BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Odszkodowanie
Autor Wiadomo
RySiOtm 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
BieM Lover

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2007
Skd: TieM
Wysany: 2010-08-31, 19:25   Odszkodowanie

Panowie mam małe pytanko... Wczoraj wieczorem miałem małą kolizję. Gośc przypieprzył we mnie w tył auta jak stałem w korku do skrzyżowania (zresztą wjechał w auto z niemałą prędkością). Wezwałem policję. Gośc jak się okazało miał 1,5 promila, a co gorsza jechał z dziećmi. Jechała ze mną żona. W tył głowy dostała zagłówkiem. Początkowo nic jej nie było, jednak dzisiaj rano miała nudności, bóle głowy, gorączkę, zawroty głowy. Z przychodni wysłali ją prosto do szpitala, gdzie zrobili prześwietlenie głowy. Na razie jest pewne, że ma skręcenie kręgu szyjnego i musi chodzić w kołnierzu usztywniającym, a co dalej okaże się na dniach. Kolesiowi oczywiście zabrali prawo jazdy i dodatkowo sprawą zajmie się sąd.

Teraz pytanie moje brzmi: Czy możemy się starać od gościa o jakieś zwroty kosztów leczenia, ewentualnie dodatkowo jakieś zadośćuczynienie w trakcie sprawy sądowej czy trzeba by było wnieśc sprawę dodatkowo z powództwa cywilnego? Nie znam się na przepisach w tej kwestii tym bardziej, że nigdy nie miałem podobnej sytuacji, dlatego pytam.

W sumie dobrze gdyby dało się coś zrobić w tej sprawie. Może koleś by się nauczył, żeby nie wsiadać po kielichu za kółko, a tym bardziej z dziećmi

bambus 

Doczy: 26 Sty 2007
Skd: Radom
Wysany: 2010-08-31, 20:13   

Oczywiście ze mozesz sie ubiegać o odszkodowanie z tego tytułu od kolesia jak również jeżeli masz na swojej polisie NNW to z tego też. Ja bym pozwał cywilnie kolesia i zgłosił fakt na policji ze po tym zdarzeniu żona była jednak w szpitalu. życze zdrowia :spoko:

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2010-08-31, 20:38   

RySiOtm napisa/a:
ewentualnie dodatkowo jakieś zadośćuczynienie w trakcie sprawy sądowej czy trzeba by było wnieśc sprawę dodatkowo z powództwa

Można i tak, i tak - albo czekasz do rozstrzygnięcia sprawy karnej, a później występujesz z powództwem cywilnym, albo powództwo cywilne wnosisz w sprawie karnej. Jeśli chciałbyś skorzystać z tej drugiej opcji, masz na to czas do rozpoczęcia przewodu sądowego na rozprawie głównej.

KAMILOS 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Lip 2005
Skd: W-Wa Śródmieście
Wysany: 2010-08-31, 23:14   

Leczenie powinno w całości pokryć jego OC.
pozdro

BMW E-30 316 89" M40b16 - BYŁO
BMW E-30 318 89' M40b18 - BYŁO
BMW E-34 535i 90' M30B35 - BYŁO
BMW 750il 1995' m73b54 - JEST

s50 

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Kwi 2010
Skd: z domu
Wysany: 2010-08-31, 23:34   

Chodz do lekarzy, zbieraj rachunki imienne za leki w aptekach, rob kopie skierowan i recept. Zrob dobra historie choroby i jesli zona bedzie odczuwala jakies dolegliwosci niech odrazu leci do lekarza, tak samo ty mozesz sie przebadac moze cos wyjdzie. Za uraz kregoslupa po zakonczonym leczeniu powinna dostac jakies 5-7tys -moj kolega dostal 12. najlepiej pojdz do prawnika ktory sie zajmuje akurat ubezpieczeniami i dochodzeniem praw. Moj prawnik bierze 15% plus Vat od wygranej kwoty, sa tez firmy typu Votum ktore rowniez zaajmuja sie wszystkim, ale ta bierze 30% od tego co uda sie um wyciagnac wiec sporo.

M62B35 -goly 1800zl
N52B30A -3.0SI 272KM -na czesci
S50B30 -komplet 10500zl

Wszystkie czesci BMW E38 735i 2001

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych