rzadko
rozumiem ze jak kogos potrzebuja do lopaty to moga zerknac czy ma a czy e
a tak apropos wojska i wojskowych znam ich paru w duzej czesci swiry i jak juz kilka osob napisalo nie oszczedzaja gardla
no i kilku znajomych bylo w takim wojsku ale oni nawet chcieli tam isc nie bronili sie bo bylo fajnie tzn pili prawie na okretke cpali tez co nieco mogli pyskowac policji na przepustce (dla niektorych to byla najlepsza zaleta)
ale wiekszosc przynajmniej moich znajomych bronila sie przed wojskiem rekami i nogami i ja tez tak zawalczylem ze E dostalem
_________________ E46 320iT
E30 325i M TECHNIC II 89 coupe
Najlepsza recepta:
Po prostu odrobić.
Jak nie w wojsku to w Policji (chyba na 3 miesiące) albo w innej społecznej placówce. Jakieś domy spokojnej starości, ewetualnie szpital, bo też można.
a najlepszą receptą nie jest po prostu zapłacić? iść do pracy, popracować ze dwa, trzy miechy i kupić wojsko? ale zaznaczam, że jako dziewczynka się nie znam
dosstaalem smsa od kumpla ze szkoly ktory zawali rok jego pierwszy dzien w wojsku i takie rzeczy mi pisze cytuje"szeregowy marcin mickiewicz melduje sie,rafal za hu$#@a nie idz do wojska tu jest gorzej niz w kryminale dra ryja hu%%$# wie o co pamietaj pozdro" ladnie sie zapowiada;)
_________________ sprzedam czesci do e30
gg 4521730
tel 607254606
ja mam tylko pytanie do tych co sie boja tych dalszych kategorii od a (np D lub E) kto wymaga i kto pisze w CV chociażby slowo o sluzbie wojskowej???????
Przeczytaj jeszcze raz mojego wczesniejszego posta. Kategoria A jest warunkiem przyjecia do jakiejkolwiek sluzby mundurowej (nie tylko do wojska i policji). Jesli chcesz pracowac np w kryminale, czy strazy pozarnej albo granicznej i wielu innych tego typu "firmach" to musisz miec kat A. Mundurowka to wbrew pozorom nie tylko schronienie dla tlukow po podstawowce ktorzy w cywilu roboty nie znajda, tez sa niezle perspektywy, wiec po co sobie ograniczac mozliwosc wyboru?
a najlepszą receptą nie jest po prostu zapłacić? iść do pracy, popracować ze dwa, trzy miechy i kupić wojsko? ale zaznaczam, że jako dziewczynka się nie znam
To już nie te czasy Za przekupstwo grozi Ci niezła kara pozbawienia wolności, a teraz tacy ludzie w wojsku trząsą gaciami
pudzian napisa/a:
jego pierwszy dzien w wojsku i takie rzeczy mi pisze cytuje"szeregowy marcin mickiewicz melduje sie,rafal za hu$#@a nie idz do wojska tu jest gorzej niz w kryminale dra ryja hu%%$# wie o co pamietaj pozdro" ladnie sie zapowiada;)
Zależy jaka jednostka Zresztą czasem za bardzo wyolbrzymiają. Pierwsze dni są najtrudniejsze, a przecież człowiek to istota, która się zmienia i :cenzura: się umiejętnością dostosowania się do warunków
Bruner napisa/a:
Kategoria A jest warunkiem przyjecia do jakiejkolwiek sluzby mundurowej (nie tylko do wojska i policji). Jesli chcesz pracowac np w kryminale, czy strazy pozarnej albo granicznej i wielu innych tego typu "firmach" to musisz miec kat A.
Zgadza się. Wszystkie formacje mundurowe. Te uzbrojone i te nieuzbrojone.
Bruner napisa/a:
Mundurowka to wbrew pozorom nie tylko schronienie dla tlukow po podstawowce ktorzy w cywilu roboty nie znajda
Oj nie ... i tu się mylisz. Spójrz teraz na proces rekrutacji do Policji, szanse ludzi z danym wykształceniem. Poszukaj i poczytaj i znajdziesz odpowiedz; ) www.kgp.gov.pl
U mnie w Gliwicach jak niedawno wysyłali na szkolenie podstawowe do Szczytna. 11 osób z wyższym wykształceniem. Teraz wszyscy oficerowie, którzy mieli wykształcenie zawodowe czy średnie robili wyższe wykształcenie. Nieważne jaki kierunek, ważny tytuł. Oczywiście zaocznie.
A w dzisiejszych czasach nowo przyjęty policjant ze średnim wykształceniem nie ma szans na kariere ...
Wojsko to zajebista sprawa - bardzo duzo czasu spedzam w towarzystwie wojskowych ...ale sluzby zawodowej....super goscie . A ze pija - pokazcie mi gdzie w Polsce sie nie pije
A do tych ktorzy maja cos ponizej A - wiecie ze w przypadku konfliktu zbrojnego jestescie miesem armatnim i i tak poswiecicie sie za ojczyzne tylko ze bez karabinu i wyszkolenia a dla tych z E jeszcze gorsza nowina - jezeli mnie (osobe z A) zgarna na froncie jako jenca to wy idziecie na wymiane za mnie ;d - fajnie co nie.......
Mimo ze nie uwazam sie za prostaka i glupca rozwazam odbycie sluzby po studiach...przynajmniej sobie prawko na ciezarowki zrobie i brzuch zgubie...z reszta wojsko dla absolwenta uczelni wyzszej to ok 3 miesiecy i jak idziesz na kompanie z mgr to jestes kims byle Bolek nie kaze ci pompek robic a sluzba polega na siedzeniu w koszarach i waleniu gorzaly a dla ambitnych jest strzelnica, silownia ;d i odpoczynek od zony
A nie można po prostu pójść na studia??? Zaoczne co dwa miech zjazd. Nowych ludzi poznajesz, są imprezki , życie studenckie.
Jak ktoś mało ambitny to niech idzie do marnej szkoly i już. MAsz po pierwsze wykształcenie, pouczysz się języka... A jak wybierzesz "dobrą szkołę" to przysłowiowo "tylko chodzić" będziesz musiał.:)
jak bedzie konflikt zbrojny to kto znajdze u kogo ksiazeczke wojskowa? i kto bedzie mial czas na szukanie w papierach kto ma jaka kategorie selekcja bedzie prosta masz noge glowe i reke to bierz karabin i zap....
a tak nawiasem to ci z E razem z kobietami i dziecmi ida do bunkrów
moze byc fajnie
no jasne chyba sie sf za duzo naogladales jak przyleca 3 towahawki dobrze wycelowane w nasz zcentralizowany(wawa) kraj to odrazu polowa urzadzen strategicznych wysiadzie i w 5 min powrocimy do grunwaldu
Zaczyna sie teoretyzowanie jaka by to woljna była, super, panowie, opiszcie od razu scenariusz jak nas Rosja zaatakuje i wyślijcie do Kaczki, moze medal ktoś dostanie. KJak pięknie każdy się orientuje co by było gdyby, żenada.