BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Rozczepienie napędu w IX-ie
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2004-05-12, 15:20   Rozczepienie napędu w IX-ie

Myślałem żeby rozczepić jakoś napęd w swoim ix-ie bo teraz na tych kapciach, w automacie i z napędem na 4 pali strasznie i wolałbym żeby troche lepiej chodził. Czy wystarczy tylko wyczepić ze skrzyni (automatycznej) ten wałek od napędu na przód? Chodzi mi o to żeby na zime oczywiście móc spowrotem go wczepić. Czy poprawiło by to przyspieszenie jeżeli zostało by te samo 65% mocy przekazywanej na tył? Czy wogóle można coś takiego robić? :?

kaprys
Go
Wysany: 2004-05-12, 22:32   

można jakoś napewno... nie widzialem jeszcze IX na oczy od dołu ale większość jeżdzacych ma rozszczepione...

a własnie tak w celach porównawczych ... : ile Ci to pali i jakie masz gumy wrzucone???

p.s. ja to bym zrobił z niego manuala i zostawił napęd na 4

Anonymous
Go
Wysany: 2004-05-12, 23:26   

No ja tez bym chetnie z niego zrobił manuala ale prowadze tylko jedną ręką i zostane juz na zawsze udupiony w automatach :(
przy mojej jeździe a przewaznie jeżdże "żwawo" 8) pali mi 18-19l
Kapcie mam 215 na 9-cio calowych felgach które tez troche ważą.
Nic kur... nie moge z nim zrobic żeby lepiej chodził bo ponoć skrzynia nie wytrzyma (myśląc o turbinie) Co zrobić żeby lepiej ganiał???

kaprys
Go
Wysany: 2004-05-12, 23:35   

to najpierw trza coś wymyslić jak skrzynie automatyczną wzmocnić...a poxniej wziąść się za przeróbki silnika...
niestety o skrzyniach tio ja nie mam zieloneho pojecia :cry: szczególnie automatach

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2004-05-12, 23:43   

a czemu miałaby nie wytrzymać? myślę że bmw nie robi skrzyń wytrzymałościowo na styk...
i możesz próbować smignąć go turbinką...

kaprys
Go
Wysany: 2004-05-12, 23:45   

loko napisa/a:
a czemu miałaby nie wytrzymać? myślę że bmw nie robi skrzyń wytrzymałościowo na styk...
i możesz próbować smignąć go turbinką...

seryjny automat to seryjny...
w końcu to nie Dragstery...
ale próbowac trzeba :)

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2004-05-12, 23:47   

ale z drugiej strony nie popadaj w skrajności... turbiną to on nie zrobi draga z ix-a.. co najwyżej autko byłoby niewiele szybsze od twojego.. co najwyżej... a gdyby miał kasę żeby się tym zająć na 300KM to wtedy miałby i kasę na wzmocnienie skrzyni

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2004-05-12, 23:55   

Super połowa odpowiedzi nie na teamt ale spoko,co do rozczepienia napedu wydaje mi sie ze wystarczy zdjac wał od skrzynu do przedniego napedu tak jak to było i jest robione w wojskowych starach 6x6.

Anonymous
Go
Wysany: 2004-05-13, 12:58   

To przy okazji zapytam czy może dyfer od IX-a możnaby zaadoptować do zwykłej E30?? Pytam bo podobno wszystkie są zeszperowane...

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-05-13, 13:33   

owszem, tylny, może mieć przełożenie 3,64 3,73 lub 3,91 U Kuby jest prawdopodobnie to najniższe przełożenie bo kolega ma automat. Tak więc z manuala można całkiem króciutki dyferek wyrwać ... tylko weź to znajdź :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

toomasz27
Go
Wysany: 2004-05-13, 14:02   

Co do "wzmacniania" tego automata w 325ix ... nie chcę się wymądrzać zanadto bo akurat automat od beemki z napędem na 4 koła do mnie jeszcze do roboty nie trafił ale ... przypuszczam że jest to ten sam "wypust" co przy zwykłym tylnym napędzie... czyli 4 stopniowa skrzynka o oznaczeniu 4hp-22 produkowana przez ZF. Takie same skrzynki były stosowane w 3 i 3.5 litrowych 5 E-34 i 7 E-32 i jakoś po 250-300 tys. km. wytrzymują ...także nie jest tak znowu strasznie (a wziąwszy pod uwagę moc silnika 3.5 czyli 211 czy 218 koników znaczy to że przy 170 konnym 2.5 powinny być jeszcze mniej obciążone.) Nie wiem tylko w jaki sposób jest ten rozdział momentu obrotowego po 35/65 % na osie rozwiązany...i czy "chamskie" zdjęcie wałka przekazu mocy na przód nie spowoduje włączania trybu awaryjnego w skrzyni (zakładam że automat kolegi Kuby ma przełącznik trybu jazdy S/E/M)

Kimbek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Molde/Świdnik
Wysany: 2004-07-07, 23:30   

I co z tym rozczepianiem próbował ktoś bo i ja się zastanawiam czy tego nie zrobić i jak to będzie chodzić

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-07-08, 13:48   

napisz do autora tego watku : on odczepial wiec bedzie wiedzial :)

http://www.forum.streetra...highlight=325ix

Kimbek 

Wysany: 2004-07-08, 23:16   

I napisałem i dostałem odpowiedz że niestety zwykłe rozłączenie wałka nie wchodzi w grę. Trzeba praktycznie usunąć
przynajmniej centrelny dyfer i połączyć skrzynię z mostem długim wałem

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-07-08, 23:28   

czyli zrobic sie jak najbardziej da ale koszta rosna - z drugiej strony zawsze mozna powrocic do oryginalu .....

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2004-07-08, 23:34   

Moze jak ktos ci odpwoedział fajnie by było o tym anpisac co i jak na forum albo na stronie zeby pytanie nie było powtarzane???????????Dzieki za zainteresowanie.

Kimbek 

Wysany: 2004-07-08, 23:39   

właśnie tyle mi odpisał to są jego słowa,usiłuje się dowidzieć coś więcej

Kimbek 

Wysany: 2004-07-11, 18:53   

Sprawa wygląda tak, że centralny dyfer nie jest blokowany i napęd jest przekazywany tam gdzie
mu łatwiej , czyli jak się usunie sam wał to napęd będzie przekazywany na przedni wał, którego nie ma.
Efekt jest taki, że samochód stoi.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: