BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Pytanie na temat ubezpiecznia OC
Autor Wiadomo
Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2011-02-27, 16:54   Pytanie na temat ubezpiecznia OC

Witam!

Mam pewną niewiadomą związaną z ubezpieczniem OC

Kupiłem od kolegi auto i okazało się że ubezpiecznie OC skończyło się 18 lutego br.
OC było zawarte w PZU.

Ja natomiast nie chce przedłużać ubezpieczenia w tejże firmie...

Umowy jeszcze nie spisaliśmy tak więc mam pytanie czy mogę z dniem zakupu pojazdu wybrać sobie swoją ubezpieczalnie inną niż PZU? Np gdybyśmy wpisali datę 19.02.2011r?

A kolega by zapłacił za 1 dzień nie opłacenia składki OC wtedy?

Czy należałoby to zrobić w inny sposób???

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez Melis 2011-02-27, 16:54, w caoci zmieniany 1 raz  

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Cze 2008
Skd: DGR
Wysany: 2011-02-27, 17:33   

niestety...termin wypowiedzenia umowy OC wygasa w Twoim przypadku 17 lutego...jest to termin ostateczny aby umowę wypowiedzieć...zmiana daty w umowie nic nie da...umowa automatycznie się odnowiła z dniem jej wygaśnięcia... w tym wypadku kolega będzie musiał opłacić składkę ubezpieczenia chyba że ma znajomości w PZU i jakoś się dogada...nie zawieraj na razie nowej umowy bo może być tak że zapłacisz Ty i Twój kolega... wyjaśnij sprawę w PZU i będziesz wiedział na czym stoisz...ale raczej będą się starać aby umowa z PZU była ważna i będzie trzeba ją opłacić w przeciwnym razie naliczą surowe odsetki...
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2011-02-27, 23:11   

Umowa się odnowiła, na 12 kolejnych miesięcy - to fakt, ale po 1 - tylko gdy były opłacona w pełnej wysokości (wszystkie raty składki), a po 2 - nabywca ma 30 dni na wypowiedzenie OC.
Melis, napisałem Ci na e30.pl co masz robić. Auto możesz śmiało kupić, nawet jeżeli się ubezpieczenie przedłużyło - masz 30 dni na wypowiedzenie go (byle na piśmie za dowodem doręczenia, jeśli pocztą - tylko polecony). Wszystko na legalu, zgodnie z prawem.

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2011-02-27, 23:48   

Chodzi o to że to ja będę placił te dwa OC...

Dam kumplowi kase i on ubezpieczy dalej w PZU na 6 mies, zrobimy umowę i ja po oficjalnym zakupie wycofam ubezpieczenie i przejde do innej firmy.

Nastepnie PZU odda część wpłaconej skladki OC tylko czy nie bede musiał za tym czekać albo jakaś świnia z ich strony nie poleci żebym nie wszyszedł z dwa razy opłaconym OC przez samego siebie...

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2011-02-28, 00:23   

Nic nie będziesz płacił podwójnie.
OC przedłużyło się samo, na kolejnych 12 miesięcy (chyba że kolega nie opłacił składki w pełnej wysokości). Kupujesz od niego auto ze "świeżym" OC. Od chwili zakupu auta masz 30 dni na to, żeby tę umowę wypowiedzieć i ubezpieczyc sobie tam, gdzie Ty chcesz. Jeżeli wypowiesz - to OC, które się przedłużyło, ulega automatycznie rozwiązaniu z upływem 30 dni od dnia zakupu auta. W międzyczasie załatwiasz sobie OC u innego ubezpieczyciela i po sprawie.

marcinek_89 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Lut 2008
Skd: ok. Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2011-02-28, 21:03   

Lub przepisujesz ubezpieczenie na siebie w tym PZU i masz OC opłacone i jest wszystko cacy, bez żadnych wypowiedzeń.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: