BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Co moge zrobić żeby palil mniej gazu??
Autor Wiadomo
lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Doczy: 23 Mar 2004
Skd: Lubin-Haverhill
Wysany: 2005-07-07, 01:34   

Z tego co wiem to sroba na parowniki sklad mieszanki ustawia sie tylko dla wolnych obrotow.

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2005-07-07, 01:40   

wiec jak ustawia sie sklad mieszanki dla wysokich obrotow?

(w parowniku sa 2 sruby i faktycznie jedna z nich odpowiada z awolne obroty)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-07-07, 01:48   

dla nie-wolnych obrotów ustawia się skład mieszanki na reduktorze (I generacja), lub na diagnostyce u gazownika 8) (II generacja) ...ale nie dam sobię głowy amputować, że przy żadnej instalacji nie robi sie tego śrubą na parowniku :?

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysany: 2005-07-07, 01:51   

Jak zyje i z gazem w autach mam do czynienia nie jednej firmy parownik widzialem ale 2 srob regulacyjnych nie widzialem w zadnym. W parownikach jest sroba reulujaca wolne obroty i sroba doplywu ilosci gazu do parownika nie ma sroby odpowiadajacej za wysokie obroty. Natomiast za to jak szybko silnik wkreca sie na obroty odpowiada sroba na wezu doprowadzajacym gaz do mixera lub zamiast tej sroby silnik krokowy gazu nazywany atuatorem ktory powinien byc wtedy sterowany sygnalem plynacum z sondy lambda.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-07-07, 02:08   

no to śruba na wężu, to właśnie reduktor (lub register), a "silnik krokowy" od gazu jest sterowany z sondy, ale za pośrednictwem sterownika - czyli potocznie "komputera" - dlatego można ustawić skład mieszanki przy pomocy odpowiedniego (do danego sterownika) interfejsu diagnostycznego

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2005-07-07, 10:53   

troche to tak atroche to nie !

ta srubka na parowniku najczesciej na kluczyk ampulowy
wlasnie sluzy do okreslenia ilosci gazu jaki ma dostawac sie do parownika
wiec mysle ze wystarczy troszke ja wkrecic i autko bedzie mne palilo

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysany: 2005-07-07, 11:01   

I znowu sie czegos nauczylem do tej pory reduktor i parownik to bylo to samo a tu prosze okazuje sie ze reduktor to register czyli sroba reguacyjna na wezu. :roll: Co prawda pierwszy raz slysze zeby ta srube ktos reduktorem nazywal ale niech tam bedzie. W koncy mowilismy o tym samym tylko inaczej to nazywalismy.
A co do zabawy srobka odpowiadajaca ze ilosc gazu doplywajaca do parownika to nie wiedze wiekszego sensu ilekroc sie nia pobawilem to efekt byl wprost przeciwny do zamiezanego tzn obroty maksymalne spadaly przez co auto bylo mniej dynamiczne co za tym idzie wyprzedzanie byla udreka. A spalanie sie nie zmianialo tylko czas jazdy sie wydluzal :wink:

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysany: 2005-07-07, 11:13   

Napisz jeszcze prosze jakiej firmy masz parownik i jaka elektronike.
Czy spalanie takie bylo zawsze czy sie stopniowo powiekszalo.
Ile km na instalce zrobiles od mometu jej zamontowania.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-07-07, 15:52   

lokop e30 320i napisa/a:
I znowu sie czegos nauczylem ....

hmmm - jednak nie miałem racji w kwesti nazewnictwa :oops: sie mi coś pokitłało, bo reduktor, to to samo co parownik, natomiast śruba, to register... coś mi się po01.05.2005 r.

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-07-08, 17:49   

Panowie przykręcając ilość gazu musze regulować obroty/mieszanke śróbą na parowniku bo się dławi ale to nic nie zmienia jak by nie ustawić spalanie od 18 do 21L na 100km w przyszłym tygodniu pojade do gaz mana bo narazie nie mam czasu.

jakub
[Usunity]

Wysany: 2005-07-09, 13:41   

To, że instalacja jest nowa nie świadczy o tym, że jest sprawna. Zakupiłem niedawno nowy parownik, który miał uszkodzoną membranę i też pochłaniał duże ilości gazu.
Z Twoich wypowiedzi wynika, że sam sobie regulowałeś instalację, ale nie wiem czy robisz to dobrze. Dławienie śrubą na registerze to złe rozwiązanie.
Skład mieszanki dla wysokich obrotów (oczywiście w amatorskich warunkach) ustawia się w następujący sposób:
Uruchamiamy silnik (rozgrzany) i wkręcamy go na 3000 obr/min (najlepiej skorzystać z pomocy drugiej osoby). Przepustnica ma pozostać nie ruszona. Śrubę na registerze powoli wykręcamy (wcześniej trzeba ją trochę wkręcić), obroty silnika zaczynają rosnąć. W pewnym momencie usłyszymy, że obroty przestały rosnąć. Wkręcamy śrubę o ćwierć obrotu i powinno być dobrze. Operacja powinna być wykonana powoli i starannie.

Ustawianie wolnych obrotów:
Śruba na parowniku odpowiada za skład mieszanki na wolnych obrotach.
Wkręcona - mieszanka zbyt uboga silnik nie pracuje równo, wykręcona - mieszanka za bogata silnik także nie pracuje równo.
Gdzieś pomiędzy jest miejsce gdzie silnik pracuje równiutko i tak trzeba zostawić z tendencją do wkręcania.

Podane przez Ciebie zużycie gazu sugeruje, że jest jakieś uszkodzenie parownika, może być nieszczelność w układzie wolnych obrotów, albo jest np niedogrzany przez ciecz chłodzącą.

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-07-09, 14:27   

Wiem,że gdzieś mi ucieka płyn chłodzący może dlatego zużycie jest tak duże. A może w parowniku przelatuje gdzieś płyn do gazu może być tak?

jakub
[Usunity]

Wysany: 2005-07-09, 14:48   

Raczej nie, ale ... wszystko jest możliwe.
Jeżeli silnik był sprawny na benzynie, szukałbym uszkodzeń w układzie gazowym.

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-07-09, 15:02   

Jezeli problemy z plynem chlodniczym pojawily sie wraz z instalacja lpg to wiadomo, gdzie szukac. Gaziarze musieli cos zepsuc.

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysany: 2005-07-09, 22:20   

Jesli by plyn chlodniczy uciekal w takich ilosciach ze nie ogzewal by parownika to ten by zamarzl i wogole jazda na gazie by sie skonczyla. Acha jak u mnie fura bez wyraznych przyczyn zaczela zjadac 18 na 100 przy umiarkowanej jezdzie przy ktorej wczesnie spalala 15 to sie puzniej okazalo ze ju sie uszczelka pod glowica skonczyla.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: