witam ma taki problem szukalem ale duzo na ten temat nie znalazlem a mianowicie sprawy maja sie tak dzisaj sprawdzam sobie stan oleju i patrze ze na bagnecie sa oznaki czegos bialego jak smietana na korku od oleju niema zadnego osadu nie dymi mi nie grzeje sie skad to sie wzielo plynu mi ubywa bo mam chlodnice nie szczelna ale ubawa go tak tak ze szkalnke na dwa tygodnie dlatego narazie tego nie robie poradzcie czy to glowica pekla czy uszczelka pod glowica a moze cos jeszcze pozdro silnik 1.6 m40
_________________ sprzedam czesci do e30
gg 4521730
tel 607254606
no umnie niema zadnego nalotu na korku a i teraz odpalilem ja pochodzila troche i znowu sprawdzilem to juz nie bylo widac tego nalotu na bagnecie a ktos mi mowil ze powinna dymic na bialo jak jest peknieta lub wydmuchana uszczelka dzieki pozdro mam nadzieje ze to tylko uszczelka albo nic dieki pozdro
gg 4521730
tel 607254606
U mnie puchły węże od wody (duże ciśnienie) ubywało wody i się grzała także jeśli nie masz podobnych objawów to osobiście proponuję wbijać w to dzidę i sobie spokojnie fruwać.
Pozdrawiam
Sosen
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
no to spoko mam nadzieje ze i umnie sie tak skonczy dzieki pozdro
gg 4521730
tel 607254606
duchX [Usunity]
Wysany: 2005-04-02, 19:48
wiec tak jedni twierdza ze to normalne drudzu ze nie !!!!!!!!!!!!!!!
Ja tak mialem w fordzie przez 3 lata !!! i nic nie bylo uszkodzone !!!!!!
efektem powstawiania bialego nalotu tzw smitany jest to ze rano jest zimno na bloku wewnatrz silnika osadza sie szron (woda) jezeli przejedziemy krotki odcinek drogi autko nie zdazy sie nagrzac sciagniemy korek lub wyciagniemy bagnet moze byc smietana jezeli zas pijezdzimy autkiem ono sie nagrzeje woda wyparuje z oleju juz tego nalotu nie bedzie i tak codziennie
zauwazylem ze najgorsza pora roku na powstawianie takiego zjawiska jest wlasnie koniec zimy wiosna
w lecie i w zimie tego efektu nie ma
kolega na zdjeciu pokazuje calkiem inny efekt to nie jest nalot to jest juz zmieszana i dobrze spieniona mieszanka wody z olejem kolkoru kawy z mlekiem a to co innego
pozdrawiam
czasem też sam olej potrafi się spienić dając leciutki taki nalocik... ale nie należy się tym martwić a jeśli olej już nie pierwszej młodości to go wymienić...