BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E30] Gdy opada z obrotów zacina (FILMIK)
Autor Wiadomo
antyy 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 27 Mar 2010
Skd: łódzkie
Wysany: 2010-03-28, 17:45   [E30] Gdy opada z obrotów zacina (FILMIK)

Witam wszystkich.

Mam taki problem jak na filmiku i nikt nie może mi pomóc wiec postanowiłem nagrać filmik i pokazać to na forum. Po prawie roku męczarni mam jeszcze iskierkę nadziei.

OPIS:

Za każdym razem (na postoju) gdy dodaje gazu i puszczam gdy wskazówka opada (około 1800 obr) jest takie przydławienie jak by przez ułamek sekundy nie dostawała LPG. Gdy trzymam na obrotach około 3000 też dławi. W czasie jazdy gdy puszcze gaz i chce depnąć to samo dławi się i szarpnięcie, jak nie puszcze gazu do końca tylko popuszczę lekko i dodam do końca jest ok. W momencie tego dławienie zawsze poruszy się wskazówka temperatury.

Na końcu filmiku przełączam na benzyne żeby pokazać ze na benzynie jest wszystko ok. Problem jest tylko na gazie.

Filmik >> http://www.youtube.com/watch?v=ezv95M-qNkM

Z góry dziekuje za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam.

chemik211 

Pomg: 9 razy
Doczy: 06 Maj 2007
Skd: KRAKóW
Wysany: 2010-03-28, 18:14   

jaka instalacja jest założona

[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen: [/move]

antyy 

Wysany: 2010-03-28, 18:17   

Bedzie to chyba II generacja bo gaziarz dal mi pomysł zeby załozyc ta najstarsza która całkowicie omija elektronike.

venom 

Pomg: 2 razy
Doczy: 22 Sie 2009
Skd: Będzin (sląskie)
Wysany: 2010-03-28, 18:22   

zaczałbym od sprawdzenia parownika i filterka gazu.

antyy 

Wysany: 2010-03-28, 18:32   

Problem jest od samego poczatku odkąd była założona nowa instalacja.

Wymieniłem:
-Przepływke i cewke ale to bez sensu zeby zbierac czesci.

Od dawna szukałem przyczyny w instalacji gazowej a teraz wydaje mi sie ze trzeba podejsc do tego od drugiej strony i założyć ze instalacja jest ok. Co mogło by jeszcze powodowac takie objawy?

edit:
Jeden z gaziarzy stawiał na cewke gdy ją wymieniłem i pojechalem do niego powiedział ze to problem z elektroniką i ze trzeba założyc starsza instalacje która omija elektronike ale bedzie mnie to kosztowało kilka stówek i boje sie ze znowu bede robił to na marne.
Juz sam nie wiem co robic.
Ostatnio zmieniony przez antyy 2010-03-28, 18:42, w caoci zmieniany 1 raz  

venom 

Pomg: 2 razy
Doczy: 22 Sie 2009
Skd: Będzin (sląskie)
Wysany: 2010-03-28, 19:09   

nie rozumiem sensu szukania problemu poza instalacja gazowa skoro problem jest tylko kiedy ona pracuje.

mozliwe ze elektryczny osprzet instalacji ma jakies przebicie i ci dlatego tak skacze wskaznik temperatury. Sprawdz jak instalacja lpg jest podlaczona do pradu w aucie.
Ostatnio zmieniony przez venom 2010-03-28, 19:10, w caoci zmieniany 1 raz  

antyy 

Wysany: 2010-03-28, 19:15   

Ok tak zrobię. Spróbuje w tym tygodniu podjechac do tego gazownika.

Czapekk 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Lut 2010
Skd: Minsk Maz
Wysany: 2010-04-06, 23:49   

Mam to samo w m20 bez gazu i jestem juz glupi, wymienialem kopelke palec przewody filtry i nic. Czekam teraz na przeplywomiez jezeli to nic nie da bede plakal :(

antyy 

Wysany: 2010-04-07, 16:46   

Masz takie cos na benzynie? napisz coś więcej o tym. Podesłał byś mi filmik? Bardzo bym to chciał zobaczyć bo kupiłem starsza centralkę i teraz to juz sam nie wiem czy zmieniać centralkę i płacić to 100zł gazownikowi jak to może być coś nie związane z instalacja gazową i dalej będzie lipa.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-04-07, 19:20   

antyy, wyreguluj lpg i sprawdz silniczek krokowy bo to on powoduje takie zatrzymanie w obrotach.odłacz go i zobacz czy bedziesz miał wolne obroty

w przypadku zasilania lpg jest od całym dolocie za mikserem i w przypadku regulacji przez silniczek krokowy jest podawana mieszanka lpg a nie samo powietrze podczas gdy silnik pracuje na benzynie

skąd dokładnie jestes ?? jak masz blisko to podjedz do łodzi do jakiejs autoryzowanej stacji co montuja tylko instalacje gazowe wtedy ustawie ci na sondzie lpg

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

318Albert 
2x 3er mit szperre

Pomg: 3 razy
Doczy: 12 Sie 2009
Skd: Kielce
Wysany: 2010-04-07, 19:40   

Silniczek krokowy nie ma wpływu na takie zachowanie. Kolego Czapekk sprawdź wtryski może zalewają silnik ew regulator ciśnienia paliwa może przepuszczać benzynę wężykiem od podciśnienia do kolektora dolotowego, kiedyś tak miałem w swoim M20. Kolego antyy wyjmij przepływkę i sprawdź czy płynnie się otwiera szczególnie na samym początku. Szkoda że dość daleko mieszkasz bo mam pełno części do tego silnika i mógłbyś sobie podmieniać kolejno wszystkie pierdoły :wink:

beryl 

Pomg: 9 razy
Doczy: 11 Lis 2007
Skd: WPR
Wysany: 2010-04-07, 21:24   

Też miałem latającą wskazówkę temp. Wyjąłem zegary, wyciągnąłem zegar temp. posmarowałem te dwa bolce smarem miedzianym i stoi w miejscu. One śniedzieją i dlatego skacze temp. Co do dziwnej pracy obrotomierza, to u siebie miałem np. tak, że po przełączeniu na gaz obroty spadały mi o jakieś 100 i chodził ze wskazaniem -100. Samo przełączenie na gaz jakby powodowało jakieś zakłócenia, ale chodził bez zarzutu.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-04-08, 18:50   

u mnie np jest tak ze po przełączeniu na lpg napiecie na zegarze spada o 0.5V a czasem nawet 0.8V

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

maju e30 

Pomg: 1 raz
Doczy: 02 Kwi 2009
Skd: KOŁO
Wysany: 2010-04-09, 14:53   

Witam. Miałem kiedyś m20 i miałem to samo: strasznie szarpało jak przyspieszałem... po długich poszukiwaniach rozkręciłem wąż od przepływki i zobaczyłem zacinającą się klapkę... dostała kilka strzałów końcówką gumowego śrubokręta (w akcie desperacji) bo była powyginania i już nigdy nie było szarpania a męczyłem sie tak ze 3 miesiące :lol:

STOP mechanikom-laikom!!!

STOP mechanikom-laikom!!!

CHCESZ MIEĆ DOBRE AUTKO??? ...buduj sam!

antyy 

Wysany: 2010-04-09, 17:05   

Byłem wykrecic ten przepływomierz ale klapka w nim chodzi gladko i sie nie zacina ani nie jest pokrzywiona. :help: lipa straszna.. ide na :beer:

[ Dodano: 2010-04-16, 10:31 ]
Po problemie :brawo:

Wymieniłem centralke lpg na starsza. Gaziarz wywalił całą ta elektronike "bingo" i po problemie a ja sie meczylem z tym tyle czasu.

Wszystkim dziekuje za pomoc. :spoko:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: