BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Myjnia samochodowa - własna działalność
Autor Wiadomo
Domel 

Pomg: 1 raz
Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2005-10-05, 13:25   Myjnia samochodowa - własna działalność

Witam serdecznie,

Od dłuższego czasu kombinuje jaki by interes otworzyć i dzisiaj pomyślałem o myjni samochdowej ręcznej.
Czy ktoś z Was ma albo zna kogoś kto ma taką myjnie?
Chodzi mi o koszty otwarcia (zakup narzędzi itp) i jaki jest przykładwy średni miesięczny dochód z takiego interesu (wiem że zależy to od miejsca itp).
Dodam, że musiałbym kogoś zatrudnić, bo sam już pracuje na etacie.
Co o tym myślicie??

Pozdro

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-10-05, 14:44   

porozglądaj się za dopłatami z UE - ci, którzy otwierają własną działalność po raz pierwszy mogą liczyć na spore dopłaty pod warunkiem posiadania kapitału własnego
co do pracy na pełnym etacie, to nikt za Ciebie nie zarobi - zwłaszcza na początku, bo trzeba być stale dyspozycyjnym kiedy się robi coś na własny rachunek - w przeciwnym razie taki biznes nie ma szans

własna działalność gospodarcza wiąże się z pracą 24h/dobę.... ale kaska z tego jest jak się uda

... a brak odpowiedniej miejscówki czasem można zrekompensować dobrze przemyślanym markwtingiem

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-10-05, 15:40   

można zatrudnić tanie ukrainki lub rumunki, jak będą z gołymi cyckami myć to utarg gwarantowany. Albo chociaż w bikini. Warunek muszą być w miarę młode i niezajeżdżone, żeby klienci nie pouciekali.

Mariusz 

Doczy: 20 Lut 2005
Skd: Warszawa/Katowice
Wysany: 2005-10-05, 18:26   

Myjnia to bardzo dobre przedsięwzięcie. Kasa jest z tego spora pod warunkiem, że będziesz miał dobrych pracowników, którzy będą chcieli pracować i nie będą pozostawiać zonków ...
Co potrzebne ?
Przedwszystkim miejsce, gdzie możesz to otworzyć. Najlepiej centrum ... to się liczy.
Ważną rzeczą jest woda pod ciśnieniem w takiej myjni, pod dużym ciśnieniem, czyli KARCHER. Dobra, ale droga maszyna ... niestety. Dużo klientów leci na profesję. Potem ściereczki, itp. Plaki, nabłyszczacze i takie tam. Wiesz o co chodzi.
Potem reklama ... proponuje wizytówki, małe ulotki, zależy ile kasy będzie przeznaczone. W moim mieście komenda miejska ma podpisaną umowę na mycie radiowozów z jedną z myjń w centrum miasta. Auta myją profesjonalnie. Ja nigdy nie miałem do nich zastrzeżeń, moge śmiało powiedzieć, że oni dbają o moje auto :) Nie wiem jak tam w Poznaniu jest, ale możesz przedstawić jakąś ofertę. Z tego będziesz miał już plusy :)
Można by było dużo pisać .. jak masz jakieś pytania to pisz na PW, troche się orietnuje w metodach mycia aut, co czym myją, co dają, itp ;) Dostałem kiedyś spis rzeczy których używają do mycia danych rzeczy ... więc mogę troche pomóc.

Domel 

Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2005-10-06, 07:55   

Wielkie dzięki za pomoc.
Niedaleko mnie otworzyli jakiś rok temu myjnie na 3 stanowiska otwarta 24h. Często tam przejezdzam i ciągle mają ruch. Dlatego pomyślałem ze to moze być dobry biznes. I nie mam na celu zbić kokosów ale ustabilizować się finansowo, bo to co teraz zarabiam nei daje mi satysfakcji (pewnie jak większości z Was).
Niestety nei dysponuje jak na razie zadnymi oszczędnościami więc musiałbym napisać dobry biznesplan i z tym ubiegać sie o kredyt.
Myśle o myjni na 2 stanowiska.
Co do marketingu to mam mase pomysłów na ściągnięcie klientów.
Muszę się tylko rozejrzeć z adobrym miejscem i policzyć dokładnie ile by mnie to kosztowało.
Co do pracowników, hmm zawsze mogę tam posadzić kumpla, który będzie doglądał interesu.
Powiedzcie jak płacą pracownikom na takiej myjni?? Za godzine czy od samochodu?
Jak będę miał jeszcze jakieś pytania to się napewno odezwe.
Planuje też zniżki dla autek BMW :wink: a tym bardziej dla ludzi z forum :D
Jesli tylko interes dojdzie do skutku.
Wielkie dzięki.
Pozdrawiam

PS A może posiada ktoś jakiś wzór jak powinien wyglądać biznesplan?
W necie jest sporo ogłoszeń, że piszą za kase ale wzoru jako takiego nie znalazłem.

rogaś318 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Wwa, Gardzienice
Wysany: 2005-10-06, 21:48   

mozesz sprobowac napisac do tvn24 zeby w magazynie firma zrobili cos takiego dla ciebie! mozna sie tam sporo dowiedziec o kosztach na ktore nawet by sie nei wpadlo....

POWODZENIA!!!!

już nie Mczy.

Mariusz 

Wysany: 2005-10-06, 22:46   

Domel napisa/a:
Powiedzcie jak płacą pracownikom na takiej myjni?? Za godzine czy od samochodu?

Dla Ciebie lepiej od auta, a dla pracownika lepiej od godziny :)
Wersja uboga to 3zł/h, a wersja de lux 4,5zł/h :)
Jak będzie padać to ruch będzie mały, to w przypadku gdy płacisz od godziny ludzie siedzą i kasa im leci, a jak od auta będziesz im płacić to np: 4zł za jedno auto, w zależności od cennika ...

HAMANN E30 
German-Style

Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2005-10-07, 03:34   

Co do myjnie to serio musisz udezyc w dobre miejsce ale powiem Ci to z doswiadczenia,braszko ma swoją myjnie i powiem Ci,ze niema duzych pieniedzy-czasem musi dokladac do interesu,zeby utrzymac zaklad.Co do sprzetu to ma Karchera( kupił okazyjnie za 4tysie) + odkurzacz do mycia tapicerek.WIec jesli chcesz cos załozyc swojego to przemysl to bo opłaty są kolosalne za taką myjnie i musialbys miec kolosalne utargi,zeby jeszcze cos zarobic.W dzisiejszych czasach cięzko cos zarobic na takim interesie.Powodzonka :wink:

Mariusz 

Wysany: 2005-10-07, 15:08   

Hamann, Twój brat nie zadbał o odpowiednią reklame :)

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2005-10-07, 16:42   

HAMANN E30 napisa/a:
Co do myjnie to serio musisz udezyc w dobre miejsce ale powiem Ci to z doswiadczenia,braszko ma swoją myjnie i powiem Ci,ze niema duzych pieniedzy-czasem musi dokladac do interesu,zeby utrzymac zaklad.Co do sprzetu to ma Karchera( kupił okazyjnie za 4tysie) + odkurzacz do mycia tapicerek.WIec jesli chcesz cos załozyc swojego to przemysl to bo opłaty są kolosalne za taką myjnie i musialbys miec kolosalne utargi,zeby jeszcze cos zarobic.W dzisiejszych czasach cięzko cos zarobic na takim interesie.Powodzonka :wink:

a próbował doprowadzić wodę? :D :D :D

zartuje :D

ja jestem w trakcie :D

HAMANN E30 
German-Style

Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2005-10-07, 17:53   

Widze,ze nie traktujecie tego powaznie-zresztą sam zobaczysz jak otworzysz interes :idea:
a co do wody to raczej nie widziałem myjni bez wody :lol:
Największa kaska jest na myjni bezdotykowej z tzw. aktywą pianą,ale nie bede sie rozpisywał.Poowodzenia w interesie.

Mati_bdg
[Usunity]

Wysany: 2005-11-03, 23:40   

Widze ze niektorzy chca pomoc ale nie wszystkim to wychodzi Hamann ma racje jestem jego bratem i wlasnie zamknalem myjnie a teksty typu "a doprowadzil wode" sa raczej nie na miejscu i nie dotycza raczej tematu no chyba ze kolega myje swoją becie piaskiem :lol: Reklama zgadzam sie musi byc dobra ja dawalem nawet znizki dla BMW i bumki byly myte po 7zl a komplety 10-12zl...o pracowniku zapomnij przynajmniej na poczatku bo z doswiadczenia wiem ze pracownika dobrego znalezc jest cięzko a jezeli juz znajdziesz to pulnuj go...Mowa jest tez o duzych pieniadzach 50-100 tys zl.Moja myjnia wraz z wyposazeniem kosztowala mnie okolo 5tys(w tym Karcher na gorącą wodę)odkurzacze piorące,dozowniki na wosk itp),utzrymywalem sie z niej 2 lata i swoje zarobilem chociaz byly "mokre"miesiace i tzrebabylo dolozyc conieco(ale nie za wiele),lokalizacja bardzo wazna rzecz...POWODZONKA

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: