no a jaki luz ustawiasz? ja ustawilem 0,25 i nadal klekotaly potem kumpel doradzil ze przy przebiegu 266000 ustawic 0,15 zrobilem tak i dalej klawiatura gra ale ciszej. ile w koncu ustawic bo juz sam zglupialem:(
Pomg: 1 raz Doczy: 09 Cze 2009 Skd: Warszawa Bemowo
Wysany: 2010-04-09, 21:08
Jak luz jest ustawiony zaciasno, to się zawory nie będą domykały i w efekcie powypalają się gniazda. Moim zdaniem nie ma sensu ustawiać ciaśniej niż 0.25 Na e30.de zalecali nawet 0.3 ustawić. A że cykają, jak lubią, to niech sobie cykają
To nie klawiatura tylko luz na prowadnicy zaworu, miałem tak u siebie w m30 , niby luz 0,30 ale jednak grało pod deklem, każdy ze znajomych mechaników mówił że to przez to że luz jest regulowany i że bmw tak ma,ale jak robiłem uszczelkę pod głowicą wymieniłem prowadnice i przeszlifowałem gniazda i zawory, po złożeniu i odpaleniu nie mogłem uwierzyć jak silniczek cichutko pracuje, przy dociąganiu głowicy kontrola ale luz dobry,
_________________ Bandyci Mogą Wszystko
[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja [/move]
a ze tak zapytam prywatnie, ile kosztował Cie remont głowicy ?
m30 w miarę podobne do m20 wiec może i koszta podobne a sam nosze sie z takim zamiarem
Wymiana prowadnic, szlifowanie gniazd zaworowych i zaworów(kąty) i docieranie, planowanie ze szczelnością, 450zł, do tego uszczelki bo roboty nie liczę bo sam robiłem, ale było warto znaczna różnica w pracy silnika
_________________ Bandyci Mogą Wszystko
[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja [/move]
A moim zdaniem takie regulowanie jak na filmiku to można o kant :cenzura: potłuc. Reguluje się zawsze pod mimośrodem i należy pamiętać o tym że jeżeli nigdy nie były one wymieniane to można od razu się zaopatrzyć w komplet nowych. Miałem problem z klepiącym jednym zaworem więc kupiłem nowy popychacz i nic się nie zmieniło dopiero po zmianie mimośrodu się wyciszyło.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !