BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
silnik 2.0 w BMW520 E12 + gaz
Autor Wiadomo
MarcinP
Go
Wysany: 2004-05-06, 23:39   silnik 2.0 w BMW520 E12 + gaz

jak wyregulowąc silnik aby poprawnie chodził na gazie bo jak narazie siorbie 20l gazu i jest straszny muł, ledwo idzie. Jak ustawić rozrząd ?
Niedawno kupiłem samochód przypuszczam że poprzedni właściciel grzebał i coś źle poustawiał, oleju sinik nie siorbie, ciśnienia ma dobre na cylindrach. Także zostaje regulacja.
Gdzie mogę znaleźdz jakąś instrukcję serwisową lub wskazówki do silnika 2.0 gaznik. ?
Z góry dzieki za pomoc

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2004-05-06, 23:50   

od razu ci mówię, jedź do ganikowca i do gazownika niech ci wszystko ustawią raz a porządnie i będziesz miał z bańki

MarcinP
Go
Wysany: 2004-05-06, 23:58   

za nim pojade to sprubuje sam pogrzebać moze akurat coś sie naucze, a jak zkasanie to i tak bede musiał zapłacić za ustawienie, regulacja zapłonem nic nie daje, regulacja mieszanki też nic nie daje w dynamice silnika tylko troche w spalaniu, ale nie o to tu chodzi jak ma brać 20 to niech bierze ale mam wiedzieć za co bierze. nie wiem jak ustawić rożrzad po znakach? jaki kąt wyprzedzenia?

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2004-05-07, 11:45   

ciach----------
Jak ustawić rozrząd ?
ciach----------

Szanowny Kolego w jednym z wontków podałem linka do skanów z ksiązki. Miendzy innymi byłotam jak zakładac pasek w m20 i inne przydatne informacje polecam odszukac sciągnąc i poczytac....

ciach -------------
od razu ci mówię, jedź do ganikowca i do gazownika niech ci wszystko ustawią raz a porządnie
ciach--------------

popieram - ale do takiego co ustawi skład mieszanki nie tylko na wolnych obrotach ale w większym zakresie ..... no chyba ze dysponujesz stanowiskiem diagnostycznym z analizatorem spalin to wtedy mozna samemu - silnik fajnie chodzi gdy lambda=~0.95

a usługa tego typu nie jest droga.......

Polecam równiez dokładną kontrole konta zapłonu i działania przyśpieszacza np za pomocą lampy stroboskopowej....

Pozdro i powodzania w przywracaniu mocy

ScOOti
[Usunity]

Wysany: 2004-05-08, 11:38   

umnie smaochod spowolniony jest mikserem ktory jest za maly. Przy wyzszych obrotach silnik dostae za malo powietrza. Mikser zatyka :( zamowilem wlasnie mikser o srednicy 50mm ktory jest dedykowany do Mercedesa silnikiem k-tronic. Zobaczymy czy uda sie go dopasowac do mojego silnika. :) Wazna aby srednica przeplywu nie byla zmniejszona do 30 mm :( jak umnie bylo.

MarcinP
Go
Wysany: 2004-05-22, 08:08   

oki, pojechałem na warsztat, ustawili mi jak ma być i nie zapalił. :(
Pomierzyli mi ciśnienia na cylindrach i mało zawału nie dostałem 11,5 / 11/ 10 / 8/ 6/ 3 atmosfery. Zaworki trzeba było robić.
Już są zrobione tylko teraz mam problem nie wiem jaką szczelinę ustawić na zaworach???

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2004-05-22, 09:45   

Marcin, a jaki masz motor, 4-ro, czy 6-cio cylindrowy :?: Bo w E12 były dwie wersje 2 litrówki.
Jeśli masz motor M20, to luzy ustaw takie:
- silnik zimny 0,25 mm
- silnik ciepły 0,30 mm
Tak podaje fabryka, ale niektórzy wolą te wartości ustawiać o 0,05 mm mniejszcze. Ja ustawiłem u siebie tak jak fabryka podaje i jest gut :)

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

MarcinP
Go
Wysany: 2004-05-22, 10:49   

mam znajomych na warsztacie, za flache pofrezowali gniazda w głowicy i szlifneli zawory, docierałem sam, poskładałem sam, teraz tylko ustawienie szczeliny i przykręcenie głowicy, zobaczym jaki efekt, sam jestem ciekaw co z tego bedzie.

Silnik 2.0l; 6 cylindrów rzędowy; 12 zaworów; gaźnikowy.

Jak poskładam dam znać co i jak.

Z góry dzieki za pomoc.

MarcinP
Go
Wysany: 2004-05-22, 16:19   

no i powracam do pytania jak ustawić rozrząd?
lub z kąd można pociągnąć książkę lub jakieś materiały do tego silnika.

Na kole od wału mam zaznaczony punkt (a na obudowie chwytak jakby na punktak) jak punktak wskoczy w ten punkt to mam górny martwy punkt (pierwszy i szusty tłok w górze) i jest kilka kresek na kole w niedużej odległości od punktu(ale nie wiem czy to ktoś je robił czy orginalne)

Na kole od wałka rozrządu jest strzałka i a na obudowie jedna kreska ,czyli inaczej nie może być jak jedno z drugi.

Jak to ustawić ?? zeby mi się zawory nie powbijały w tłoki?

KWKPiotr 

Wysany: 2004-05-24, 08:14   

http://slave.e-edukacja.p...ice_i_pasek.exe

oto link do skanu ksiązki. ( archiwum samorozpakowujące się )

Pozdro

MarcinP
Go
Wysany: 2004-05-24, 17:22   

Fajno dzieki za linka.

Ustawiłem jak pisze, po znakach, i mam po 9 atmosfer na wszystkich garach. troche lipa, było lepiej wcześniej przynajmniej na pierwszych trzech. Jeszcze coś nie tak z rozrządem ? czy zawory mają sie doklepać i bedzie lepiej? spróbować przesunąć o jeden ząbek na pasku ?

KWKPiotr 

Wysany: 2004-05-25, 08:07   

Byc moze się mylę ale ja nie przestawiał bym paska.
Skontroluj powtórnie ustawienie bo sam niepoprawny ( niestaranny ) montaz paska powoduje przefazowanie.
Zawory jesli nie były precyzyjnie dotarte potrzebują troche czasu by się ułozyc, niezbedne moze sie okazac poniwne ustawienie luzu za jakies 500 - 1000 km.
Pozdro.

MarcinP
Go
Wysany: 2004-05-29, 08:43   

A więc po cieżkich walkach, ustawiłem pokoleji na kreski na kole zamachowym, i mierzyłem ciśnienia, znalazłem trzecia kreska z literką T okazała się trafnym wyborem ciśnienia na garach po 13 atmosfer, ale jest problem dalej nie chce zapalić, chwyta i gaśnie, Jak go kupiłem chodził tylko na gazie, pompka od paliwa nie była wogule podłączona elektrycznie, podłączyłem ją śmiga, ale nie wiem czy gaźnik przypadkiem nie jest padaka. Jak go odpalić choć dla sprawdzenia?

Z góry dzieki za pomoc

KWKPiotr 

Wysany: 2004-05-31, 08:05   

Sprawdz czy przypadkiem pływak nie jest uszkodzony - czy zamyka dopływ paliwa oraz szczelnosc gaźnika (lewe powietrze ) moze trzeba go po prostu wyczyscic ? sprawdz równiez stan przepustnicy.
Pozdro.

MarcinP
Go
Wysany: 2004-07-03, 09:11   

A wiec dałem gaźnik do regeneracji powymieniali troche, uszczelki pod kolektorem ssącym nowe złożyłem, gaźnik zamontowałem i odpaliło cudo ale ni tak jak bym chciał nie na wszystkie gary i strzelił w gaźnik, co jeszcze może być źle?

KWKPiotr 

Wysany: 2004-07-03, 16:59   

Teraz sprawdz dokładnie aparat zapłonowy czy nie jest przestawiony , czy platynki sie otwierają poprawnie a nawet czy kable swiec są w dobrej kolejnosci kolejnosc zapłonu jest taka : 1-5-3-6-2-4.
jesli jest ok spróduj opóznic zapłon.

Pozdro.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: