BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jaką macie opinie o tłumikach ala MUGEN
Autor Wiadomo
MOREN 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 01 Mar 2005
Skd: Wawa
Wysany: 2005-04-10, 22:48   Jaką macie opinie o tłumikach ala MUGEN

Witam
Ostatnio zamiezam się nad zmiana wydechu z seryjnego na bardziej rasowy, ale mowa tylko o wydechu końcowym...
Przeglądałem oferty na Allegro i tak najbardziej jestem zdecydowany na tłumik z seri MUGEN.
Mimo tego zdecydowania niestety nie miałem przyjemności posłuchania jego dźwięku... i pytanie brzmi: co myślicie o tym wydeszku w E36 318i

Pozdro

nO fUNN!!

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-04-10, 23:17   

ale mugen mugen czy mugen malon? rozumiem że malon bo muganów do bmw nie robią... Skała rok jexdzi na takim ... ale żadko tu bywa :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-04-10, 23:18   

mugen w BMW? hehe... raczej nie... Mugen to do japoncow dobry wybor... pozbieraj troche kaski i poczekaj na jakas wyprzedaz np. w fosabie i kup REMUSa ew. Sebringa... Ja mam u siebie REMUSa uniwersalny tlumik koncowy (przelotowy) z koncowkami 2x90mm i dzwiek to prawdziwy niski basik (teraz wywalilem tez tl. srodkowy i katalizator i po wkreceniu na ponad 4tys zaczyna wyc i warczec i po zdjeciu nogi z gazu strzela z wydechu.. przepala jak w rajdowkach :D a wczesniej byl do konca jednostajny niski bas)...

MOREN 

Wysany: 2005-04-10, 23:23   

no mysle o tych MUGEN MALON

nO fUNN!!

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-04-11, 00:13   

mugen ala mugen albo al malon (to samo badziewie) to tylko do japoncow tj civic i inne badziewia przednionapedowe...jezeli ci chodzi o taki chromowany z jedna duza dziura...
do beemy to nie pasuje...czy widziales taki kiedys na www.e30.de??
zaaaapomnij !!

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2005-04-11, 01:30   

u nas na spotach byłą 318tka na przelotowym zakończonym malonem-mugenem (który jest zupełnie czym innym poza wygladem niż mugen-mugem) i waliła ogniem z rury lepiej niż groszek Rafała :lol: . Wygladało to przywoicie ...

Jeśli olewasz trwałość tego czegoś kosztem dxwięku i wyglądu to polecam ... 323 na Kjecie brzmi rasowymbasem podobnym do imprezy (sam byłem w szoku)

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-04-11, 10:30   

Trwałość ? Nawet jak to nie jest remus czy sebring, to taki ala mugen i tak wytrzyma 5 x wiecej niz zwykły seryjny tłumik ! Wiec nie przesadzajmy, bo przez to że jest niklowany czy tam aluminiowany to przeżyje niektóre z naszych beemek :) . A co do stylu.. niby ze tylko do japońców.. Hmm.. a czy niw uważacie że zwykłe tłumiki mogły się już niektórym przejeść ? Nie sie np. znudziły. zwykła czarna pucha i takie same od lat końcówki.. Nuda jak w polskim filmie...

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

MOREN 

Wysany: 2005-04-11, 11:25   

dobrze mówisz Baur. Era czarnych puch z ciagle tymi samymi końcówkami chyba mineła... czas na coś nowego!

A powiedzCie mi jak to jest z tym ogniem z rury w tej 318tce?? Jak to mozliwe zeby ogniem waliło bez zadnych dodatkowych instalacji.?

nO fUNN!!

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2005-04-11, 11:55   

wystarczy że jest na gaz ustawiony zbyt bogato :wink:
ale to chyba było m10 bo i odcinka taka jakaś o małej częstotliwości, więc jeśli na gaźniku to chyba wystarczy ruszyć 1 śrubka żeby był taki efekt.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-04-11, 16:16   

Własnie kupiłem tłumik końcowy amerykańskiej firmy OBX, końcówkę ma konkretną, okrągłą i poniekąd wygląd coś jak mugen, ma tez tzw. silencer, czyli regulację głośności wydechu, cały jest ze stali nierdzewnej, jak juz założę ( w tym tygodniu :twisted: ) to zapodam zdjęcia oczywiście. zobaczycie jak to wyglada w E30, Ja myślę, ze będzie kozacko zarówno pod względem wygladu jak i dźwieku :twisted: :!: :D :!:
pozdr

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-04-11, 16:23   

Ile za niego dałeś ?

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

jaqub 

Wysany: 2005-04-11, 22:09   

co do ognia z rury to wystarczy pozbyc sie katalizatora i tlumika srodkowego a ostatni miec przelotowy... u mnie jest fajnie jak sie kreci do ponad 5tys i nagle zdejme noge z gazu.... strzela jak WRCOWKA :D tyle ze rura jaka mam wspawana zamiast calego srodka jeszcze sie chyba nieokopcila w srodeczku i powyzej 4,5tys jest taki metaliczny dzwiek z wydechu... ciekawe czy z czasem przejdzie?

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-04-11, 22:44   

no sorry ale ja jestem innego zdania...tak jak nie lubie rigerow i innych ala e46 to tak samo nie znosze puszek ala chinszcyzna i japanese ...to moze i pasuje do oblepionych civicow i innych w chinskich naklejakch koreanczykow..a beema ma miec zwykly wydech...no najwyzej 2x80 rureczki...
ale i tak zwykly seryjny wydech w stylu M3 bedzie najlepszym kompromisem...

Grzesio 
BMW Power

Pomg: 5 razy
Doczy: 05 Kwi 2004
Skd: Lublin
Wysany: 2005-04-12, 00:12   

Miałem kiedyś założony taki, wykonany ze stali polerowanej, nitowany, przelotowy tłumik firmy MG MOTORSPORT w Fordzie Fiesta. Zapłaciłem za niego 700zł 4lata temu, ale byłem naprawdę zadowolony. Autko zyskało ok 10% mocy co było odczuwalne i słyszalne :D , zawsze można było założyć wyciszenie jeśli było za głośno.
Jak padł mi w beemie tłumik seryjny, zadzwoniłem znowu do gościa z firmy MG. Zaproponował mi wykonanie takiego tłumika, tyle że podwójnego (gdyż mam 2,5L) też za ok 700zł jako że kupywałem kolejny tłumik u niego. Jednak Kuba325xi miał do sprzedania Supersprinta za 200zł i wybrałem ekonomikę.
Jeżeli był byś zainteresowany odwiedź stronę MG MOTORSPORT, jest tam dużo zdjęć i opisów wytważanych tłumików, pogadaj ze sprzedającym. Koleś ma pojęcie o tłumikach. Sztumy nie odwala :wink: NAPRAWDĘ POLECAM :!:

E30 325iS '87 M-Technic II http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=8560 - sprzedane

E34 530i V8 '94 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=31236

E30 318i '88 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=36500 - sprzedane

E46 320td '02 Compact - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=411671

G-STYLE SQUAD* :D
*grupa LANS SQUADu

jaqub 

Wysany: 2005-04-13, 00:11   

Grzesio napisa/a:
Miałem kiedyś założony taki, wykonany ze stali polerowanej, nitowany, przelotowy tłumik firmy MG MOTORSPORT w Fordzie Fiesta. Zapłaciłem za niego 700zł 4lata temu, ale byłem naprawdę zadowolony. Autko zyskało ok 10% mocy co było odczuwalne i słyszalne :D , zawsze można było założyć wyciszenie jeśli było za głośno.
Jak padł mi w beemie tłumik seryjny, zadzwoniłem znowu do gościa z firmy MG. Zaproponował mi wykonanie takiego tłumika, tyle że podwójnego (gdyż mam 2,5L) też za ok 700zł jako że kupywałem kolejny tłumik u niego. Jednak Kuba325xi miał do sprzedania Supersprinta za 200zł i wybrałem ekonomikę.
Jeżeli był byś zainteresowany odwiedź stronę MG MOTORSPORT, jest tam dużo zdjęć i opisów wytważanych tłumików, pogadaj ze sprzedającym. Koleś ma pojęcie o tłumikach. Sztumy nie odwala :wink: NAPRAWDĘ POLECAM :!:

?? 10% mocy?? masz wykresy z hamowni? bo chyba troszke przegiales... Jak rozmawialem ostatnio z Tomkiem to mowil mi ze na rolkach autka N/A z przerabianymi wydechami traca ok 10-20NM (bemki z wycietymi katalizatorami) ale ich wlasciciele twierdza ze przybylo im mocy (glownie ze wzgledu na wzrost glosnosci)....

Grzesio 
BMW Power

Pomg: 5 razy
Doczy: 05 Kwi 2004
Skd: Lublin
Wysany: 2005-04-13, 00:20   

to był Ford Fiesta z silnikiem Zetec-S 16V tłumik wykonany był specjalnie pod ten konkretny samochód. Spokojnie czuło się poprawę dynamiki, szczególnie na wyższych obrotach, dużo szybciej się wkręcał :wink: A te 10% wzieło się z wypowiedzi tego co ten tłumik wykonywał. W tym samochodzie było to ok 7KM. :wink:

E30 325iS '87 M-Technic II http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=8560 - sprzedane

E34 530i V8 '94 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=31236

E30 318i '88 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=36500 - sprzedane

E46 320td '02 Compact - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=411671

G-STYLE SQUAD* :D
*grupa LANS SQUADu
Ostatnio zmieniony przez Grzesio 2005-04-13, 00:26, w caoci zmieniany 1 raz  

MOREN 

Wysany: 2005-04-13, 00:23   

jaqb, twoja teoria jest jakaś dziwna. Jak auto moze stracić 10-20NM przy wycietym katalizatorze i środkowym???? Chyba własnie wtedy spaliny maja mniejszy opó i szybciej opuszczaja komore spalania, co za tym idzie większą moc....

nO fUNN!!

jaqub 

Wysany: 2005-04-13, 00:23   

ok. ale czy w jakis sposob sprawdzales czy cos Ci to dalo czy to "tylko" Twoje subiektywne odczucie?

jaqub 

Wysany: 2005-04-13, 00:27   

MOREN napisa/a:
jaqb, twoja teoria jest jakaś dziwna. Jak auto moze stracić 10-20NM przy wycietym katalizatorze i środkowym???? Chyba własnie wtedy spaliny maja mniejszy opó i szybciej opuszczaja komore spalania, co za tym idzie większą moc....

tyle ze w samochodach n/a nie chodzi tylko o opor... sa zjawiska falowe i kupe jeszcze innych waznych spraw... rozmawialem z czlowiekiem ktory ma hamownie i sie troche zna w tych klockach... gdyby wycieciem katalizatora i tl. srodkowego mozna bylo podniesc moc wszyscy by to robili... i firmy jak np. supersprint nie wydawaly by masy pieniedzy na drogie badania i godziny testow swoich ukladow wydechowych tylko sprzedawaly by ladne rury :)

mi tez sie wydaje ze moje autko ladnie idzie na gorze...ale nie ma wogle dolu... i to moze zwodzic... bo nie ma nie ma az tu nagle ciagnie... ale moze ciagnac slabiej a przez to ze nie ma dolu to wydaje sie ze jest super... Grzesiu moze i dawalo Ci 7KM ale ja tam przestalem wierzyc w takie zapewnienia... jedyne w co wierze to rolki... prawda na rolkach bywa okrutna...

MOREN 

Wysany: 2005-04-13, 00:38   

i własnie tak to u nas jest, własnie prawie kazdy wycina kat. i tłumik śr.!
A firmy te które przedstawiłeś robią to po to aby mieć bardzo bardzo dużą rekomendację na rynku motoryzacji, zeby puzniej np. Ty myślał "ta firma jest bardzo znana, więc napewno ich produkty są super więc kupie..." spójz jak firma zyskuje na wizerunku gdy tylko dastaje ISO 9003, 9002, 9001, a to nic innego jak ogromne pieniądze wydane tylko po to aby firma miała dana normę.

nO fUNN!!

jaqub 

Wysany: 2005-04-13, 09:02   

ja wyrzucilem katalizator bo myslalem ze jest zepsuty ale byl OK! poki co nie mam czasu sie bawic... a dzwiek stal sie bardziej soczysty i donosny...

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-04-13, 09:38   

Wycięcie kata daje około 2 KM wiecej - podobno....Dobry tłumik końcowy daje także około 2-3 KM do przodu...10% przyrostu mocy to trochę za wiele :wink: jak na sam wydech...10% to wałek sportowy, ale nie tłumik.... :evil: :wink:
Wycięcie kata i rura według wielu fachowców zajmujacych się układami wydechowymi nie zawsze jednak daje przyrost mocy....Samochód robi sie głośniejszy i później łapie moc...Przelotówka to coś bardziej do robienia wrazenia na tych co są na zewnątrz....

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-13, 09:39   

wszelkie osoby ktore wierza ze tlumik koncowy potrafi 10% zwiekszyc dynamike auta polecam przejazd ze stoperem i pomiar przyspieszenia np. 60-120km/h przed i po.
Ja sie wyleczylem...mialem prosty przelot od kolektora po koniec(dwie duze przelotowki) i...na sluch wydawalo mi sie ze jest lepiej, co wiecej, nawet moja dupochamownia wykazala ze sie lepiej dokreca (od 4 tys wyraznei szybciej przyspieszal) a stoper zburzyl wszystko...2 sek gorzej.
Co sie okazalo? wydech mi zniszczyl charakterystyke momentu, sprawiajac ze mialem taka doline pomizej 4 tys ze lepiej nie mowic... dopiero powyzej 4 bylo w miare podobnie do serii.
Przeprosilem sie z seryjnym wydechem...
Watpie zeby w polsce w rozsadnej cenie ktos policzyl wydech NA...
Bo to by wymagalo kilku prototypow sprawdzonych na hamowni.
A wszystko pod konkretne fazy walka itp (miedzyotwarcia, dlugosci na wydechu itd)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-04-13, 09:48   

Zupełnie się zgadzam z Mav'em - taka prawda...Te 10% włozyć trza między bajki...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: