BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
BIEGI
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2004-05-28, 18:42   BIEGI

welcome again.czas na generalne poprawki mojej e30.w dzisiejszym odcinku przyszedl czas na biegi a dokladnie:drazek od zmiany biegow luzno mi "lata".ogolnie biegi wchodza nie trzeba ich az strasznie szukac ale zawsze.ktos mi mowil ze moze byc sprezyna zerwana lub cos w tym stylu.skrzynia jest sprawna nic nie zgrzyta wszystko jest ok oprocz tej nieszczesnej dzwigni zmiany biegow.poradzcie mi co moze byc do bani

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2004-05-29, 09:52   

W tym całym mechanizmie zmiany biegów jest taka tulejka, i to najczęściej ona się po prostu wyrabia także dlatetgo masz taki luz na drążku. Żeby ją wymienić musisz atakować od spodu auta.

e36 318ti compact szrotex

Gepard 

Pomg: 7 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2004-05-29, 13:20   

dokladnie mam to samo tylko ze u mnie drazek ma taki luz ze jadac na 5 moge go przesunac w pozycje 1 :P wie ktos gdzie mozna dostac te tulejki w wawie ??

Go

Wysany: 2004-05-29, 17:50   

Najlepiej wytoczyc

tox
[Usunity]

Wysany: 2004-05-29, 17:54   biegi - trzeba ich "szukać"

witam

podłacze sie ze swoim problemem -Biegi -czasem jest tak że musze ich "szukać", cholernie uciązliwe, szczególnie kiedy potrzebuje szybko zmienić bieg i jest to bez znaczenia czy góra czy dół. Podczs zmiany biegów odnosze wrażenie ze zaraz coś gruchnie, zazgrzyta i skrzynia sie wysypie -czemu sie tak dzieje?? -jak to naprawić ??
a mam E-30 M20 z skrzynią ZF.
pozdr.

Gepard 

Wysany: 2004-05-29, 20:00   

kooza a masz jakies wymiary tej tulejki??

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2004-05-30, 13:57   

hehe przecież tam nie ma żadnej tulejki którą moznaby w jakiś sposób dotoczyć... temat całego mechanizmy przełączania biegów przerabiałem już wiele razy o dokładnie wiem co i jak...

a więc jes w ten sposób że na dźwigni zmiany biegów na końcu jej dolnej części (tej co już jest pod samochodem) jest tuleja (jedna całość z dźwignią) która jest zorientowana prostopadle do osi samochodu.. druga taka tuleja jest przymocowana do skrzyni biegów... teraz największy problem sprawia właśnie łącznik między tymi dwiema tulejami, jest to kawałek rurki od której patrzać z góry odchodzą w tą samę stronę 2 walce, na jednym i na drugim końcu (jeden walec do tulei od dźwigni zmiany biegów a drugi do tulei przy skrzyni) i tą właśnie rurkę wkładamy w tulejki od lewej strony o mocujemy (jak przeją na wylot przez tuleje) za pomocą takich śmiesznych zawleczek. kruczek jest w punkcie w którym owa tuleja styka się w walcem, tam własnie powinna być taka teflonowa (miękki plastik) tulejka która własnie amortyzuje luzy między metalową tuleją w bolcem... takie tuleje o ile się dowiadywałem (a szukałem dość długo) można kupić np. w slepie na narbutta sa dość spore pieniądze... (kilkadziesiąt złotych, radzę zadzwonić i spytac...) jeśli natomiast ktoś już nie ma tych teflonowych wkładek to pewnie yrobiły mu się już same metalowe tuleje i bolce... wtedy trzeba wymienić cały komplet mechanizmu.... czyli to jest koszt około 300-400zł... co więcej, na szrotach rzadko chcą sprzedawać same łączniki tych tulei tłumacząc że wchodzą one w skład zestawu ze skrzynią...

tutaj jest włąsnej roboty rysunek poglądowy i proszę się nie śmiać... nazwy są zachowane te co w tekście powyżej:

mam nadzieję że tym wyczerpałem temacik 8)

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2004-05-31, 08:21   

Polecam wymontowac i dac do zykłego tokarza by dotoczył tulejki z brązu.
U mnie załatwiło to sprawe i działa bez problemów.
Pozdro.

Gepard 

Wysany: 2004-05-31, 19:44   

kuzwa jutro dzwonie na narbutta jak bede mial cene to zarzuce chyba ze ktos mnie juz uprzedzil

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: