Wysany: 2010-04-12, 22:38 [E30] M20B25 Seria dziwnych zachowań/problemów
Mam problem z e30 z motorem m20b25... Silnik był SWAPowany, wcześniej m20b20 l-jetronic, więc rzeczy takie jak pompa paliwa zostały z b20.
Na zimnym, dajmy na to pierwszy raz danego dnia pali bez żadnego problemu. Jednak za drugim razem danego dnia (nawet na zimno) już nie chce odpalać. Po dłuższym kręceniu rozrusznikiem (warto także dodać gazu coby narobić mu ochoty do odpalenia) z "łaską" odpala...
Przy czym, jeśli przed odpaleniem przekręcę kluczyk na zapłon, i poczekam koło 10s to auto odpali za pierwszym razem... O co chodzi? Nie chcę wymieniać części "na darmo", bo mi każdy mówi co innego. Jeden, że sonda lambda, drugi że wtryski, trzeci że pompa paliwa albo regulator ciśnienia...
A, i na włączonym siniku auto wg wskazówki niby trzyma obroty, ale po pracy silnika słychać że chodzi nierówno, jakby czasem 1 gar nie przepalal do końca... Oraz podczas jazdy po odpuszczeniu gazu samochód przez chwile szarpie, po czym się uspokaja... Także reakcja na pedał gazu nie jest płynna, tylko zanim auto zacznie przyspieszać czuć lekkie szarpnięcie... Poza tym wszystkim, z wydechu cały czas leci dymek (niby niedużo, ale jednak jest). Tak jak pisałem wcześniej pracuje nierówno, więc raz dymi mniej, raz więcej. Myślałem, że to para wodna bo dym jest biały, ale kopci nawet jak jest 20 stopni więc chyba coś nie tak... No i spalanie, mam wrażenie że jest za duże, na dystansie 25km wskazówka potrafi opaść o 1-1,5mm (bak 55l) więc chyba za dużo... Bynajmniej kiedyś nie opadała aż o tyle.
W silniku były wymienione:
- kable
- paluch, kopułka
- świece (ale jeszcze przed zmianą kabli)
- termostat
- pompa wody
- akumulator
- i inne, ale chyba nie mające wpływu na tę sytuację...
Pomoże mi ktoś? Bo prawdę mówiąc tracę siły, o gotówce nie wspominając...
Pozdrawiam
Tomek
Ostatnio zmieniony przez Bloody 2010-04-12, 22:39, w caoci zmieniany 1 raz
Silnik teraz na wtrysku Motortronic ? czy nadal l-jetronic
częsc tych objawów to typowa bolączka użytkowników m20. Sama mam parę które wymieniłeś i też wymieniałem różne rzeczy przepływki, kable, świece, palce, kopułki, regulowałem TPS, szukałem lewego powietrza....
i coraz bardziej dochodzę do wniosku ze po prostu silnik jest w zlej kondycji i należało by zrobić głowice, i pierścienie, bo oleju znika coraz więcej. tylko cały czas się waham bo za te pieniądze (remont) można by pewnie dołożyć trochę i kupić coś nowszego....
sprawdź to lewe powietrze i pompe czy daje dobre ciśnienie.
_________________ e30 studio - profesjonalne strony internetowe
www.e30studio.pl
Olej też bierze, jakieś 0,8l/1000km, prawdopodobnie przez uszczelniacze bo puszcza niebieskie dymki przy dodawaniu gazu... Ja tam nie będę ładował nic nowszego, remont prędzej czy później będzie, kwestia czasu
Lewe powietrze pewnie bierze, ale gumy są w lepszej kondycji niż w poprzednim b20, a tamten pracował "stabilniej"... Więc lewe powietrze nie powoduje napewno "aż takich" objawów
jakiego koloru dymek? sprawdź przepływkę, u mnie to ona była powodem takich problemów (szapranie, czarny dymek itp)
Przy odpalaniu spróbuj dodać lekko gazu, żeby przepustnica była na min otwarta.
Ostatnio zmieniony przez Kruczek 2010-04-13, 07:58, w caoci zmieniany 1 raz
pompe sprawdzisz zdejmujac waz z listwy i wkladajac go do pustej butelki, i wlaczasz zaplon (czy nawet krecisz) i patrzysz ile napompuje benzyny do butelki (poszukaj na forum gdziesz bylo napisane ile powinna napompowac w 30 sekund)
a co do przeplywki to najlepiej podmienic na inna (o tych samych numerach) a tak to mozesz sprawdzic czy po pierwsze klapka dziala prawidlowo (nie zacina sie, chodzi z rowno), ew. mozesz spojrzec pod ten plastik czarny i sprawdzic jak wyglada sciezka, czy nie jest wytarta mocno.
_________________ e30 studio - profesjonalne strony internetowe
www.e30studio.pl
pozwolicie ze sie wtrace
o ile mi wiadomo powinien byc jakis zaworek zeby paliwo nie wracalo z przewodu zasilajacego do baku.
moze poprostu paliwo splywa do baku i robi sie poduszka powietrzna w przewodach i zanim ja przepchnie to troche trzeba krecic.
bo skoro gdy przekrecisz kluczyk i poczekasz chwile to wtedy pali odrazu to raczej nie przeplywka czy pompka. moge sie mylic ale moim zdaniem warto to sprawdzic.
zdejmij wezyk zasilajacy wtryski benzyna i zobacz czy odrazu poleci paliwo czy po chwili.
w moim m20b25 jak zdejme wezyk i przekrece kluczyk wali benzyne odrazu.
oczywiscie moge sie mylic:(
powinien byc jakis zaworek zeby paliwo nie wracalo z przewodu zasilajacego do baku.
Nie ma żadnego zaworka, to pompa trzyma ciśnienie i nie pozwala na powrót paliwa do zbiornika. Pompe wykluczam, bo pracuje dopiero gdy silnik startuje a nie z chwilą włączenia zapłonu.
powinien byc jakis zaworek zeby paliwo nie wracalo z przewodu zasilajacego do baku.
Nie ma żadnego zaworka, to pompa trzyma ciśnienie i nie pozwala na powrót paliwa do zbiornika.
Się tak nie rozpędzaj w twierdzeniach bo myślisz o pompie zanurzeniowej w zbiorniku.
Zacznijmy od poczatku gdzie kolega Bloody ma pompę paliwa zanurzeniową w zbiorniuku czy skoro to wąska lampa z 83r. pompa zewnętrzna powinna być przy progu i za nią jest akumulator ciśnienia paliwa inaczej zwany tłumikiem wachań ciśnienia nr. 14
http://www.realoem.com/bm...171&hg=16&fg=15
może jest padniety.
Dantte26 napisa/a:
Pompe wykluczam, bo pracuje dopiero gdy silnik startuje a nie z chwilą włączenia zapłonu.
pompa zanurzeniowa w zbiorniuku jest uruchamiana z chwilą przełaczenia na zapłon lecz gdy nie ma sygnału z czujnika obrotu wału o tym że silnik się obraca po 2-3sek. jest wyłączna i uruchamia się ponownie gdy silnik zapali czyli czujnik położenia wału daje sygnał o uruchomieniu silnika.
Nie dotyczy to pomp zewnętrznych przy progu za utrzymanie ciśnienia paliwa w listwie wtryskowej odpowiada właśnie ten akumulator ciśnienia paliwa.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Pompa powinna być przy progu od strony kierowcy czy pasażera? !Sprawdzę, czy tam jest.
Po stronie kierowcy bliżej tylnego koła.
Bloody napisa/a:
Jeśli będzie, to jak sprawdzić czy nr 14 jest padnięty?
Pozdro i dzięki za rady:)!
Zmierzyć ciśnienie paliwa na przewodzie zasilajacym przed listwą.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Się tak nie rozpędzaj w twierdzeniach bo myślisz o pompie zanurzeniowej w zbiorniku.
dokładnie. A tak szczerze to nie wiedziałem że wąska była wyposażona w pompę zewnętrzną...można taki bajer dokoptować do szerokiej i zrobić zasilanie na dwie pompy??