BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
m30b28 w e30 jak to sie wkłada
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-07, 22:52   m30b28 w e30 jak to sie wkłada

szukałem ale nieznalazłęm tego czego chciałem(to mówie na początek zebyście mnie nie zjechali :D ) mam do kupienia m30b28 z rekina chba bo rocznik 84. mam teraz w swojej becie m40b18,i zastanawiam sie własnie nad włożeniem tego b28 do swojego auta. główną kwestią jet to czy sie da to zamontować???? bo wyczytałem ze aparat zapłonowy sie nie mieśći,i tu nasuwa sie kolejne pytanie czy ktoś juz ten silnik montował i jeśli tak to jak rozwiązał problem tego wystającego aparatu.nastepni co mi jest jeszcze potrzebne,skrzynia od m40 pewnie niepasuje wiec skrzynia musi być od m30???tylko niepiszcie o zawieszeniach i hamulcach bo to jest kwestia narazie drugorzędna.łapy pewnie trzeba dorabiać???czy most od b18 moze zostać????pewnie długo niewytrzyma z tym silnikiem niech sie wypowie ktoś kto ma jakies pojęcie na temat wkładania takiego motoru do e30. z góry dzieki

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-04-07, 23:08   

wejdz na www.e30.de i kliknij w link 335i - tam masz wszystko super opisane i udokumentowane zdjeciami.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-08, 00:32   

no ok ale po niemiecku a ja tego języka w żaden sposób pojąc niemoge,wolałbym zeby mi to ktoś po polsku wytłumaczył

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-04-08, 00:45   

Na tej samej stronie jest tez wersja angielskojezyczna, jesli Ci to cos pomoze.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-08, 12:29   

tak tylko na tej anglojęzycznej niema tego wszystkiego co jest po niemiecku

Jawor
[Usunity]

Wysany: 2005-04-08, 14:02   

tak masz racje z aparatem zapłonowym bedzie wystawal ponad maske... i teraz są 2 rzeczy które mozesz zrobić aby pozbyc sie tego faktu...
- pierwsza rzecz to opuscić delikatnie silnik tylko ze wtedy bedzie bardzo nisko nad ziemią i bedziesz musiał wykombinować jakies uzbrojenie pod miską...z silnikiem oczywiscie musisz opuscic skrzynie dlatego trzeba bedzie sie troche podawić przy jej montażu
P.S. Nie panikuj nie jest to takie trudne jak sie pisze, kazdy mechanik co wkładał silnik chociaz raz w zyciu ci to zrobi...
- drugim sposobem jest wyciecie kawalka maski...dla kamuflarzu mozesz zrobic jakis wlot powietrze zeby przykryc aparat
P.S. Z wyglądu moze byc chała...
Jest sposób nr.3 nieosiaglany...zdobyć aparat zaplonowy z Alpiny B6 lub B3 ewentualnie z harthe H35 lub Hartge H28....jesli ci sie uda to jestes niezłym poszukiwaczem skarbów :twisted:
Jesli chodzi o skrzynie to pasuje od m10.....zasada jest taka skrzynia od m10 pasuje do m30 a skrzynia od m20 pasuje do m40.....
Jesli chodzi o mocowanie silnika to sa 2 sposoby...
- pierwszy na oryginalne mocowania przyspawywujesz do podłuznicy w e30...musisz miec zdrowe podłużnice..
- sposób nr.2 kupujesz łapy z www.e30.de lub kazesz je zrobic jakiemus swaczowi-tokażowi, koszt lap z www.e30.de to około 400zł...
jak przyspawasz tez bedzie dobrze, a te łapy "kupne" potrafia sie urwac...więc wybór nalzy do ciebie
Polecam włożenie tego silnika, bedzie niezla wymiatarka....

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: