BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jakie zamontowac barany???
Autor Wiadomo
HARTGE 

Pomg: 2 razy
Doczy: 02 Sty 2007
Skd: Mysłowice
Wysany: 2010-04-15, 03:01   

Szajbaa napisa/a:
Lukas tych baranów nie założył do siebie. Wędrują one po mazowieckim i nikt ich przygarnąć nie chce.

Jakiś czas temu mój kolega również zakupił barany Hartge które miały pasować do M20B25, ale nie pasowały (z bliżej mi nie znanych powodów).
Kto wie, może to te same i krążą już po całej Polsce :lol: bo kolega mieszka w Zabrzu (koło Katowic).

Ja posiadam barany z ALPINY C2 2,7 i pasują one bez problemu zarówno do E30 325 i w "wąskiej lampie" jak i do E30 325 iX w "szerokiej lampie" oczywiście oba samochody posiadają chłodnicę oleju.

Co do przyrostów mocy i momentu obrotowego po ich założeniu nie jestem w stanie się wypowiedzieć, ponieważ 10 lat temu kupiłem całą E30 wyposażoną w pakiet ALPINY C2 2,7 (silnik z tego samochodu eksploatuję do dziś w E30 327 iX).

Zdjęcia zrobiłem przy okazji remontu silnika

Pablo325i 

Pomg: 3 razy
Doczy: 19 Mar 2007
Skd: Borken DE / Warszawa
Wysany: 2010-04-15, 09:17   

ja po zamontowaniu baranow do silnika z seryjnym walkiem nie patrzylbym w strone przyrostow (ktore pewnie sa, ale nieduze) a w strone soczysssstego dzwieku :D
R6 na baranach z dobrym koncowym to na prawde piekna muzyka 8-)

gg 3777982

zytko 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Mar 2008
Skd: Halinów
Wysany: 2010-04-15, 13:08   

juz ta ładna muzyczke r6 mam i własnie sie zastanawiam czy wogóle inwestowac w strojenie .

bono20002 
W.G.M.

Pomg: 9 razy
Doczy: 05 Mar 2008
Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2010-04-15, 14:08   

wrzućcie jakis filmik

HARTGE 

Pomg: 2 razy
Doczy: 02 Sty 2007
Skd: Mysłowice
Wysany: 2010-04-15, 18:12   

10 lat temu kiedy kupiłem swoją pierwszą (poprzednią) E30 do baranów ze zdjęcia powyżej przykręcony był cały oryginalny kpl. układ wydechowy (oczywiście również z ALPINY C2 2,7) z wytłoczonym na zewnątrz każdego tłumika charakterystycznym napisem ALPINA, oraz numerem części w ALPINA TEILEKATALOG.
Nigdy wcześniej ani nigdy później nie słyszałem na żywo piękniejszego dźwięku wydobywającego się z jakiegokolwiek samochodu.
Był tylko jeden warunek ten cudowny dźwięk wydobywał się dopiero po rozgrzaniu całego układu wydechowego i przy obrotach powyżej 4000 obr/min.
Dźwięk był bardzo podobny do dźwięku jaki wydaje ścigacz pędząc autostradą ze sporą prędkością. Pamiętam że w samochodzie było to słychać najwyraźniej jadąc z prędkością 190 - 220 km/h. Moje ww. spostrzeżenia potwierdził również (i potwierdza do dziś) poprzedni właściciel tego samochodu.
Niestety czas zrobił swoje i po kilku miesiącach końcowy tłumik zrobił się bardzo dziurawy.
W Alpinie nie dało się wtedy (i nie da się do dzisiaj) zamówić samego tłumika końcowego do C2 2,7 tylko i wyłącznie cały kpl. układ wydechowy (z baranami lub bez).
Koszt kpl. układu wydechowego ALPINY bez baranów (w tamtych czasach) to ok. 8000 zł.
Koszt końcowego tłumika Supersprinta dedykowanego do E30 325i (w tamtych czasach) wynosił 1850 zł.
Zdesperowany (i nieświadomy tego co robię) kupiłem nowy uniwersalny tłumik ULTER-MOTOR (550 zł. z montażem).
Dźwięk oczywiście diametralnie uległ zmianie (na gorsze). Pamiętam że na zlocie w Toruniu w 2002 r. i tak niektórzy ciężko się tym dźwiękiem podniecali, ale dla mnie była to "kupa" w porównaniu z odgłosem Alpinowskiego tłumika.
Po kolejnych kilku miesiącach znalazłem gościa który podjął się naprawy mojego dziurawego końcowego oryginału ALPINY.
Na nowo "owinął" cały tłumik nową blachą, wspawał nowe dekle i zabudował naprawiony oryginał do samochodu.
Miałem cichą nadzieję że cudowny dźwięk powróci - NIESTETY :(
Ww. operację przeprowadziłem później również na tłumiku środkowym i po dłuższym czasie jeszcze raz na tłumiku końcowym.
4 lata temu znalazłem "speca" który podjął się wykonania wiernej kopii całego kpl. układu wydechowego (bez baranów oczywiście które są dobre do dziś) ze stali nierdzewnej na wzór mojego oryginału ALPINY. Od razu zaznaczył jednak że o dźwięku ALPINY mogę zapomnieć, gdyż nie ma dostępu do identycznego rodzaju stali który użyła do produkcji tłumików i rur ALPINA.
Fakt faktem że od tego czasu mam święty spokój z awariami układu wydechowego.

Po oryginalnym układzie wydechowym z ALPINY C2 2,7 pozostały tylko barany, oryginalny ekran ze stali nierdzewnej osłaniający przewody wysokiego napięcia i wspomnienia z przed lat :)

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-04-15, 19:04   

Rzeczywiście nie wszystkie barany Hartge pasują pod wersję z chłodnica oleju:

Jakoś na dniach dokręcę adapter z filtrem i cyknę lepsze zdjęcie.

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Cze 2008
Skd: DGR
Wysany: 2010-04-16, 17:26   

no,no... trochę tam ciasno pod tym kolektorem :shock: chyba że tak na foto wygląda :?: ciężko będzie upchać adapter z filtrem w oryginalnym położeniu...
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

zytko 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Mar 2008
Skd: Halinów
Wysany: 2010-04-21, 20:46   

Kilka filmików z symfonią mojego G-Power'a! :mg:
Kiepska jakość ponieważ był kiepski telefon ale to co najważniejsze słychać. Po Toruniu postaram się dodać coś ciekawszego i przede wszystkim zdjęcia. :mg:

Barany Hartge + G-Power

1. http://www.youtube.com/wa...feature=related
2. http://www.youtube.com/wa...feature=related
3. http://www.youtube.com/wa...feature=related
4. http://www.youtube.com/wa...feature=related
Halinów

Kimbek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Molde/Świdnik
Wysany: 2010-05-09, 12:31   

LUKAS napisa/a:

Przerabiałem temat już dość dobrze.

TA TECHNIX wogóle nie pasowały do głowicy M20 !! !! !!
Miałem również Hartge, które także nie pasowały.
Dopiero jak dorwałem Ac-Schnitzer`y to pasują do 325i.

Próbuje coś dorwać markowego, ale nawet jak znajdę coś to nie mam pewności czy podejdzie, (chłodnica oleju).
Masz (Macie) może jakieś numery seryjne tych Ac-Schnitzer`ów co pasują lub jakieś fotki, lub innych co pasują celem porównania, bo niektórym opisom w aukcjach coś niewierze.

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2010-05-09, 14:13   

Kimbek napisa/a:
Masz (Macie) może jakieś numery seryjne tych Ac-Schnitzer`ów co pasują lub jakieś fotki, lub innych co pasują celem porównania, bo niektórym opisom w aukcjach coś niewierze.