BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
katalizator w M20
Autor Wiadomo
LENY
[Usunity]

Wysany: 2004-06-10, 21:47   katalizator w M20

Witam wszystkich!!!!
Potrzebna mi fachowa pomoc w związku z katalizatorem w E30 M20, a mianowicie czy jak wytne katalizator i zamontuje w to miejsce jakąś zwykłą rurę to czy:
1) komputer nie będzie łapał jakiś błędów przez to że katalizatora niema?
2) czy w katalizatorze jest jakaś sonda?
3) czy po takiej przeróce jest szansa że podniosą się trochę osiągi przez to że wydech się trochę oddławi?
4) co wstawić w miejsce katalizatora? Podobno jakieś strumienice są?
Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym problemem proszę o fachową odpowiedz.
:roll:

Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2004-06-10, 21:53   Re: katalizator w M20

LENY 325 E napisa/a:
Witam wszystkich!!!!
4) co wstawić w miejsce katalizatora? Podobno jakieś strumienice są?
Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym problemem proszę o fachową odpowiedz.
:roll:

ja gdzieś czytałem wypowiedz fachowca na temat strumienic w miejscu katalizatora. Stanowczo to odradzał. Podobno już lepiej właśnie zwykłą rurę zamontować niz strumienice zwłaszcza w tym miejscu i żle dobraną do samochodu.

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-06-10, 22:05   

ja mam wstawione zwykle rury - 2 bo przeciez ida w wydechy :) - czy osiagi sie poprawily tego nie wiem ale na pewno auto bardziej ochoczo wkreca sie na obroty, jest troszke glosniej ale calkiem przyjemnie :)

Komp nie lapie zadnych bledow bo sonda jest przed katalizatorem.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-06-11, 01:39   

1) j/w ...
2) nie ma
3) z dotychczasowych obserwacji jest tak:
jeśli katalizator był sprawny to po jego usunięciu nie odczujesz poprawy osiagów (plus kilka koni i minus kilka niutków cię czeka, równiez max moment może się przesunąc na wyższe obroty :roll: , ale ty masz Etę więc się tym nie martw)
jeśli katalizator nie był sprawny, to możesz poczuć poprawę
czasami osoby które pozbawiły swoje fury katali skarżą się na niezły smród po zgaszeniu samochodu. Prosiłbym goraco o wypowiedzenie się w tej kwestii Loko i Dracka oraz inne osoby które KATów nie mają ... Lukas też...
4) Są strumiennice, ale to działa tak jak magnetyzer z ta różnicą że może poważnie zaszkodzic silnikowi! Żadna szanująca się firma tuningowo-tłumikarska nie ma w swojej ofercie strumiennicy (Maciej Grabowski ma kilka patentów, ale to nie to samo) Barany sobie lepiej kup :!:
Sa dwie opcje:
Jesli lubisz komfort i ciszę to zainwestuj w tłumik przelotowy, byleby był podwójny
Jesli lubisz jak wydeszek sobie dudni i ryczy to prościutkie 2 rury i wsio

Pozdro :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2004-06-11, 14:27   

...Kilka praktycznych rad na temat stosowania strumienic. Przede wszystkim musimy sie zdecydować co chcemy osiągnąć i do czego nam służy auto, czy ścigamy się wieczorami po ulicach W-wy, używamy go tylko do pracy czy mamy samochod tylko dla przyjemnosci. Decydujac sie na strumienice wydechowa pamietajmy że może ona nie wspołpracować z fabrycznym tłumnikiem. Koniecznie trzeba uwzględnić zmiane tłumnika głównego, zwykle koncowego na sportowy.
(...)Praktyczna rada : uciekajmy ze strumienicami w miejsce gdzie przewidziany jest tłumik środkowy. Nawet taka żle dobrana strumienica w miejscu tłumika środkowegomoże dać pozytywne rezultaty. Umieszczona w miejscu katalizatora lub za nim wywoła turbulencje i np. wypalanie uszczelki pod glowicą...

To tylko fragment tekstu Lecha Węglarskiego pt. Strumienice mity i rzeczywistość (część II ) z GT nr02/2003.

Tak więc ja jestem za tym co napisal smasher.[/b]

Anonymous
Go
Wysany: 2004-06-13, 20:37   

ja nie mam kata i mam wspawane 2 strumiennice autko chodzi jak zyleta juz od 45 tys i nic sie nie :cenzura: i uwierzcie mi mocy nie brakuje

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: