Prosze o pilną odpowiedź...
Czy do opłacenia akcyzy w U.Celnym potrzebny jest przegląd techniczny auta? 5 dni na opłatę odlicza się od daty spisania umowy?
Przeglad jest potrzebny,5 dni od daty przejazdu granicy ale ze granic nie ma.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Kwota jaka masz na umowie powinna wynosic minimum 55% wartosci rynkowej samochodu.
O ile kiedys przechodziło nawet 200-300E tak teraz strasznie sie czepiaja i z miejsca masz dochodzenie o zanizanie... , wiec lepiej sprawdz bo te 30-40zł nie jest warte latania i odkrecania wszystkiego pomijajac juz o uzeraniu sie.
Jesli sie nie myle to akcyza jest od ceny na umowie.
I co nikt nie wie jak to teraz jest? Podobno akcyza idzie wg wartosci pojazdu w polsce, jak w skarbowce z ksiazeczki. I sa podobno jakies widełki do 2 litrow nizsza akcyza i powyzej 2 litrow wyzsza. Jak sie chce to mozna juz chyba smigac na zoltych blachach. Sa troche tansze a odkad nie ma granic spokojnie mozna na nich smignac do polski. Niech ktos cos sprostuje albo poda konkrety....
_________________ było e21 323i,e36 318i,e36 325ci,e46 330i,e90 320i, e46 330ci
jest e46 330ci & e91 318i
Odgrzewam żeby się upewnić
Samochód jest normalnie zarejestrowany w państwie należącym do unii europejskiej. Nie ma jednak ważnego ubezpieczenia i nie wiem czy ma ważny przegląd.
1. Jeżeli nie ma ważnego ubezpieczenia to wykupuje w pierwszej lepszej firmie ubezpieczeniowej i mogę jeździć w Polsce bez obawy????
2. Robię przegląd i wykupuje ubezpieczenie na siebie w pierwszej lepszej firmie ubezpieczeniowej i mogę jeździć w Polsce bez obawy????
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
Auto ma blachy na których normalnie się poruszało za granicą.
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
No to kwestia czy jest wyrejestrowane czy nie.
Jezeli jest wyrejestrowane to nie mozesz jezdzic.
Jezeli nie jest wyrejestrowane to przeglad Polski, ubezpieczenie Polskie, dowod zagraniczny i mozna latac.
Kolega chce zarejestrowac auto w Polsce
Jezdzi nim atualnie w niemczech na niemieckich blachach.
Jest mozliwosc zalatwienia wszystkich papierow z rejestracja w Polsce bez wyrejestrowania w Niemczech
Chodzi mi o praktyke bo wg przepisow pewnie sie nie da
_________________ Bylo:
E36 328 qpe '95
E30 325 m Tech II '89
Jest
E30 318 '91
E30 325 m Tech II '89
Wg. przepisow oczywiscie ze nie a w praktyce to juz zalezy od czyjejs niekompetencji. U mnie w miescie jak nie masz chocby jednej kropki w papierach to odrzucaja.
Pomg: 9 razy Doczy: 05 Mar 2008 Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2009-08-13, 08:20
Witam, potrzebuje małej pomocy
Sytuacja taka:
Auto sprowadzone do PL, ok 6 lipca.
Blachy - Żółte z datą 07.08.09r
Opłaty w PL - brak
Dokumenty:
Faktura-Rachunek
Brief mały duży
i jakies papierki od auta
OC niemieckie wykupione od 03.08.09
Auto jest u prywaciaża, mam cheć je zakupić, ktoś pomoże bo o ile dobrze kojarzę to akcyza 14dni od daty przekroczenia granicy, i co z ty mfantem zrobić? Jak to rozwiązać wszyskto żeby posżło sprawnie i bez jakichś kar itd. Czy nie bedzie kar? Hilfe Hilfe
ja bym zrobil tak ze bym autko przez komis przeciągną nib dodatkowe koszta lae z tego co wiem nie biegasz nigdzie po za wydziałem komunikacji... jezeli masz jakiegos znajomego co prowadzi komis on CI powie co i jak...
Z tego co wiem nie ma to znaczenia kiedy oplacisz akcyze... jak zagadasz odpowiednio z panią w okienku to mozesz zlozyc pismo o umozenie odsetek powód np byles za granicą albo cos takiego i nie dales rady wczesniej... ja taki myk w skarbówce w Krk zrobilem i przeszlo...
Wiecej nie pomogę w temacie bo wszystkie autka z reichu zalatwialem przez komis znajomego
witam! pytanie czy w świetle prawa zmieniły sie przepisy w stosunku do tego co jest napisane w pierwszym poście? czy cała procedura wyglada tak samo? jakie dokumenty sa mi potrzebne do rejestracji.. pozniej wkleje zdjecia, to mi powiecie czy mam wszystkie potrzebne dokumenty