Wysany: 2005-08-12, 14:03 Tworzenie strony internetowej - jak to ugryźć
Witam serdecznie,
Chciałbym stworzyć prostą stronke. Jednak nie mam o tym pojęcia.
Może znacie jakiś prosty i przyjazny programik, w którym będę mógł to zrobić??
Ma to być kilka zdań + zdjęcia.
Szukam też dobrego darmowego serwerka gdzie będę mógł to umieścić?
Co polecacie?
Dzięki za pomoc.
pozdr
www.google.pl szukaj "kurs html", co do serwera na allegro jest gość co sprzedaje miejsce po atrakcujnych cenach albo http://miasto.interia.pl/ lub w góglach wpisz darmowy hosting
Zgadzam sie z przedmowcami, poszukaj w sieci jakiegos kursu html, masz tam wszystko wytlumaczone na przykladach, do prostych stron praktycznie nie bedziesz musial nic zmieniac - wklejasz wlasny tekst, grafike i gotowe. Pozatym polecam ksiazki wydawnictwa Helion (bede w domu to moge podac konkretne tytuly, bo w tej chwili w robocie siedze). Sa tam wytlumaczone zarowno podstawy, jak i trudniejsze zagadnienia, ktorych w kursach w sieci praktycznie nie znajdziesz, no i duzo wiecej komentarzy itp, a przy tym te ksiazki nie sa drogie.
Jesli chodzi o program, to mozesz nawet pisac w zwyklym notatniku pod windows, i potem zapisywac gotowe strony jako html. Do naprawde prostych stronek wystarczy.
Odradzam korzystanie z edytorow graficznych robiacych wszystko za Ciebie - na poczatku duze ulatwienie, ale po pierwsze za duzo sie nie nauczysz, a po drugie tego typu programy robia straszny balagan w kodzie. Jak bedziesz kiedys chcial przebudowac stronke stworzona w czyms takim to chyba lepiej jest napisac wszystko od nowa niz przebijac sie przez smieci wygenerowane przez program. Polecam polskiego Pajaczka (tekstowy), mozesz go sobie sciagnac ze strony producenta http://www.creamsoft.com.pl/pajaczek/ Program bardzo rozbudowany, a jednoczesnie latwy w obsludze. Najnowsza wersje mozesz sciagnac chyba tylko 30 dniowa, ale starsze bez ograniczen, a roznia sie praktycznie tylko brakiem wodotryskow. Jak bys mial jeszcze jakies pytania to pisz.
a tam to jest very easy ..........dzwonisz do kolegi i pieknie sie usmiechasz, wyginasz, obiecujesz całusa i masz strone internetowa
ps. trzeba byc kobieta!!!!!!
Miruś
Hmm
Musisz najpierw skorzystać z najbardziej odpowiadającego ci programu do tworzenia stron html Dużo informacji możesz znaleść na tym forum http://komputery.katalogi.pl/forum_5/
Ja osobiście zaczynałem od polskiego programu "pajączeka" fakt było ta pare lat temu i tamtego czasu był to chyba jedyny polski program ... linijka po linijce a kodu html trzeba było sie uczyć na pamięć ...
Dzisiaj programy są o wiele prostrze wszystko mozesz robić na gotowo nie koniecznie uzywając kodów html Ja np pracuje na Adobe go live a ze jestem troche leniwy ten program bardzo ułatwia mi pracę
Pozatym era html po mału dobiega końca i wszystko juz zaczyna się kręcić w skrypcie php
Mozesz tez kozystać z office - Front page ale ja osobiście ci go nie polecam Je
Najprostrzą metodą jest np zaprojektowanie twojej stronki w wordzie i zapisać ją w pliku >html pamiętak ze musisz mieć jeszcze jakiś serwerek na który ją wgrasz, jeżeli bedziesz chciał wiekszych informacji pisz ....
Pozdrawiam
8)
_________________ Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Ja zaczynałęm od pisania w notatniku korzystając z książki "Tworzenie stron WWW. Ćwiczenia praktyczne" - Helion, którą polecam na początek. W ten sposób można naprawdę dużo się nauczyć i w przyszłości tworzyć/edytować strony z taką łatwością, a jaką posługujesz się na co dzień językiem ojczystym.
Co do edytorów, to polecam "ez HTML", ale tak jak wspomniał Bruner, odradzam uczenia się podstaw korzystając z ów programów, chyba że zależy Ci tylko i wyłącznie na szybkim zrobieniu prostej strony WWW.
Jeżeli natomiast chcesz się tym zająć na poważnie, to ucz się PHP, bo HTML odchodzi powoli do lamusa .
a tam to jest very easy ..........dzwonisz do kolegi i pieknie sie usmiechasz, wyginasz, obiecujesz całusa i masz strone internetowa
ps. trzeba byc kobieta!!!!!!
Miruś
Uroda i predyspozycje do gibania się i wyginania w końcu przeminą. Wiedza zostanie. Pomyśl o tym
Powitanko...
Ja już mam na swoim koncie kilka stron www dla firm... (obecnie pracuję na Macromedia DreamWeaver MX (bardzo zaawansowane narzędzie), ale Tobie polecam na początek Polski program Pajączek. Jest bardzo prosty i intuicyjny w obsłudze. Po za tym w sieci możesz znaleźć wiele darmowych edytorów kodu HTML.
Do obróbki grafiki polecam Corel Draw 8 (sam na tym pracuję - jest lepszy od 10 moim zdaniem) lub Adobe PhotoShop 6.
Jeżeli będziesz potrzebował pomocy lub porady, to wal do mnie na PW.
_________________ "Houston - I have a problem..." Tragedia się stała ! Becia w oczko dostała !
"Na złość mamie odmrożę sobie uszy..." - human... unperfect life form