BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
co wybrać benzyna plus gas czy diesel?
Autor Wiadomo
MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-05-19, 10:44   co wybrać benzyna plus gas czy diesel?

z powodu straty obecnej bawarki stoję przed nowym problemem i nową inwestycją a mianowicie chodzi mi o E-30 Touring tylko czy brać z silnikiem m20b25 i ładować gaz ( w moim przypadku to konieczność) czy m21d24 i lać olej (boję się tylko zimy i padającej pompy) proszę o spostrzeżenia z doświadczeń a nie o teorię tę znam.[/u]

Bad_Boy 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 16 Kwi 2005
Skd: Germania
Wysany: 2005-05-19, 10:59   .

jezeli chodzi Ci o ekonomie - to laduj gaz- instalacja bedzie nowa. A stary silnik Diesla ? Duzo pali, a ropa juz w cenie benzyny....
Ostatnio zmieniony przez Bad_Boy 2005-05-22, 03:18, w caoci zmieniany 1 raz  

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2005-05-19, 10:59   

z 325i + LPG masz wiecej frajdy z jazdy niz z 324 :) no i taniej :D
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

Jacek E30 
em pała E30

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2005-05-19, 19:54   

Tylko i wyłącznie benzyna+gaz - przy tej cenie ropy to diesle musiałby jeszcze raz mniej palic żeby były ekonomiczne , niewspominając o przeglądach !! !
BAD BOY - pięknie to napisałes : " ropa juz w cenie benzyny "

cinek_sw 
Dezerter

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Leszno
Wysany: 2005-05-19, 20:17   

no i przede wszytkim sound, sound i jeszcze raz sound... nie mam pytań...

GG 6271263

------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW -> > Bóg powiedział ludziom co dobre :) :)

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2005-05-19, 23:16   

Tak chodzi mi głównie o ekonomię sporo kilometrów robię, pozatym, to tourig więc od razu wyeliminowałem mniejsze pojemności.

Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie m20b25 jakieś mankamenty... są pewnie na pierwszy rzut oka nie widoczne nie chcę się wpakować w szmelc.

pozdro Maras

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-05-19, 23:45   

z reguły touringi nie są aż tak katowane jak sedany czy coupe, ale tylko z reguły - więc sprawdź kompresję oraz sprawdź czy kielichy nie maja pęknięć - 2,5 mają często tę przypadłość, zwłaszcza te jeżdżące po naszych drogach, ewentualnie warto sprawdzić szczelność głowicy.... i tak na pierwszy ogień to tyle, reszta jak w przypadku pozostałych beemek -

... i jeszcze jedno - m20 bierze olej taka już jego uroda, więc jeśli silnik będzie podejrzanie czysty, to nie dobrze

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-05-20, 15:34   

Zdecydowanie benzyna plus dobry, najlepiej szarpnąć sie na wielopunkt, gaz.

Diesel sie trzęsie, w tej cenie ropy trzęsie również kieszenią, śmierdzi, klekocze, i ma przewaznie duuuzy przebieg.

Szkoda ze w Touringu nie robili ISów, tam byś mial i osiągi na niezłym poziomie, i ekonomie. Przy katunku 12 litrów pali. No i wielopunkt do 4 cyl we wmiare przystępnej cenie.

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

Gixer
[Usunity]

Wysany: 2005-05-20, 22:29   

A ja wybralem diesela i nie zaluje.
Pali 7l ropy a ze jest prawie w tej samej cenie to nie ma znaczenia bo olej napedowy zawsze mozna kupic taniej :wink:
A taki 325 z gazem to spala ok.15l gazu i jak to przeliczysz to i tak taniej smigac dieselem a taki 324TD ma tez fajne osiagi.
A jeszcze dochodzi do tego fakt ze takie zagazowane 325 zle to znosi,np. padajace przeplywki.A dobra instalacja tez swoje kosztuje...
W zimie z rozruchem zero problemow:nawet jak bylo ponad -20 to zapalal od razu a stoi pod chmurka :)

Bawar
[Usunity]

Wysany: 2005-05-21, 17:30   

Witam.Choc osobiscie posiadam 1.8 tylko benzynka napewno teraz zakupił bym diesla.Niemcy to chyba najbardziej oszczedny naród w europie a jednak przed gazem sie bronią i lataja coraz bardziej w dieslach.Oryginał to oryginał i bez powodu zapewne gazu nie ładuja do swoich samochodów nawet u producenta.Ale to oczywiscie moja prywatna opinia :wink: Pozdrawiam

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-05-21, 22:14   

Bawar napisa/a:
Witam.Choc osobiscie posiadam 1.8 tylko benzynka napewno teraz zakupił bym diesla.Niemcy to chyba najbardziej oszczedny naród w europie a jednak przed gazem sie bronią i lataja coraz bardziej w dieslach.Oryginał to oryginał i bez powodu zapewne gazu nie ładuja do swoich samochodów nawet u producenta.Ale to oczywiscie moja prywatna opinia :wink: Pozdrawiam

oczywiście możesz mieć własne zdanie, ale pamiętaj, że na przestrzeni ostatnich 10-15 lat technologia budowania ropniaków posunęła się o wiele bardziej niż benzyniaków, a dzisiejsze diesle, to nie te same, co kiedyś - dziś diesel nie musi już chodzić jak diesel, no i osiągi ma o wiele bardziej przyzwoite.... a skoro bierzesz niemiaszków za wzór, to pamiętaj, że oni już w ogóle prawie nie jeżdżą E30-kami, bo ich na to stać - powiesz, że top nie ma związku? wystarczy porównać cenę samochodu z benzyniakiem i z nowoczesnym turbodieslem, a zobaczysz, że ma

... ale OT

Bad_Boy 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 16 Kwi 2005
Skd: Germania
Wysany: 2005-05-21, 23:45   

Bawar napisa/a:
Kolego a wiesz ze 65% aut benzynowych w Belgii i Holandii jezdzi na gaz ? Zapewniam Cie ze jezdza lepszymi autami i maja z czego zyc... Niemcy sa bardzo konserwatywni, i dlatego tak bronia sie przed gazem- ale Tu tez widze ostatnio coraz wiecej gazownikow ( benzyna juz za 1.20 Euro).

sancho

Doczy: 20 Mar 2004
Skd: WZ wśćiekły zapierdalacz
Wysany: 2005-05-23, 17:44   

[quote="Pioter_W"]
Bawar napisa/a:
wystarczy porównać cenę samochodu z benzyniakiem i z nowoczesnym turbodieslem, a zobaczysz, że ma

... ale OT

no tak tyle ze Maras mowi o E-30 to jakie to porównywanie benzyny do disesla , stara konstrukcja ,komory wstepne , zero porownania do obecnych diesli
mam diesla i to troche nowszego niz w E-30 )stałem przed podobnym dylematem , na dzien dzisiejszy jezeli mialbym wybierac napewno zagazowalbym benzynke !!

no chyba ze by bylo mnie stac na faktycznie nowoczesnego diesla
pozdrawiam

MrKrYH_e34 

Doczy: 24 Sie 2004
Skd: Turek- Poznań
Wysany: 2005-05-23, 22:16   

Maras zdecydowanie gaz i benzynka .. spalanie smieszne cena gazu chc by nie wiem kiedy to nie wzrosnie do ceny napedu ( chyba ze chcesz jezdzic na opale) przyspieszenie duzo lepsze a w dieslu jak w autobusie posmiejskim ... jak bedziesz mial malo mocy na gazie to przelaczysz na palivko i no problem .. za naprawde dobra instalacje zaplacisz max 2,5 tys .. jesli chcesz jezdzic dluzej tym autem to sie bankowo zwraca taka inwestycja !! !! nie martw wie o silnik !! zyjemy w czasach gdzie caly silnik kosztuje 1200 zl wiec jezdzac na gazie gdybys czasem zajechal silnik to i tak jestes do przodu i to duzo :) . Ale to moje zdanie zrobisz co bedziesz chcial pozdro

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2005-05-24, 12:45   

Dziekuje klubowiczom za wypowiedzi na temat jaki zadałem, faktycznie w moim przypadku nie stac mnie na "nowoczesnego diesla" a te w e-3 faktycznie klekocza sie i trzęsa chyba że na taki trafiłem egzemplarz poprzednio śmigałem 316 M40 na gaziwie i nie narzekałem zrobiłem nim bez problemowo łądnych kilkadziesiąt tysięcy i nadal chodzi chociaż po dzwonie maski nawet nie drasołem.
Pozostane przy benzynce i zagazowaniu cóż polskie realia.
Pozdro Maras

Zamykamy temacik

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: