BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
szyberdach
Autor Wiadomo
Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2004-06-16, 21:47   szyberdach

Mam pytanie czy u kogoś w BMW jest zamontowany szyberdach taki uchylany tylko pod małym kątem? Pytam bo dziś (po3dniowym postoju) na zakrecie miałem prysznic z deszczówki która ciekła tylko z okolic zawiasów :cry: Czy ktoś wie jak to uszczelnić czy coś???

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2004-06-16, 22:02   

Pierwsza sprawa, może błacha, ale czy oby na 100% miałeś dobrze zamknięty szyber :?:
Druga sptrawa to taka żebyś sprawdził uszczelke :)

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Go

Wysany: 2004-06-16, 23:43   

a co masz orginalny szyber?? ja mam orginalny i po ostrym deszczu czysciutko i sucho!
no i oczywiscie uszczeleczka pierwszoplanowa sprawa nie moze byc sparciała bo inaczej bedzie cieklo z reszta w tych starszego typu szyberkach montowanych nieorginalnie jakos woda lubiła sobie przeplywac do srodka :wink:

a tak przy okazji szyberka to potrzebuje korbeleczki do moejgo bo niestety u mnie zabrakło :?

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-06-16, 23:49   

Cytat:Mam pytanie czy u kogoś w BMW jest zamontowany szyberdach taki uchylany tylko pod małym kątem?

Charles:a co masz orginalny szyber??

Jeśli on jest tylko uchylany pod małym kątem to podejżewam że fabryka nie wstawiała takiego szybra :lol:
Jeśli się myle to niech ktoś mnie poprawi 8)

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2004-06-16, 23:54   

Paweł ale z Ciebie szczwany lis :wink: faktycznie, masz racje hehe :wink:

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-06-16, 23:56   

Lukas poprostu wytłumaczyłem Charles-owi oco chodzi :P

Go

Wysany: 2004-06-17, 00:00   

no luzik kolega ma uchylany ale moze miec uchylany i odsuwany taki jaki jest u mnie :wink: dobra wykazalem lekkie hmm niezrozumienie tekstu czytanego i brak wiedzy az mi :oops: :wink:

Miki 

Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2004-06-17, 09:22   

LUKAS napisa/a:
Pierwsza sprawa, może błacha, ale czy oby na 100% miałeś dobrze zamknięty szyber :?:
Druga sptrawa to taka żebyś sprawdził uszczelke :)

Tak miałem dobrze zamknięty :!: :!: A co do uszczelki to po wytarciu jej do sucha sprawdziłem i wydaje sie ok nie ma żadnych popękań ale zaznaczam że woda dostała się przez zawiasy tylko a nie waliła całą długością uszczelki :? Dziwi mnie ten przeciek bo przecież po myciu nawet nigdy tego nie bylo ( no może raz ale wtedy faktycznie żle zamknąłem szyber).

Anonymous
Go
Wysany: 2005-07-04, 16:09   

to raczej nie wina uszczelki

mam 525e e28 z szyberem i on w zasadzie nie ma uszczelki gumowej tylko grubą taśmę chłonącą wodę (takie coś podobne do twardej gąbki, to samo jest przy uszczelkach przy szybach w drzwiach, tylko ciensze)
taśma ta nie przylega ściśle do krańców otworu dachowego, jest po ok 0.5-1 mm luzu wiec teoretycznie woda może sie przedostać
ale...
jak zaczyna padać to taka taśma wciąga wode i sie rozszerza tym samym sama sie uszczelnia w stosunku do wyciecia w dachu.

jest to o wiele lepsze rozwiązanie niż z uszczelkami gumowymi, ponieważ tutaj jest założony mały przepływ wode każdorazowo jak uszczelka moknie i producent inaczej rozwiązuje przepływ wody.
Jeżeli masz uszczelke i ci to parcieje czy pęka to wtedy leci na głowe

Nie wiem jak jest u ciebie, oryginalnie powinna być taśma chłonąca wiec może masz jakiś dłubany szyber, wtedy wszystko może sie zdarzyć

moja etka jest z 85 i ta taśma jeszcze nigdy mi nie przeciekała wiec jest to trwała i solidna rzecz, problem raczej jest gdzie indziej, może zasyfione (zatkane) kanaliki odpływowe i woda nie ma gdzie spływać

EDIT:

sorry .. :) ))
zle spojrzałem na date postu, myślałem ze jest to post z czerwca tego roku, a okazało sie ze coś wygrzebałem niechcąco z zaswiatów :) ))

jaras87 

Doczy: 11 Cze 2005
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-07-04, 17:29   

mam w e21 szyberdach przesuwany i uchylany i no wypadałby wymienic uszczelke ... gdzie cos takiego dostac... ?

Anonymous
Go
Wysany: 2005-07-05, 09:32   

chyba najpredziej na szrocie

nie wiem co masz w e21, taśme czy uszczelke gumową ale nowa gumowa pewnie kosztuje kosmos, kiedyś chciałem kupic taką do szyberdachu starej S-klasy 116 SE, był tylko FEBI i chcieli mnie za niego skasować 800 zł, byc może tutaj cena bedzie niewiele niższa

jeżeli masz taśme to jeżeli nie jest poszarpana to nie musisz jej wynieniać, ale jezeli chcesz to raczej też tylko szrot, najtaniej i najszybciej znajdziesz coś dobrego, no chyba ze chcesz puścic pare setek, wtedy goń do sklepu :)

Romek2g
[Usunity]

Wysany: 2005-07-06, 09:10   

ja kupiłem nową w serwisie BMW do e36 (miałem z 91r a założyłem od nowszych np 95 - jest w jednym kawałku) kosztowała jakieś 80 PLN więc nie było co sie zastanawiać mam nową i ładną uszczeleczke jak w modelu po liftingu

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: