BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Tragedia w Smoleńsku
Autor Wiadomo
kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-04-11, 10:37   

tragedia na skale swiatowa i to w takim miejscu. chyba jeszcze nigdy nie zdarzyło sie żeby w takim wypadku zgineło tylu znanych polityków

jak maja się kiepskie sondaże popracia dla pis-u z tym co się dzieje teraz ??

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

WNTcoupe 

Pomg: 3 razy
Doczy: 20 Wrz 2008
Skd: Sędziszów
Wysany: 2010-04-11, 10:45   

masakra :( R.I.P nic wiecej nie jestem w stanie powiedzieć

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2010-04-11, 12:10   

Straszna tragedia -Rano w sobotę obudziłem się nagle około 9;00 z przekonaniem że coś się stało tragicznego ,włączyłem telewizor akurat na TVN24 gdzie były podawane akurat pierwsze niesprawdzone informacje . Usiadłem tak na przed nim na 18godzin -jestem w szoku.

Jak zwykle pojawiają się głosy dlaczego lecieli razem prezydent i wojskowi , ale pamiętajmy jaki był jazgot mediów jak prezydent i premier osobno latali.

Jakaś symbolika -znowu Katyń i znowu Elity i wykształceni obywatele Polski.

Wyrazy współczucia dla rodzin. [*][*][*]

Dixi 

Pomg: 4 razy
Doczy: 24 Lut 2006
Skd: Gdynia
Wysany: 2010-04-11, 13:18   

Cytat:
Reasumując:
1. Godzinę wcześniej ląduje JAK-40 bez żadnych urządzeń wspierających lądowanie w trudnych warunkach (w głowie mi się kołacze, że aby JAK-40 wylądował potrzeba podstawy chmur pow 1000 m. ).
2. Nie ma w relacji świadków informacji o załamaniu pogody.
3. Relacje naocznych świadków nie podają, że samolot krążył, informacje o kilkukrotnym podejściu pojawiają się w relacjach dziennikarzy.
4. Polskie Wojsko zaprzecza że doszło do złamania procedur, a media cały czas podają jakieś brednie.
5. Tz "Czarne Skrzynki" otwierają specjaliści rosyjscy (czy ktoś z polskiej strony się na to zgodził i jaki był nadzór nad tą operacją, tu pachnie mega skandalem), którzy są jakoś dziwnie enigmatyczni.
6. Macierewicz twierdzi, że samolot został sprowadzony poza pas lotniska, co wynika z analizy trasy podejścia (to mówi były szef Służby Kontrwywiadu Wojskowego).

Podsumowanie na teraz.
E32 750i 09/1991
www.e12e28.pl

mateuszczarn 

Pomg: 2 razy
Doczy: 15 Gru 2008
Skd: Kraków
Wysany: 2010-04-11, 13:23   

Ja w ramach żalu powiesiłem na antenie w aucie czarna wstążkę, moi znajomi też tak zrobili, jest to oznak solidaryzowania się w żalu

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2010-04-11, 13:42   

Dixi napisa/a:
Cytat:
Reasumując:
1. Godzinę wcześniej ląduje JAK-40 bez żadnych urządzeń wspierających lądowanie w trudnych warunkach (w głowie mi się kołacze, że aby JAK-40 wylądował potrzeba podstawy chmur pow 1000 m. ).
3. Relacje naocznych świadków nie podają, że samolot krążył, informacje o kilkukrotnym podejściu pojawiają się w relacjach dziennikarzy.
4. Polskie Wojsko zaprzecza że doszło do złamania procedur, a media cały czas podają jakieś brednie.
5. Tz "Czarne Skrzynki" otwierają specjaliści rosyjscy (czy ktoś z polskiej strony się na to zgodził i jaki był nadzór nad tą operacją, tu pachnie mega skandalem), którzy są jakoś dziwnie enigmatyczni.
6. Macierewicz twierdzi, że samolot został sprowadzony poza pas lotniska, co wynika z analizy trasy podejścia (to mówi były szef Służby Kontrwywiadu Wojskowego).

Podsumowanie na teraz.

no własnie godzine wczesniej mogła byc na tyle dobra pogoda że wylądowali.w tym samym czasie chyba dwa samolotu po jednej próbie podejscia polecieły lądowac gdzies indziej

ja słyszałem w TV że skrzynki znaleźli ale odczytac maja wspólnie z polskimi specjalistami.lepiej poczekac na oficjalne wyniki śledztwa ale wszystko wskazuje na wypadek z winy pilota

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-04-11, 13:54   

Dixi napisa/a:
Cytat:
Reasumując:

Podsumowanie na teraz.

Podsumowanie czego ? TV bredni ? Ty też widzę na siłę spisku szukasz.

1. Porównaj sobie wymiary Yak`a

2. Bo takiego załamania nie było, była mgła.

3. Przez mgłę widać wszystko jak na dłoni..

4. Które jak widać szybko ludzie łykają.

5. Każdy kto zna prawo lotnicze i jego procedury wie że żadnego skandalu w tym niema.

6. Macierewicz twierdzi... No tak to osoba w której słowa można wierzyć no i widział wszystko jak na dłoni bo ma zdolność dalekowidzenia.

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2010-04-11, 13:54, w caoci zmieniany 1 raz  

misza 

Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2010-04-11, 14:13   

Panowie powstrzymajcie się od wymyślania teorii przyczyny tego wypadku! to jest teraz bez sensu.

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2010-04-11, 14:40   

przekazanie trumny to dopiero tragedia.ruscy mało co jej nie upuścili ;/ nasi też jakos nie mrawo ją nieśli do samolotu

w wiadomościach słyszałem wypowiedz ze strony rosyjskiej że wieża widziała że samolot zbyt nisko schodzi do lądowania i nakazali zaprzestać lądowania ale przecież samolot rozbił się 2km od lotniska wiec jakim cudem oni widzieli z wieży samolot a piloci nie widzieli lotniska :?: :?:

dzidziusbmw 
Mgr. Kombinator

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2008
Skd: POZNAŃ
Wysany: 2010-04-11, 15:02   

nie wazne czy ktos lubil czy nie ich wszystkich,nalezy sie szacunek wkoncu to byly najwieksze osobistosci Polski!!!
Bylem w wojsku w silach lotniczych i takie wypadki sie zdarzaja,trudno tu mowic o jakims spisku itd.

Waska & ... :)
Ostatnio zmieniony przez dzidziusbmw 2010-04-11, 15:06, w caoci zmieniany 1 raz  

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Wysany: 2010-04-11, 17:05   

Moim zdaniem piloci lądowali na siłę na rozkaz kogoś z elity pasażerskiej najprawdopodobniej właśnie Lecha Kaczyńskiego. Zmiana miejsca lądowania spowodowała by bardzo duże spóźnienie na uroczystości a wiadomo jak Kaczyńskiemu zależało żeby tam być i jaka była o to afera.
W Gruzji też Prezydent kazał lądować w trudnych warunkach pilot się sprzeciwił i wylądował gdzieś indziej. Miał być pociągnięty do odpowiedzialności prawnej za sprzeciwienie się rozkazom ale chyba odpuścili jednak wczoraj w wywiadzie z nim był podpisany jako były pilot prezydenckiego samolotu więc go po prostu wywalili z tej funkcji.

Mimo wszystko szkoda ludzi jest to niewątpliwie ogromna tragedia [']
Ostatnio zmieniony przez --==maly==-- 2010-04-11, 17:08, w caoci zmieniany 1 raz  

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2010-04-11, 18:00   

Skończmy dywagacje co kto z czyjego rozkazu - można tak napisać jeszcze kilka teorii spiskowych a czemu to ktoś poleciał wczesniej ,czemu nie byl teraz na uroczystościach i po co polecial pierwsze do Moskwy zamiast od razu do Smoleńska.

Poczekajmy na oficjalne raporty z dochodzenia Komisji wypadków lotniczych.

--==maly==-- 

Wysany: 2010-04-11, 18:38   

Myślisz,że dowiesz się prawdy?
Wszystko zwalą na pilotów o żadnych rozkazach nikt nie piśnie.

grucha 
Grill Majster

Doczy: 06 Cze 2005
Skd: Raszyn
Wysany: 2010-04-11, 18:47   

Kilka fotek z dzisiejszego dnia:

Wojskowa Casa

E46 328Ci 99'
E30 318is 90'

GG: 8699481

BokiemMogęWchodzić :)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2010-04-11, 20:45   

--==maly==-- napisa/a:
Myślisz,że dowiesz się prawdy?
Wszystko zwalą na pilotów o żadnych rozkazach nikt nie piśnie.

Uszanuj moment i przestań pisać bzdury na biegunach skoro nie masz zielonego pojęcia. Na pokładzie samolotu pełnię praw decydowania ma dowódca załogi.

jackx 

Pomg: 16 razy
Doczy: 07 Sty 2007
Wysany: 2010-04-11, 21:16   

Łukasz napisa/a:
Na pokładzie samolotu pełnię praw decydowania ma dowódca załogi.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Łukasz sorki ... ale chyba tylko na pokładzie solarisa tak jest , "tajemnicą" są wytyczne od vipów , typu musisz wylądować albo....... zainteresujemy sie tą sprawą po powrocie .
moim zdaniem było baaardzo duze parcie na szkło , ze by sie nie spóźnić na uroczystości , wybory tuz tuz a pomysłu na kampanie nie było , to tyle jesli chodzi o polityke i chyba najbradziej prawdopodobny powód "decyzji" pilota.
inna innszość , to tragedia dla rodzin ofiar , bo dla działalności państwa to raczej nie mam duzego wpływu po za przyspieszonymi ( niestety ) wyborami

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2010-04-11, 21:35   

jackx napisa/a:
Łukasz napisa/a:
Na pokładzie samolotu pełnię praw decydowania ma dowódca załogi.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Łukasz sorki ... ale chyba tylko na pokładzie solarisa tak jest , "tajemnicą" są wytyczne od vipów , typu musisz wylądować albo....... zainteresujemy sie tą sprawą po powrocie .
moim zdaniem było baaardzo duze parcie na szkło , ze by sie nie spóźnić na uroczystości , wybory tuz tuz a pomysłu na kampanie nie było , to tyle jesli chodzi o polityke i chyba najbradziej prawdopodobny powód "decyzji" pilota.
inna innszość , to tragedia dla rodzin ofiar , bo dla działalności państwa to raczej nie mam duzego wpływu po za przyspieszonymi ( niestety ) wyborami

naciski naciskami ale to pilot steruje samolotem i za wszystko odpowiada do końca.podejmując się takiego zadania powinien zdawać sobie sprawe jakie będą konsekwencje jeśli się coś nie uda

w tygodniu powinniśmy poznać wyniki śledztwa więc bedzie wiadomo co się działo przed lądowaniem

mi jak na razie nie podobaja sie rozbieżności w informacjach ze strony rosyjskiej .najpierw mówili że nasi za 4 podejsciem się rozbili ,dzisiaj że za drugim.przecież oni tez powinni miec nagrane te rozmowy wieży z samolotem i powinni wiedziec ile razy z nimi mieli kontakt.do tego ta mgła która miała ograniczać widoczność i piloci nie widzieli ale wieża widziała samolot.jeden swiadek widział przechylony samolot iwedług neigo silniki bardzo cicho pracowały a to może swiadczyc o jakichs problemach mimo że w wiadomościach dzisiaj mówili według śledczych że stan techniczny był dobry do końca

uderzenie musiało być potężne skoro tylko 14 ciał da się zidentyfikowac w normalny sposób.reszta podobno porozrzucana i porozrywana ... cześci samolotu porozrzucane w promieniu 500metrów :shock:

--==maly==-- 

Wysany: 2010-04-11, 22:23   

Łukasz napisa/a:

Uszanuj moment i przestań pisać bzdury na biegunach skoro nie masz zielonego pojęcia. Na pokładzie samolotu pełnię praw decydowania ma dowódca załogi.

Teoria nie zawsze ma pokrycie z praktyką zwłaszcza konfrontacja decyzji dowódcy załogi z rozkazem prezydenta lub któregoś z generałów.To byli najwyżsi rangą ludzie w Polsce. W porównaniu z nimi dowódca ma niewiele do powiedzenia zresztą decyzje podjąć może ale będzie się bał późniejszych konsekwencji tak samo jak było z tym pilotem który poleciał do Gruzji nie posłuchał i miał spore problemy. Każdy ma swoją interpretację przyczyn prawdy i tak nie poznamy zresztą to bez znaczenia.

Wyrazy współczucia dla rodzin ofiar takie przerwanie linii życia to zawsze straszny szok i ból wiele niedokończonych spraw na prawdę ciężkie chwile.
Ostatnio zmieniony przez --==maly==-- 2010-04-11, 22:24, w caoci zmieniany 1 raz  

Mateusz 

Doczy: 24 Kwi 2007
Skd: Sosnowiec
Wysany: 2010-04-11, 22:32   

del

Ostatnio zmieniony przez Mateusz 2010-04-11, 22:40, w caoci zmieniany 1 raz  

bart 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 16 Lip 2009
Skd: Bielsko Biała
Wysany: 2010-04-12, 07:35   

Nie ma co dyskutować, co i jak było na pokładzie i co było przyczyną...
Przynajmniej nie w tym momencie...
Niech spoczywająw pokoju, bo to straszna tragedia, która nas dotknęła bezpośrednio jako Polaków...jak i inne państwa....

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2010-04-12, 09:07   

Oby ta tragedia nie poszła na marne - połączyła nas a nie dzieła... :(

Every man dies... But not every man really lives...

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-04-12, 09:56   

kafarek napisa/a:
Andrzej Karweta
Wytłuściłem ludzi odpowiedzialnych za obronność kraju.. SZOK!

skoro tak to dlaczego jego pomijasz...

v-ce admirał Andrzej Karweta Dowódca MW.

i kolejnego nawet gdy nie był wojskowym ale należał do struktury odpowiedzialnej za obronność kraju.

Stanisław Jerzy Komorowski podsekretarz stanu MON

--==maly==-- napisa/a:
...tak samo jak było z tym pilotem który poleciał do Gruzji nie posłuchał i miał spore problemy.

... 8-) pomyśl zanim coś napiszesz...

"...Wiadomo natomiast, że w sierpniu 2008 r. prezydencki tu-154M leciał do Azerbejdżanu i w trakcie lotu urzędnicy prezydenta poprosili kpt. Grzegorza Pietruczuka, by zmienił plan lotu i lądował w Tbilisi (było to kilka dni po wybuchu konfliktu między Gruzją a Rosją).
Pilot skonsultował się przez radio ze swoim dowódcą i odmówił, tłumacząc się względami bezpieczeństwa. Wtedy do kabiny wszedł sam prezydent i miał go namawiać do zmiany decyzji. Dziennikarzom na pokładzie mówił: - Jeśli ktoś decyduje się być oficerem, to nie powinien być lękliwy.
Ostatecznie samolot wylądował zgodnie z planem w Azerbejdżanie.
Później kpt. Pietruczuk został odznaczony srebrnym medalem za zasługi dla obronności kraju przez szefa MON Bogdana Klicha za "przestrzeganie procedur i poczucie odpowiedzialności za bezpieczeństwo czterech prezydentów na pokładzie" (oprócz Lecha Kaczyńskiego w samolocie byli prezydenci Estonii, Litwy i Łotwy)."

Zgodnie z procedurami ostateczne decyzje o starcie i lądowaniu podejmuje bowiem zawsze kapitan.

a do reszty kolegów piszacych o teoriach spiskowych i wytykających błedy ludzkie...

To tragedia narodowa i uszanujmy ich pamięć. Pomińmy czy pałaliśmy do nich sympatią czy nie... kto zawinił bądź kto się przyczynił nie ma już żadnego znaczenia... to im życia nie przywróci ONI NIE ŻYJĄ.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-04-12, 13:40, w caoci zmieniany 2 razy  

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2010-04-14, 00:23   

z pelnym szacunkiem ale WAWEL !?!?!?!?!?!?! :x

WNTcoupe 

Pomg: 3 razy
Doczy: 20 Wrz 2008
Skd: Sędziszów
Wysany: 2010-04-14, 01:12   

tak Wawel i wg mnie nalęży IM się to chociaż nie sypmpatyzuje za PiS ale dopiero teraz dotarło do mnie jakim on był człowiekiem . rozmyslałem trochę jak to jest podejmowac decyzje na stanowisku prezydenta i robić to tak by każdy był "zadowolny"(a tak sie nie da niestety) a przede wszystkim mieć na względzie dobro ogółu. to nie jest tak jak sie wielu wydaje " a tak mi sie podoba to zrobie tak czy tak, zastanówcie sie i postawcie na Jego miejscu. Jak dla mnie był wporządku człowkiem tylko przykro mi ,że dopiero teraz go doceniłem za to co sobą reprezentował. R.I.P

BM 6 

Pomoga: 7 razy
Doczya: 23 Pa 2004
Skd: Radom
Wysany: 2010-04-14, 10:20   

Ja też zadałam sobie pytanie, dlaczego Wawel?

W Krakowie jest pomnik Ofiar Katyńskich. Prezydent był patriotą, walczył z komuną o wolną Polskę a zginął w drodze do Katynia, aby uczcić ofiary mordu. Żona towarzyszyła mu zawsze i wszędzie. Była jego podporą.

Myślę, że Kraków jest odpowiednim miejscem, a że Wawel? Każdy kiedyś będzie miał swój WAWEL. Przecież Prezydent nie miał wpływu na to, gdzie będzie pochowany, bo nie szykował się na śmierć. Był w pełni życia.

Wieczne odpoczywanie racz im dać Panie ...
Ostatnio zmieniony przez BM 6 2010-04-14, 10:21, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: