BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e30] Aparat zapłonowy - ciekawe, help :)
Autor Wiadomo
KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2005-07-20, 19:53   [e30] Aparat zapłonowy - ciekawe, help :)

Sytuacja przedstawiona na rysunku.

Zdjęcie wykonane przed zdejmowaniem głowicy. Po naprawie silnik źle pracuje. Zauważyłem że cały aparat zapłonowy jest inaczej włożony, mianowicie jest obrócony zgodnie z ruchem wskazówek zegara o pewną część obrotu, pokazana na foto. (Rurka gumowa, prawie się załamuje o dekiel) . Oczywiście próba obrócenia przez regulację zapłonu powoduje za wolny zapłon czego wiynikiem jest super nierówna praca, porównywalna do zdjęcia jednego kabla ze świecy.

Acha.

Kopułka i palec wydają się do zużyte., Kabel 3 świecy ma przebicia. Ale tuż przed zdejmowaniem głowuicy silnik PRACOWAŁ RÓWNO, cykał tylko zawór. A teraz faluje i sie telepie.

Co mam zrobić??

Help:(

Benek_Gliwice
[Usunity]

Wysany: 2005-07-21, 08:58   

Korpus aparatu zapłonowego nie musi być włożony dokładnie w tej samej pozycji - wałek jest na wielowpust i położenie może być dowolne byle zapłon był dobrze ustawiony.
Próbowałeś kręcić w obu kierunkach? Piszesz tylko o przekręceniu które spowodowało opóźnienie zapłonu - kręcenie w drugą stronę powinno przyśpieszyć zapłon.
No i jeszcze jedno pytanie - bynajmniej nie bezzasadne ...
Masz dobrze połączone kabelki do świec? Już widziałem przypadek, że człowiek miał poprzekładane kable (przesuniete o jedno pole przy zachowaniu kolejności zapłonów w cylindrach 1-3-4-2). Efekt jest taki, ze silnik chodzi jak stara krowa z rozwolnieniem i do niczego się nie nadaje.
Pozdrawiam

KotSylwester 

Wysany: 2005-07-21, 09:07   

włąśnie mój chodzi jak stara krowa.

Myślę że nie zdejmowali kabli z kopułki, a do silnika są podłączone dobrze, jakieś wskazówki jak to sprawdzić.

Kręciłem w prawo i w lewo, zapłon zwalnia porzyspiesza, ale silnik nadal jest krowiastą sraczką.

Benek_Gliwice
[Usunity]

Wysany: 2005-07-21, 09:21   

No to prawdopodobnie masz to o czym pisałem. Wizualnie kabelki są dobrze osadzone w kopułce i prawidłowo połączone ze świecami ale wałek z palcem rozdzielacza jest przekręcony np. 1/4 obrotu i stąd mogą być te objawy. Daje zapłon nie na ten cylinder co trzeba ...
Troszkę ryzykowne jest takie przestawianie na pałe bo może ci ostro walnąć w wydech i będzie kaszana.
I jeszcze jedno pytanie - masz dobrze ustawiony rozrząd? To też może być przyczyna tych objawów.
Pozdrawiam

KotSylwester 

Wysany: 2005-07-21, 09:28   

hmm... nie wiem... Mechanicy chyba się popisali po całości....

Pomijam fakt że najpierw kolektor dolotowy był niedokręcony o czym pisałem w innym poście, to teraz mówisz że to może być rozrząd...

I w dodatku nie wiem gdzie w Wawie mam to zrobić.... Ci mechanicy mają urlop...

Dodatkowo jeszcze na światłach spadną czasem obroty... jakby się zdławił na chwile...

Benek_Gliwice
[Usunity]

Wysany: 2005-07-21, 11:34   

Oj ja pas ...
Dobry mechanik - to najlepsze co możesz zrobić :( Przyczyn może być o wiele więcej i trzeba popatrzeć i posłuchać jak pracuje serduszko twojej basi. Rzuć okiem na stronę chłopaków z Łodzi - tam są dobre namiary na sprawdzone warsztaty (a z wawy daleko nie masz) :
http://www.bmw-klub-lodz.com.pl/
I podaj namiary na patałachów aby inni się na nich nie nacieli ...
Pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: