Mam problem ze stukaniem w czasie jazdy. Nie mogę zlokalizować źródła tego problemu.
To stukanie jest co najmniej dziwne. W czasie ruszania, jazdy po wybojach,hamowania nic nie stuka. Ale jak jade sobie ze stałą prędkością po równej nawierzchni to co jakiś czas słyszę takie "stuk" jakby tłumik o coś uderzył a przecież nawet nie dodałem gazu. Tłumikiem machałem za rurke z tyłu i nic nie słychać. Zresztą oglądałem w kanale i nic nie wiadomo. Wiem jedno że mam prawe tylne łożysko do wymiany bo lekko szumi ale czy to ono może wywoływać też jakieś stuki?
Zobacz czy czasem nie masz czegoś leżącego luzem w bagażniku co moze Ci się obijać o tylne oprcie;) Już tak kiedyś się zestresowałem, a to była pierdółka
Wysany: 2005-07-03, 23:57
No właśnie nie mam bo butla od gazu styłu sobie leży wiec dbam o to żeby nic nie latało. No nic jutro jeszcze wypakuje wszystko i zrobie testa.
bloto [Usunity]
Wysany: 2005-07-05, 00:27
no i wszystko wypakowane a tu nadaL stuka, dzis zauwazylem ze nawet parkujac w garazu jadac co najwyzej 5km/h stuknie wiec niewiem o co chodzi, kurka tlumik przyczepiony jak nalezy moze dyfer oddaje takie hałasy prosze o info.
pozdro.
bloto [Usunity]
Wysany: 2005-07-05, 18:25
No i znalazłem winowajcę.
Jak wezme sobie rozbujam samochod na boki to tak jak na zdjeciu ten element metalowy lata sobie tak jak wskazują strzałki i wywołuje te stuki.
I teraz pytanie dlaczego. Czy wystarczy dokręcić śrubę a jeżeli tak to jak bo jak nią kręce to mi sie sforzeń obraca.
Anonymous Go
Wysany: 2005-07-05, 19:20
to jest tylny stabilizator (1)
jest połączony z wahaczem lub jakims jego zależnym elementem częścią numer 8+9
przyczyny stukania są 4 albo padła tulejka w elemencie nr 8 (łącznik stabilizatora tył), to to gdzie przchodzi śruba (10), albo supnął się sworzeń na tym elemencie, albo poluzowało mocowanie elementu 9 lub (tutaj nie jest to pokazane na rysunku), ten stabilizator musi mieć jeszcze 2 miejsca mocowania do nadwozia, jest mocowany obejmami w których są gumy są zrobione tulejki które amortyzują jego drgania, jak one sie wybiją stabilizator ma luz i wali w ubitą mase
żeby sprawdzić dokładnie wjedź na kanał (nie podnoś samochodu na lewar czy coś, ma stać swobodnie) i poruszaj stabilizatorem z każdej strony przy łączniku energicznie w góre i w dół, powinienes usłyszeć z którego miejsca dochodzi stukanie, poza może elementem nr 9, tutaj warto sprawdzic czy jest dokręcony bez względu na pomiar słuchowy
EDIT:
przykręcenie dodatkowe nic nie da bo to coś pracuje góra dół, i na tej płaszczyźnie wywołuje stuki, poza tym jeżli sworzeń ci sie obraca tzn ze już jest przykręcony
natomiast jak chcesz to odkręcić to polecam włożyć płaski klucz między sworzeń i stabilizator, i odpychając lekko pod kątem sworzeń, tak żeby go sklinować w otworze stabilizatora, powoli odkręcaj nakrętkę
możesz tez spróbować docisnąć sworzeń do stabilizatora jeżeli masz odpowiednie narzędzie, wtedy łatwiej go zaklinować zeby sie nie obracał i odkręcić
bloto [Usunity]
Wysany: 2005-07-05, 20:15
wlasnie tutaj jest tego typu sprawa ze ten element nr 1 gdzie jest ten otwor poprostu ma luz. Tak jakby ten otwor byl za duzy. Czyli albo sie dziurka ta powiekszyla albo na tym sworzniu sie ugniotło. No ale widze że i tak musze to odkręcić i oszacować.
pozdro.
Anonymous Go
Wysany: 2005-07-05, 20:30
czyli pewnie stuka ci sworzeń
to standard, na gdańskich drogach na łącznikach bilsteina (tyle że przód) z miękką zawiechą da sie bez stuku przejezdzić może rok
tyłu jeszcze nie wymieniałem (mam niunie przez ponad 3 lata) wiec tutaj sprawa wygląda znacznie lepiej
wymień oba od razu na nowe (koszt może 60-80 zł za sztuke i zapomnij, tyle że nie kupuj włoskiego syfu bo za pół roku znowu bedziesz musiał kupić)
przy okazji jak już to wymieniasz dobrze jest tez wymienic gumy w obejmach, które trzymają stabilizator do nadwozia, masz wtedy spokój na dług z całym tym elementem (koszt tych gum to może 20 zł za sztuke), czas wymiany całości dla sprawnego mechanika to ok 1h czasu
bloto [Usunity]
Wysany: 2005-07-08, 15:17
Okazuje sie ze z drugiej strony jest tez miejsce na klucz i dokrecilem to o pol obrotu i jest git nic nie stuka.